Van luxe passagiersschip tot wrak op de Noordzeebodem

Toegankelijkheid, recreatie, toerisme en bezoekerscentra.
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 989
Lid geworden op: 19 Jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contact:

Van luxe passagiersschip tot wrak op de Noordzeebodem

Berichtdoor Nieuwsredactie » 25 Jun 2008 19:09

Van luxe passagiersschip tot gehavend wrak op de Noordzeebodem

Bron: persbericht WN2000 d.d. 25-6-2008

Negentiendertig een luxe passagiersschip, gebouwd door de werf Wilton Feynoord, wordt in de vaart genomen. Het passagiersschip dat voor de Rotterdamse Lloyd gaat varen op de Nederlands Indie lijn wordt Baloeran gedoopt. Deze route zou het scheep velen jaren bevaren tot in mei 1940 de Tweede Wereldoorlog uitbreekt.

De Baloeran wordt in zijn thuishaven gevorderd en gaat dienst doen als logieschip voor de Duitse bezetter. Een luxe onderkomen voor de militairen, het schip beschikte namelijk over vele faciliteiten als lounges en slaapvertrekken in alle rangen.

In mei 1940 gaat het schip in eigendom over naar de Kriegsmarine, hiervoor werd Hfl 6.500.000,= betaald aan de rederij. Het schip werd aangepast om dienst te gaan doen als hospitaalschip. Op het schip konden 500 patiënten gehuisvest en verzorgd worden.
Op de reis vanaf Hamburg liep het inmiddels tot Strassburg omgedoopte hospitaalschip voor de kust van Egmond op een mijn. Met sleepboten werd getracht het schip te bergen en het naar de haven van IJmuiden te slepen. Deze pogingen liepen uit op een mislukking en het schip liep bij de Noordpier van IJmuiden aan de grond.

Vast aan de grond werd het schip door Geallieerde vliegtuigen en Engelse motortorpedoboten belaagd. Het schip brandde ten gevolge van de aanvallen uit bleef aan de kust liggen. Het schip is op de bodem van de zee nog altijd aanwezig. Duikers bergen hier nog regelmatig artefacten.

Het hele verhaal en vele van de vondsten worden getoond in het Bunker Museum IJmuiden. De werkgroep Kriegsmarine heeft hier een tijdelijke expositie aan gewijd. Deze expositie is te bewonderen tot oktober 2008.

Naast de resten van het luxe schip zijn er ook regelmatig authentieke voertuigen te bewonderen op het buitenterrein van het museum. De tot in detail gerestaureerde voertuigen als de Kubelwagen, Wehrmachtgespann of een oorlogfiets maken geen deel uit van de vaste expositie. In de regel komen onze suppoosten met een dergelijk voertuig uit hun eigencollectie of één van onze vast bezoekers.

Bent u zelf in het bezit van een oorlogsvoertuig, dan nodigen wij u van harte uit voor een bezoek aan het museum. Als u uw bezoek van te voren aangeeft dan zorgen wij dat u uw voertuig pontificaal voor het museum kunt parkeren.

Zondag 6 juli is het Bunker Museum IJmuiden weer geopend. De openingstijden zijn van 11:00 tot 16:00 uur. U vindt het Bunker Museum aan de Badweg, tegenover Camping de Duindoorn. Toegangsprijs bedraagt eur 2.00 en voor kinderen t.m. 14 jaar eur 0,50.

Meer informatie over WN2000 vindt u op http://www.WN2000.nl of via info@WN2000.nl. U bezoekt de site, http://www.BunkerMuseum.nl, voor informatie over het Bunker Museum IJmuiden.

Red.: Zie voor meer informatie over en foto's van het schip: http://www.zwama.de/shiplover/baloeran.htm

Terug naar “Toerisme en Recreatie”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast