Geuzentruc mislukt bij Krommenie

Ruimtelijke ordening, streekplan, kringenwet, samenhang.
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 983
Lid geworden op: 19 Jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contact:

Geuzentruc mislukt bij Krommenie

Berichtdoor Nieuwsredactie » 06 Mar 2009 22:26

Bron: Reformatorisch Dagblad d.d. 6-3-2009

KROMMENIEDIJK – De geschiedenis herhaalt zich. In 1574 staken de watergeuzen meerdere dijken door om de Spanjaarden rond Leiden te verjagen. Het water steeg echter niet snel genoeg. Precies 435 jaar later probeert Landschap Noord-Holland dezelfde truc. De natuurorganisatie heeft hetzelfde probleem als de geuzen, maar is toch tevreden.

Fuut, fuut, fuut. Met een eigenaardig, fluitend geluid vliegt een koppel eenden recht over Fort Krommeniedijk. „Nu hoor je waarom smienten ook wel fluiteenden worden genoemd”, doceert boswachter Arjan Postma. De smienten koersen recht op een ondergelopen weiland aan en landen even later keurig op het water. Midden tussen duizenden andere vogels.

Het moet voor vogelliefhebbers een droomuitzicht zijn. Grutto’s, goudplevieren, wintertalingen, meer dan veertig vogelsoorten zijn naar het fort gelokt door de omliggende weilanden gedeeltelijk onder water te zetten.

Open dag

De beheerder van Fort Krommeniedijk, Landschap Noord-Holland, wil de vogelaars dit weekeinde dit uitzicht niet onthouden. Het is morgen en overmorgen open dag op het fort, dat normaal gesproken streng verboden terrein is. Boven op het hoger gelegen fort kan iedere vogelaar zijn telescoop neerzetten om de duizenden weide- en watervogels te bewonderen.

Mooi voor die natuurliefhebbers, maar waarom wordt een prima weiland zomaar onder water gezet? Het Landschap Noord-Holland wilde wel eens weten of de Stelling van Amsterdam nog zou functioneren. Fort Krommeniedijk is een onderdeel van deze 135 kilometer lange voormalige verdedigingsgordel rond de hoofdstad. Als de vijanden Amsterdam naderden kon er door inundaties een ring van water om de stad worden gecreëerd.

Drassig

Vorig jaar maart ondernam de natuurorganisatie de eerste poging. Ze liet enkele sluizen openzetten, waardoor het waterpeil in de polder omhoogging. Enkele sloten overstroomden en de weilanden waren drassig, maar daar bleef het bij. Ook dit jaar wil het nog niet echt lukken. Postma: „Al tien dagen staat er een tractor water in het gebied te pompen. Elke dag moet ik hem met 40 liter diesel bijtanken.”

Dus de verdedigingsgordel werkt niet meer? Dat willen de mannen van Landschap Noord-Holland niet beweren. Het is maar net hoe rigoureus het aangepakt wordt. Postma: „Als we de dijk van het Alkmaardermeer doorsteken, loopt hier het hele gebied onder water. Daar zullen de boeren en andere bewoners niet blij mee zijn.”

Volgend jaar wil de natuur-organisatie een verbinding maken met de Kromme Nije, een watertje dat vlak langs het fort stroomt. „Daar staat water genoeg in. Dan hoeven we alleen maar een klep open te doen om de boel hier goed onder water te zetten.”

Wat vinden de boeren ervan dat hun weiland onder water staat? Postma: „Dit fort ligt in een reservaat de Uitgeesterbroekpolder, dat ook eigendom is van Landschap Noord-Holland. De boeren pachten dit land gratis van ons. We hebben goede afspraken gemaakt over deze inundatie.”

Om de bodem niet te beschadigen, staat het land slechts drie weken onder water. Daarna gaat er een sluis open, waardoor het water kan wegstromen. Postma: „Waar we nu al tien dagen voor aan het ploeteren zijn, is dan binnen één dag weer verdwenen. Omdat we het zo kort onder water zetten, is het land snel weer droog. Het land dat vorig jaar zo nat was, zag er ’s zomers nog beter uit dan het land wat niet nat geweest is.”

Oasen

Van de 42 forten die de Stelling van Amsterdam telt, bezit Landschap Noord-Holland er vier. Fort Krommeniedijk, Fort Veldhuis, Fort St. Aagtendijk en Fort Zuidwijkermeer. Volgens Postma zijn het „oasen van rust in een druk gebied.” De forten waren alleen toegankelijk voor militairen. Die kwamen er alleen tijdens de mobilisaties in de twee wereldoorlogen, dus de natuur kon haar gang gaan.

Dat is te merken. Aan de zijkant van het fort is in het zand een vossenhol te zien. De vos wordt bejaagd, want als het dier te weinig muizen kan vangen, gaat het over op vogels. En nu die met zo veel moeite naar het fort zijn gelokt, kan de natuurorganisatie geen slachtpartij gebruiken.

Terug naar “Ruimte en Landschap”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast