Zoektocht naar uitkijkpost boven op Fort bij Hoofddorp

Lunetten, bunkers e.d. in de regio die niet tot de Stelling behoren.
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 986
Lid geworden op: 19 Jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contact:

Zoektocht naar uitkijkpost boven op Fort bij Hoofddorp

Berichtdoor Nieuwsredactie » 27 Apr 2009 23:30

Bron: Haarlems Dagblad d.d. 27-4-2009
http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/regionaal/haarlemmermeer/article4636006.ece/Zoektocht_naar_uitkijkpost_boven_op_Fort_bij_Hoofddorp

In het land staat er nog verschillende: in Oudemirdum, Ens en Koewacht bijvoorbeeld. Boven op het Fort bij Hoofddorp heeft ook lang een luchtwachttoren het zwerk in gepriemd. Paul Hof van de sportschuttersvereniging die in het fort huist, is op zoek naar informatie erover. Zijn doel: een tentoonstelling inrichten in het fort.

Boven op de honingraatachtige constructies stonden waarnemers op de uitkijk, om bewegingen van vijandelijke vliegtuigen gade te slaan en bij nacht en ontij: te beluisteren. Door tijdstip en vliegrichting te noteren, konden routes van indringers worden gereconstrueerd. Het idee was namelijk dat vanuit het netwerk van luchtwachttorens in het hele land het ganse luchtruim in de peiling gehouden kon worden. We spreken natuurlijk over de begintijd van de Koude Oorlog.

De Muur is gevallen en de dreiging uit het Oosten luwde. Maar de sfeer van geheimzinnigheid is rond het Korps Luchtwachtdienst blijven hangen, ondervond Hof. De nieuwsgierigheid van de voorzitter van sportschietvereniging Buitenveldert is geprikkeld.

Wie hem verder wil helpen, kan contact met hem opnemen via: 020-6909956 of KLDsectoralkmaar@gmail.com

Terug naar “Overig Militair Erfgoed”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast