‘StellingUitje’ ontsluit de Stelling van Amsterdam

Toegankelijkheid, recreatie, toerisme en bezoekerscentra.
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

‘StellingUitje’ ontsluit de Stelling van Amsterdam

Bericht door Nieuwsredactie »

Amsterdam 9 januari 2013 - De Stelling van Amsterdam staat sinds 1996 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Een aantal forten is opengesteld voor publiek, maar ondanks de monumentenstatus is de linie als geheel nog nauwelijks ontsloten voor bezoekers. Een nieuw initiatief start dit jaar onder de titel ‘StellingUitje’ met het organiseren van dagexcursies langs meerdere locaties in de Stelling, in samenwerking met de verschillende beheerders. De organisatoren richten zich op een breed publiek, zoals bedrijfs- en familie-uitjes, maar ook op groepen die al meer van de Stelling weten.

Een StellingUitje start op Fort bij Abcoude, bezoekt de militaire drinkwatervoorziening in Amsterdam-Sloten en eindigt op Fort bij Spijkerboor. Zo maken de deelnemers kennis met het oudste en het nieuwste fort. De expeditie toont een onderbelicht stuk Nederlandse geschiedenis, vlak buiten Amsterdam, verscholen tussen de mooiste stukjes natuur van het land. Het avontuur zit hem in het bezoek aan geheimzinnige ondergrondse ruimten, die meer weg hebben van klamme grotten dan op verblijven waar honderden mannen met elkaar moesten leven en slapen om het land te verdedigen. Onderweg staan de organisatoren garant voor deskundige uitleg en begeleiding.

Stelling van Amsterdam
‘Stelling van Amsterdam’ is de naam voor de waterlinie die tussen 1881 en 1914 in opdracht van het ministerie van Defensie om de hoofdstad werd aangelegd. In geval van oorlog konden polders tot een afstand van 3-5 km onder water worden gezet (inundaties). In de linie werden 46 forten en batterijen gebouwd om de overgebleven doorgangen te beschermen. De linie is 135 km lang en ligt op een afstand van 15 tot 20 km in een kring rond de hoofdstad. Als alles tegenzat konden leger, regering en koning(in) zich binnen de kringstelling terugtrekken om de hoofdstad als allerlaatste stukje Nederland te verdedigen (‘nationaal reduit’). Samen met de inwoners van onder meer Amsterdam en Zaandam kon men een belegering ten minste zes maanden volhouden. Daarom stond de Stelling vol met magazijnen en installaties voor water, voedsel, energie en militaire voorraden.

Bestaansrecht Stelling
Tijdens de expeditie zullen de organisatoren enkele hardnekkige vooroordelen bestrijden. Zo zou de Stelling nutteloos zijn geweest, omdat er nooit is gevochten, en zouden de forten door de komst van vliegtuigen en parachutisten zijn achterhaald. Niets is minder waar. De afschrikkende werking van de Nederlandse waterlinies heeft Nederland waarschijnlijk buiten de Eerste Wereldoorlog gehouden. Vervolgens bleken de forten in Europa in de eerste maanden van die oorlog niet opgewassen tegen de vuurkracht van moderne kanonnen, ook al waren sommige pas net gebouwd. Desondanks was de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) het hoogtepunt voor de Stelling van Amsterdam, toen de forten door duizenden dienstplichtigen werden bewoond en gebruikt. Tot op de dag van vandaag worden de forten en installaties van de Stelling voor allerlei doeleneinden gebruikt.

De organisatie
StellingUitje is een samenwerking van twee zelfstandige historici. René Ros bestudeert al jaren de Stelling van Amsterdam in al zijn facetten. Wim de Natris onderzoekt de relatie tussen defensie en samenleving.

Nadere informatie over StellingUitje: http://stellinguitje.stelling-amsterdam.nl/

Plaats reactie