Schatten van Amsterdam

Toegankelijkheid, recreatie, toerisme en bezoekerscentra.
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 993
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Schatten van Amsterdam

Bericht door Nieuwsredactie »

Jongeren niet geïnteresseerd in monumenten? Onzin! Als ze er maar hun eigen ding mee kunnen doen...
Om ons cultureel erfgoed ook voor de volgende generaties veilig te stellen, is draagvlak en waardering voor ons erfgoed een beslissende factor. Door jongeren op hun eigen manier monumenten in hun omgeving te laten ontdekken, krijgen zij er meer begrip voor en binding met hun (bebouwde) omgeving. Want ons erfgoed bepaalt mede de beleving van identiteit en is ook voor hen iets om trots op te zijn.

Na het succes van de tv-serie 'Schatten van Amsterdam' (Europa Nostra prijs 2008), waarin Amsterdamse jongeren, veelal van niet westerse afkomst, op geheel eigen wijze monumenten ontdekken in de stad, kon een vervolg niet uitblijven.
Bosch Film, Stichting Amsterdam Monumentenstad, Bureau Monumenten Amsterdam en RTV-Noord-Holland presenteren op 30 november in aanwezigheid van burgemeester Job Cohen en alle jongeren de tweede serie van:

'Schatten van Amsterdam'!

'Schatten van Amsterdam' wordt vanaf 7 december wekelijks uitgezonden door RTV-Noord-Holland. 11 afleveringen van 20 minuten over 11 Amsterdamse monumenten, gepresenteerd door een mix van jongeren uit de stad:

- Levent en Semora komen dagelijks langs het Koninklijk Paleis op de Dam, maar waren nog nooit binnen. Dat was een enorme ontdekking!
- Adrie en Rafael gaan terug in de tijd, van de dode opgezette dieren naar de levende dieren van Artis, en ontdekken de geschiedenis van deze oudste dierentuin.
- Lisa en Patricia gaan naar de oude edelsmedenschool Het Sieraad en ontmoeten leerlingen van toen en nu. Konden zij zelf maar in dit mooie gebouw naar school!
- Hicham en Vikaash vonden de oude Graansilo's eerst echt lelijk, maar door de verhalen van zowel de krakers als de architect en huidige bewoners raken ze onder de indruk.
- Christopher en Irisch varen langs forten en bunkers van de Stelling van Amsterdam en ontdekken de gouden vondst van het gebruik van water als wapen.
- Ghamte en Shanyn leren wat antroposofisch ('wat??? antro.... wat een woord!') bouwen is en hoe de medewerkers van de ING beter werken in het ING gebouw.
- Siomara en Jaleesa maken een tijdsreis door het leven van wezen in het Amsterdamse Burgerweeshuis: van een armoedige kinderfabriek naar een speelpaleis in het groen.
- De zusjes Jade en Jill kijken achter de voordeur van het beeldmerk van hun buurt, de Molen van Oost en Brouwerij ‘t IJ.
- Henry en Lino leren alles over boten bouwen in de Kromhoutwerf en struinen rond op de verlaten scheepswerf van de NDSM.
- Robin en Meysam beleven de dag van hun leven achter de schermen en op het toneel van het Koninklijk theater Carré.
- Shaneequa en Merci wisten niet van het bestaan van watertorens, maar na deze dag kennen ze alle Amsterdamse watertorens van binnen en van buiten.

Plaats reactie