Pagina 1 van 1

Waterschild Paviljoen Muiderslot feestelijk geopend

Geplaatst: 19 apr 2012 20:30
door Nieuwsredactie
Bron: persbericht Rijksmuseum Muiderslot d.d. 19-4-2012
Foto's René G.A. Ros

Officiële opening
Op 19 april heeft Zijne Hoogheid Prins Floris van Oranje-Nassau, van Vollenhoven samen met de heer J. Remkes, Commissaris van de Koningin van de provincie Noord-Holland, de officiële opening verricht van het nieuwe Waterschild Paviljoen in de pruimenboomgaard van Rijksmuseum Muiderslot.

Afbeelding
P.C. Hooft
Na de openingsceremonie verscheen op het dak van het Paviljoen, dat de vorm van een middeleeuws schild heeft, een tak pruimenbloesem waarmee een symbolische link wordt gelegd naar P.C. Hooft. De beroemde schrijver, dichter verbleef in de zomermaanden op het kasteel om de warmte en stank van Amsterdam te ontvluchten. Brieven aan zijn vrienden ondertekende hij met ‘ tot in de pruimentijd’, een verwijzing naar de pruimenboomgaard waar het Waterschild in verzonken ligt.

Muiderslot en water
Het Muiderslot is als middeleeuwse waterburcht sluitstuk van de Hollandse Waterlinies en van de Stelling van Amsterdam. Water is naast Floris V en P.C. Hooft het derde belangrijke thema uit de geschiedenis van het Muiderslot.
“Nederland heeft een rijke historie met water, dat vaak als vijand, maar net iets vaker als onze vriend beschouwd mag worden” aldus Bert Boer, directeur van het Muiderslot.
“Het Muiderslot symboliseert deze relatie. Rond 1285 werd het strategisch gebouwd aan de monding van de rivier de Vecht en aan de Zuiderzee en ter verdediging omringd door een slotgracht. Door de eeuwen heen werd het een vesting met vestingwerken, ook weer omringd door water, en onderdeel – sluitstuk- van vier waterdefensie linies. Met dit Waterschild Paviljoen gaat een lang gekoesterde wens in vervulling”, aldus Boer.
“Wij willen bezoekers de band van het kasteel met water laten beleven”.

De bezoeker die afdaalt in het Waterschild paviljoen krijgt een animatie te zien die in zeven minuten negen eeuwen geschiedenis weergeeft. Daarna staat de bezoeker voor de keuze, stapt hij achter het watergordijn, of niet….

Afbeelding
Realisatie
Het Waterschild is ontworpen door buro3 architecten. Voor de beleving is IJsfontein verantwoordelijk.
Voor de financiering van ruim 1.2 miljoen euro tekenden de BankGiro Loterij, de provincie Noord-Holland, VSB fonds, ANWBfonds, Stichting de Commissie voor de inwendige restauratie van het Muiderslot, de Gravin van Bylandt Stichting en het Amicorum Comitia Muydae.
VolkerWessels sponsorde het project op het gebied van kennis, bouwbedrijf Mulckhuyse was verantwoordelijk voor de realisatie.

Informatie
Het Muiderslot is gedurende het zomerseizoen, tot 1 november, dagelijks geopend.
http://www.muiderslot.nl