Verslag dag-excursie 17 mei 2008

Aankondigingen en napraten.
Forumregels
Alleen voor informatie over bijzondere cultuur-historische activiteiten op, in of over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 993
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Verslag dag-excursie 17 mei 2008

Bericht door Nieuwsredactie »

Door Eddy de Haes, [niet toegestaan]

Als er me iets op valt bij de bij de afgelopen excursie van de [niet toegestaan] was de goede sfeer. Dat was misschien te danken aan de uitstekende en humoristische wijze waarop Rene als een mobiele encyclopedie de groep van ca 30 belangstellenden de zuidwestelijke flank van de Stelling van Amsterdam presenteerde.
Aan het weer kon het niet liggen. Ik geloof niet dat het droog is geweest maar dat deerde de deelnemers absoluut niet.
De meesten waren op dit soort omstandigheden voorbereid. Als je vervolgens in een luxe bus van locatie naar locatie wordt gereden, kan de dag niet meer stuk. Gelukkig waren er een paar afzeggingen zodat we alle ruimte hadden.

Eerst naar het waterleidingbedrijf dat als kraakcentrum wordt gebruikt. Het zag er zo mogelijk nog meer vervallen uit dan een paar jaar geleden, maar de 40 bewoners bleken zich er nog steeds bijzonder in hun element te voelen. Laten we hopen dat ze nog lang van deze faciliteiten gebruik kunnen maken.

Vervolgens langs de nevenbatterij naar het fort bij Hoofddorp. Dat wordt door een enthousiaste schietvereniging geëxploiteerd en we werden er prima onthaald. Vervolgens de Batterij aan de Sloterweg. Dat was droevig, heel droevig. Ondanks de inzet van de werkgroep verkeert de batterij in een deplorabele toestand.
Als oefenobject voor de brandweer is men er met veel succes in geslaagd om alles wat er aan hout in zat, in houtskool om te zetten. Je ruikt het nog steeds.

Zelf had ik zeven jaar geleden deze tocht de eerste keer meegemaakt maar wegens mond en klauwzeer was de Geniedijk toen niet toegankelijk. Deze keer konden we van dichtbij kennis maken met de geheimzinnige gebouwen en VIS-kazematten die door een beschermende dikke betonnen muur aan het oog van de verdachte buitenwereld worden onttrokken.
.
Dat stuk historie ligt ver achter ons zodat we nu van nabij konden rondstruinen op het terrein waar we 40 jaar geleden op onmiddellijke hechtenis konden rekenen.
De magazijnen stonden er verlaten en troosteloos bij. Het schaap ook, dat had enige tijd geleden al in het schootsveld van de kazemat het leven gelaten. Wellicht het enige dodelijke slachtoffer dat ooit in deze omgeving is gevallen. Arm schaap. Een minuut stilte kon er niet van af.
Dat werd onmogelijk gemaakt door het oorverdovend getoeter van een colonne vrachtauto’s waar geen einde aan leek te komen. De jaarlijkse tocht waarbij gehandicapten worden uitgenodigd om als bijrijder van zo’n mastodont een rit door een deel van Nederland te maken. Oversteken was er niet bij, maar we hadden het er graag voor over. En maar zwaaien. Ik heb nog nooit zo hard teruggezwaaid. Ze hebben er van genoten.

Aan het slot het fort bij Aalsmeer. De vorige excursie al een fraai fort met sluizencomplex maar intussen door Co Wies en zijn werkgroep aangevuld met een infocentrum waar op overzichtelijke wijze inzicht werd gegeven in de wijze waarop een eeuw geleden een fort geacht werd een onneembare barrière te vormen. Kennelijk dacht men er bij de toenmalige krijgsmacht van onze buren net zo over want ze zijn er niet aan begonnen.
Een prachtig complex om de excursie mee af te sluiten. Uit de enthousiaste reactie van de deelnemers moest Rene in zijn slotwoord concluderen dat hij er volgend jaar weer aan vast zit.

Plaats reactie