Pagina 1 van 1

Rondleiding Artillerie-Inrichtingen Zaandam

Geplaatst: 24 feb 2010 23:27
door Nieuwsredactie
Tekst: Peter de Vries (Hembrugmuseum) en Hans Konijn ([niet toegestaan], Werkgroep Evenementen).

Op Pinksterzaterdag 22 mei 2010 biedt [niet toegestaan] in samenwerking met het Hembrugmuseum en het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf een exclusieve mogelijkheid om dit verboden gebied te bezoeken. In een ongeveer anderhalf uur durende wandeling met een deskundige gids, komt u langs gebouwen waar vroeger de wapens en bijbehorende munitie werden gemaakt. Vele daarvan zijn nu monument en wachten al jaren op herstel en hergebruik.
Na de rondleiding is er de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het Hembrugmuseum waar foto’s en andere materialen de bezoekers een blik gunt in de rijke geschiedenis van het 324 jaar oude bedrijf, waar naast wapens en munitie ook o.a. landbouwwerktuigen, autocarrosserieën werden gemaakt. In de filmzaal is het mogelijk (film)beelden van het bedrijf te bekijken.

Afbeelding

De Artillerie-Inrichtingen, in 1679 opgericht als Constructie Werkplaatsen en Affuitmakerij te Delft, is tussen 1897 en 1899 wegens ruimtegebrek verhuisd naar Zaandam, nabij de Hembrug. Het kwam daar binnen de Stelling van Amsterdam te liggen, zodat bij een belegering van de Stelling alle productiefaciliteiten en voorraden beschikbaar bleven.
In 1973 werd het bedrijf gesplitst en ging onder de namen N.V. Gereedschap Werktuigen Industrie Hembrug en Eurometaal N.V. verder. In 2003 moest Eurometaal N.V. sluiten wegens gebrek aan opdrachten. Tot op heden is dit 42 hectare grote Hembrugterrein nog steeds verboden voor onbevoegden.

Er worden drie rondleidingen gegeven, om 10.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur. De kosten voor deze unieke rondleiding zijn €7,50 per persoon, welke bij aanvang gepast betaald dient te worden. Deelname is alleen mogelijk als je je van te voren hebt aangemeld voor de rondleiding. En vol = vol!
Vanwege het achterstallig onderhoud op grote delen van het terrein is deze rondleiding niet geschikt voor minder validen en personen onder de 16 jaar. Het voormalige Defensie-terrein wordt niet bezocht tijdens de rondleiding.

Het Hembrugterrein bevindt zich aan het Noordzeekanaal, bij de pont naar Amsterdam gaat men links af langs het water. Het adres is: Hemkade 18, 1506 PR Zaandam. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig.

Aanmelden voor de rondleidingen: http://[niet toegestaan]/aanmelden/
Artillerie-Inrichtingen: http://www.stelling-amsterdam.nl/kazern ... ichtingen/
Hembrugmuseum: http://www.hembrugmuseum.nl
Adres toegangspoort op Google Maps: http://maps.google.nl/maps?f=q&hl=nl&q= ... PR+Zaandam

Re: Rondleiding Artillerie-Inrichtingen Zaandam

Geplaatst: 17 mei 2010 19:50
door Rene Ros
De beschikbare plaatsen zijn volgeboekt! Aanmelden is helaas niet meer mogelijk!

Mvg,
René Ros

Re: Rondleiding Artillerie-Inrichtingen Zaandam

Geplaatst: 19 mei 2010 18:08
door Hans
Ik heb er weer zin in Rene ... en jou kennende heb je ook wel mooi weer geregeld !!!
:lol: