Noord-Holland vindt soldaat uit 1799

Lunetten, bunkers e.d. in de regio die niet tot de Stelling behoren.
Plaats reactie
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Noord-Holland vindt soldaat uit 1799

Bericht door Nieuwsredactie »

Bron: nieuwsbericht provincie Noord-Holland d.d. 11-10-2011
http://www.noord-holland.nl/web/Actueel ... t-1799.htm

De provincie Noord-Holland heeft in de duinen boven Callantsoog het stoffelijk overschot gevonden van een Engelse soldaat uit 1799.

Elvira Sweet, gedeputeerde Cultuurhistorie van de provincie Noord-Holland, ziet deze archeologische vondst als één van de meest waardevolle vondsten in Noord-Holland uit de tijd van Napoleon.

Tijdens een natuurherstelontwikkelingsproject nabij Groote Keeten (Callantsoog, gemeente Zijpe) werd het stoffelijk overschot gevonden van een Engelse soldaat compleet met diverse musketten (oude geweren) en metalen knopen van het uniform.

Het skelet was, op de benen en heupen na, sterk gefragmenteerd en de schedel was weg, maar aan de metalen knopen van het uniform en de resten van het wapen kon worden vastgesteld dat het een Engelse infanterie-soldaat was die kort na de Engels-Russische landing in 1799 moet zijn omgekomen.

J.de Vries

Re: Noord-Holland vindt soldaat uit 1799

Bericht door J.de Vries »

In 1968 zijn er in de liniewal bij fort Benoorden Spaarndam 3 skeletten gevonden, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid waren het 3 mongole typen ,gesneuveld rond 1795.Omdat het zand van deze liniewal afkomstig is uit de duinen bij Berverwijk is het niet onmogelijk dat di Russische zijn geweest en na de landing bij Callantsoog met prins Willem V opgerukt zijn om via " Hllands op zijn smalst " op te rukken naar Amsterdam,maar Beverwijk zijn tegen gehouden en verslagen.De resterenden gedeelten van deze lichamen lagen gesorteerd in het zand,hoofden bij elkaar en de restanten stonden allemaal overeind,dus kennelijk herbegraven
J.de Vries Spaarndam

Plaats reactie