Werelderfgoedweekend

Aankondigingen en napraten.
Forumregels
Alleen voor informatie over bijzondere cultuur-historische activiteiten op, in of over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
Plaats reactie
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Werelderfgoedweekend

Bericht door Nieuwsredactie »

De Beemster en de Stelling van Amsterdam in de schijnwerpers tijdens het Werelderfgoedweekend op 19 en 20 juni
Bron: persbericht Stichting Cultureel Erfgoed Noord-Holland d.d. 31-5-2010

Het Great Barrier Reef, de Waddenzee, de Chinese muur, de piramides van Gizeh en de molens van Kinderdijk, het zijn slechts enkele van de voorbeelden op de UNESCO lijst voor werelderfgoed. Het gaat daarbij om gebouwen, landschappen en natuurgebieden die zo bijzonder zijn dat ze voor de mensheid behouden moeten blijven. Het zijn onvervangbare plekken en constructies met een unieke, universele waarde.
Nederland telt maar liefst acht monumenten op de UNESCO werelderfgoedlijst. Deze staan op zaterdag 19 en zondag 20 juni tijdens het Werelderfgoedweekend extra in de belangstelling. Alle UNESCO monumenten in Nederland zijn dit weekend geopend voor het publiek en er worden diverse activiteiten georganiseerd.
Twee monumenten van de werelderfgoedlijst overlappen elkaar: de Stelling van Amsterdam, een oude verdedigingslinie die bestaat uit dijken, sluizen en maar liefst 46 forten en batterijen, en de beroemde 17e-eeuwse polder de Beemster. Op deze bijzondere plek is tijdens het Werelderfgoedweekend op drie verschillende locaties een spectaculair programma te beleven. Ontdek de imposante half verscholen forten van de Stelling van Amsterdam en het schitterende renaissance verkavelingpatroon in de Beemster!

Programma zaterdag 19 en zondag 20 juni: kunst, theater en boerenmaaltijd

11.30 uur Herenboerderij Westerhem
Feestelijke presentatie van Werelderfgoed de Beemster met een korte theatervoorstelling en een kunstexpositie van beeldend kunstenaars uit de Beemster.
13.00 uur Fort aan de Jisperweg
Openstelling van een fort dat altijd gesloten is: het publiek kan vrij rondkijken in het fort met een routebeschrijving en krijgt informatie over de historie en natuurwaarden van het fort door gidsen van Natuurmonumenten. Het publiek geniet van de weidse groene omgeving tijdens een picknick op dit bijzondere fort!
14.30 uur Fort bij Spijkerboor
Op het grootste fort van de Stelling van Amsterdam hangt in de middag een festivalachtige sfeer: rondreizend theaterfestival Karavaan geeft een voorproefje van het komende editie in juli met een straattheatervoorstelling van Firma Fockschaep. Liefhebbers kunnen ook meedoen aan tekenactiviteiten en zo op geheel andere wijze het fort bekijken en ontdekken onder begeleiding van een beeldend kunstenaar. Tot slot kan iedereen aanschuiven aan een feestelijke boerenmaaltijd!
Het programma is omstreeks 17.30 uur afgelopen.

Meer informatie en aanmelden: http://www.stellingvanamsterdam.nl/index.cfm?art_id=143

fremitus

Re: Werelderfgoedweekend

Bericht door fremitus »

Nieuwsredactie schreef:..... Deze staan op zaterdag 19 en zondag 20 juni tijdens het Werelderfgoedweekend extra in de belangstelling. Alle UNESCO monumenten in Nederland zijn dit weekend geopend voor het publiek en er worden diverse activiteiten georganiseerd.......
Ik hoop niet dat de mensen denken dat in dat weekend dan ook alle forten open zijn. Zou op een teleurstelling kunnen uitlopen. :wink:
De "Stelling" is gelukkig het hele jaar geopend middels fiets en wandelpaden.

Janine
Soldaat
Berichten: 8
Lid geworden op: 19 mar 2009 10:16
Fort of organisatie: geen

Re: Werelderfgoedweekend

Bericht door Janine »

hoi. we hebben afgelopen weekend genoten van t feit dat Fort a/d Jisperweg open was, het was een forse wandeling,van een uur, vanaf station Purmerend met flinke tegenwind. maar zeker de moeite waard om in dit fort rond te kunnen struinen, in t donker bij kaars- en petroliumlicht je weg te zoeken....bedankt dat we dit mee hebben kunnen maken. Hopelijk kunnen jullie ons tippen als fort a/d Middenweg ooit te bezichten is....staat bovenaan ons wensenlijstje :D groet Janine en Eltjo

Plaats reactie