Sorry, torenfort-deuren te smal

De individuele forten en vestingen.
Plaats reactie
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 993
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Sorry, torenfort-deuren te smal

Bericht door Nieuwsredactie »

(eerder verschenen in Nieuwsbrief 288)

In het Nationaal Archief te Den Haag eens een blik geworpen in het "archief van het Ministerie van Oorlog: Openbaar Verbaalarchief en Gedeponeerde Archieven" over de periode 1813 tot 1945. De oudste stukken vereisen een goede concentratie om de handgeschreven tekst te lezen.

De mooiste bouwtekening was die van het "Fort aan den Durgerdamschen Vuurtooren" uit 1834. Met een Model Toren 1 binnen polygonale wallen. De huidige Kustbatterij bij Durgerdam ziet er heel anders, maar ook mooi, uit.
Brieven uit mei en juli 1873 verhalen over een situatie die van alle tijden is. De Genie vraagt zich af waar het akkoord blijft voor de aanpassingen van het Fort Uitermeer. De aanpassingen waren nodig vanwege de aanleg van de Oosterspoorweg en stonden al op de begroting voor dat jaar. Het bleek dat er vertraging was door het omleggen van de 's Gravelandsevaart en de financiele bijdragen ervoor van de belanghebbende gemeenten 's-Graveland, Loosdrecht en Hilversum. Uiteindelijk is dat in 1878 en/of 1885 gebeurd.

Dan over de torenforten die van 1840 tot 1845 langs de droog te leggen Haarlemmermeer (1852) werden gebouwd als aanvulling op de Posten van Krayenhoff.
Een stuk uit 1845 gaat over de bouw van bomvrije gebouwen op Fort bij de Liede, Fort bij het Schiphol en Fort aan het Nieuwe Meer. Maar opmerkelijk genoeg ook over Post 6 bij Halfweg, waarvan de noordelijke helft nog langs het spoor ligt. De stukken spreken over hogere bouwkosten voor hei- en roosterwerk vanwege de moeilijkere grond. Het geheel had inmiddels meer gekost dan de beschikbare 220.000 gulden (vergl. 1,95 miljoen euro) en voor de voltooiing was nog eens 95.000 gulden (vergl. 840.000 euro) nodig. Het blijkt niet uit de stukken maar dit bedrag zal nodig zijn geweest om de toren van Fort bij Heemstede te voltooien dat uiteindelijk niet verder is gekomen dan de fundering en later de Voorpositie bij Cruquius is geworden.
Zes jaar later gaat een dossier al over aanpassingen van de torens van Fort bij de Liede en Fort bij het Schiphol. Dat was nodig omdat er te weinig hijsogen in de plafonds zaten en de kanonnen niet op de affuiten geplaatst konden worden. Maar bovendien waren de deurdoorgangen te smal voor die affuiten en volgens de tekeningen zouden de doorgangen aan de onderzijde verbreed worden. Uit de stukken ontstaat de indruk dat die aanpassingen ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd; zal ook wel moeten anders hadden de torens geen bewapening. Het Fort bij het Schiphol is in 1934 gesloopt maar als de ondergewerkte restanten van de toren van Fort aan de Liede nog eens worden uitgegraven...

Kortom, een interessant maar moeilijk archief dat ik vanwege tijdgebrek voorlopig moet laten liggen.

Kustbatterij bij Durgerdam: http://www.stelling-amsterdam.nl/forten/durgerdam/
Fort Uitermeer: http://www.stelling-amsterdam.nl/forten/uitermeer/
Posten van Krayenhoff: http://www.stelling-amsterdam.nl/overig/krayenhoff/
Fort bij de Liede: http://www.stelling-amsterdam.nl/forten/liede/
Fort aan het Schiphol: http://www.stelling-amsterdam.nl/forten/schiphol/
Fort aan de Nieuwe Meer: http://www.stelling-amsterdam.nl/forten/nieuwe-meer/
Voorpositie bij Cruquius: http://www.stelling-amsterdam.nl/forten/heemstede/

Gebruikersavatar
Rene Ros
Opzichter van Etiquette
Berichten: 2157
Lid geworden op: 22 jul 2006 15:09
Fort of organisatie: Doc. Stelling van Amsterdam
Locatie: Weesp
Contacteer:

Re: Sorry, torenfort-deuren te smal

Bericht door Rene Ros »

Bij toeval sprak ik, kort na de vorige nieuwsbrief waarin bovenstaand artikel verscheen, op het Fort bij Aalsmeer iemand die als kind door de schietgaten van Fort aan het Schiphol is geklommen om er te spelen. Op de vraag hoe de deuropeningen stonden, antwoordde hij 'schuin'. Hetgeen bevestigd dat de eerder genoemde aanpassingen aan het fort zijn uitgevoerd.

Groet,
René

Plaats reactie