Is het nou Agtkant of Achtkant?

De individuele forten en vestingen.
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 989
Lid geworden op: 19 Jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contact:

Is het nou Agtkant of Achtkant?

Berichtdoor Nieuwsredactie » 09 Okt 2010 08:33

Bron: WeesperNieuws d.d. 7-10-2010
http://www.weesper.nl/weespernieuws/

WEESP – Moeten we nu bastion ‘De Nieuwe Achtkant’ of ‘De Nieuwe Agtkant’ schrijven? Er is onduidelijkheid over de schrijfwijze van de naam van het gereconstrueerde bastion aan de Ossenmarkt. Op de nieuwe informatieborden bij de gereconstrueerde schans hanteert de gemeente tegenwoordig de schrijfwijze met ‘ch’: ‘De Nieuwe Achtkant’. Dat is nieuw, een aantal jaar geleden werden er in Weesp informatieborden bij de schansen geplaatst en daar wordt nog gesproken van bastion ‘De Nieuwe Agtkant’, dus met een ‘g’.
We steken de hand in eigen boezem: ook het WeesperNieuws heeft niet echt bijgedragen aan helderheid hierover. In de voorbije maanden bedienden we ons zowel van de g- als van de ch-variant. Vandaar een klein onderzoek om voor eens voor altijd duidelijkheid te verschaffen.

We bellen met scheidend stadsarchivaris Ida Kemperman. Zij zegt: “In de gemeente is er overleg geweest welke schrijfwijze nu juist is. Aangezien het bastion wordt gereconstrueerd aan de hand van de defensiekaart uit 1895, hanteren we ook de schrijfwijze.” En inderdaad, op die kaart staat duidelijk de naam met de hand ingeschreven als schans: ‘De Nieuwe Achtkant’. De naam is vernoemd naar een windmolen die daar is gebouwd in 1671, aldus Kemperman. Maar waar komt de verwarring dan vandaan, schreef je de naam van die molen soms met een ‘g’? Nee, volgens het boek Weesper Molens van Geeske S. Koeman-Poel uit 1982 is de naam van de molen ook ‘De Nieuwe Achtkant’, dus met ‘ch’. Waarschijnlijk is de verwarring ontstaan door een andere molen, ‘De Oude Agtkant’, die op de Rooseboomschans stond tegenover het politiebureau. De naam van die molen werd wel met een ‘g’ geschreven. Het is niet ondenkbaar dat in de loop der tijd beide molennamen door elkaar zijn gehaald.

Overigens laat Kemperman nog wel weten dat allebei de schrijfwijzen voor het bastion correct zijn. “Het vestingwerk heeft nog geen officieel vastgestelde naam, we zijn wel met de procedure bezig. Strikt formeel zijn dus nog heel even zowel ‘De Nieuwe Agtkant’ als ‘De Nieuwe Achtkant’ correct.”

Gebruikersavatar
Rene Ros
Opzichter van Etiquette
Berichten: 2154
Lid geworden op: 22 Jul 2006 15:09
Fort of organisatie: Doc. Stelling van Amsterdam
Locatie: Weesp
Contact:

Re: Is het nou Agtkant of Achtkant?

Berichtdoor Rene Ros » 09 Okt 2010 15:49

Ikzelf hou o.a. op de website de naam 'Bastion Nieuw Achtkant' aan omdat deze naam wordt gebruikt in archiefstukken en tekeningen uit de Stelling-periode.

René


Terug naar “Forten en Vestingen”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast