Cursus landschapsgidsen in Laag Holland

Toegankelijkheid, recreatie, toerisme en bezoekerscentra.
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Cursus landschapsgidsen in Laag Holland

Bericht door Nieuwsredactie »

Door Fleur Engel, IVN Consulentschap Noord Holland.

Nationaal Landschap Laag Holland is een uniek gebied waarin bovendien bijna de hele Stelling ten noorden van het Noordzeekanaal ligt. Het is een landschap met sterke kernkwaliteiten: de grote openheid, de vele weide- en moerasvogels, het oude geometrische inrichtingspatroon in de droogmakerijen, de veenpakketten, de middeleeuwse strokenverkavelingen, de historische watergangen, de vele archeologische locaties en karakteristieke dijk en lintdorpen. Vele mensen komen jaarlijks het gebied bewonderen, ook onder leiding van een gids. Veelal hebben gidsen specialistische kennis van bijvoorbeeld de natuur of juist de cultuurhistorie. Om bezoekers een goede indruk te geven van de uniciteit van Landschap Laag Holland is het juist waardevol om tijdens een excursie informatie te geven over het landschap in al haar facetten.

In het najaar van 2007 start in Laag Holland de cursus landschapsgidsen. De cursus bestaat uit 11 les modules, waarbinnen aandacht wordt besteed aan theoretische kennis van het landschap. Maar ook de manier waarop het landschap benaderd kan worden, de verschillende ëbrillení. De modules zijn ontwikkeld door IVN Nederland, en worden toegespitst op Landschap Laag Holland. Binnen de cursus zullen verschillende gastdocenten worden uitgenodigd en gaan we zelf ook het landschap in. Gestreefd wordt om de cursus op verschillende locaties te laten plaats vinden.

Een aantal organisaties die betrokken zijn bij de cursus: Zaans Museum/ Zaanse Schans, bezoekerscentra Ilperveld, Poelboerderij en de Breek, lokale IVN afdelingen Twiske en Waterland, de Stelling van Amsterdam, de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer Waterland, Lia Vriend (LIA, geograaf) en Nationaal Landschap Laag Holland.

Data zijn (onder voorbehoud):
Zaterdagen 6 oktober, 10 november, 15 december
Avonden: 25 oktober, 8 november, 19 november, 29 november en 10 december

De cursus is bedoeld voor bestaande gidsen met een natuur- en of cultuur historische achtergrond. Gestreefd wordt naar een gelijke vertegenwoordiging van deelnemers met een natuur- en cultuurhistorische achtergrond. De kosten bedragen (onder voorbehoud) 175 euro per deelnemer.
Opgeven kan bij het IVN Consulentschap Noord Holland. Tel: 0251 - 65 07 83.

Laag Holland: http://www.laagholland.nl/
IVN Consulentschap Noord Holland: http://www.ivn.nl/noordholland/

Plaats reactie