Symposium “Bomen” op de Stelling van Amsterdam

Over planten en dieren op, in, onder en boven de forten en liniedijken.
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Symposium “Bomen” op de Stelling van Amsterdam

Bericht door Nieuwsredactie »

Tekst: Inge Plaatsman, Landschap Noord-Holland.
Foto: René Ros, [niet toegestaan]

De Stelling van Amsterdam vormt een bijzonder cultuurhistorisch landschap. Een gebied dat bescherming nodig heeft en dat het waard is te behouden voor de toekomst. Samen met de provincie Noord-Holland en veel betrokkenen neemt Landschap Noord-Holland het initiatief om de Stelling zichtbaarder en herkenbaarder maken. Dit doet zij ondermeer door het organiseren van een Symposium op 2 april a.s. in Krommeniedijk.

Het symposium start met een presentatie van de resultaten van een aantal onderzoeken die zijn gedaan. Met financiële steun van de provincie heeft Landschap Noord-Holland een gedetailleerde veldinventarisatie gemaakt van de huidige begroeiing van forten en liniedijken, zijn alle bomen en struiken op de Stelling van Amsterdam in kaart gebracht en is er uitgebreid archiefonderzoek gedaan naar de oorspronkelijke beplantingsplannen. Aan de hand van een aantal korte presentaties laten de medewerkers van Landschap Noord-Holland zien wat de onderzoeken tot dusver aan informatie hebben opgeleverd. Tijdens de inventarisaties zijn verrassende cultuurhistorische aspecten herontdekt. Die zijn echt heel bijzonder.

De middag eindigt met een eerste aanzet voor herinrichting van het gebied. In een aantal workshops wordt door deskundigen nagedacht over de beste manier om de Stelling te verfraaien, herkenbaarder en beleefbaarder te maken. Belangrijke vragen daarbij zijn: Houden we de huidige begroeiing in stand of gaan we het gebied juist herinrichten? En als we gaan herinrichten, waar doen we dat wel en waar niet? Dat zijn afwegingen waarbij zich allerlei dilemma’s voor doen. Een mooi initiatief van Landschap Noord-Holland en een uitdaging voor iedereen die wordt uitgenodigd hierover mee te denken.

De middag wordt afgesloten met een presentatie van alle ideeën die tijdens de workshop zijn ontstaan. Gedeputeerde Kruisinga is aanwezig om te reageren op alle voorstellen in relatie tot het beleid van de provincie Noord-Holland.

Landschap Noord-Holland: http://www.landschapnoordholland.nl/
Natuur in de Stelling: http://www.stelling-amsterdam.nl/stelling/extra/natuur/

Afbeelding

Plaats reactie