Britse mariniers bestormen forteiland

Toegankelijkheid, recreatie, toerisme en bezoekerscentra.
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Britse mariniers bestormen forteiland

Bericht door Nieuwsredactie »

Bron: IJmuider Courant, 26 oktober jl.
Tekst: Sjors Rodenburg
Foto: Martin Hilgers (eigen toevoeging, niet in krant)

Britse mariniers hebben gisteren bij het krieken van de dag een militaire oefening gehouden op Forteiland in IJmuiden. Een groep van ongeveer vijfenzeventig commando's bestormde rond zes uur vanuit zee het eiland waarop zich twintig "terroristen" hadden verschanst. Bij de oefening werd geschoten met losse flodders.

Afbeelding

De aanvallende militairen werden vanaf het Britse fregat RFA Mounts Bay (L3008, zie foto) overgeladen op kleine rubberen bootjes, waarna ze het eiland betraden en de vijandige partij uitschakelden. Vervolgens zijn beide groepen teruggekeerd naar het Britse schip, dat drie mijl uit de kust lag.
De oefening komt voort uit een samenwerkingsverband tussen Nederland en Groot-Brittannie uit de jaren zeventig. "De Engelse mariniers zijn gespecialiseerd in het vechten op land vanuit de zee", zegt de Nederlandse kapitein der mariniers Bert Odding. "De Koninklijke Marine verzorgde het materiaal, de locatie en enkele officieren."

Het doel van de oefening was het toewerken naar een missie in Afghanistan. "Het klinkt misschien raar, maar het principe van deze oefening is vergelijkbaar met die in Afghanistan", aldus de kapitein der mariniers. "Het uitschakelen van een vijand op een plek als het forteiland is hetzelfde als het elimineren van een vijand in landen als Afghanistan."
Volgens Odding is de missie naar wens verlopen. "De operatie is zeer geslaagd", zegt hij. Vanuit de controleruimte van het Haven Operatie Centrum (HOC) in IJmuiden aan Zee heeft hij de hele operatie op de voet kunnen volgen. "Het is zeker een vervolg waard voor de komende jaren. Ook op het forteiland."
De reden dat gekozen is om de militaire oefening te houden op Forteiland is dat deze locatie al tijden niet meer is gebruikt voor militaire oefeningen, aldus Odding. Ook kent het eiland weinig milieurestricties.

Leen de Jager, beheerder van het forteiland, stond op de eerste rij. Vanaf het dak van het fort volgde hij de Britse invasie. "Het was een heel mooie actie", zegt hij. "Heel spectaculair. Ze hebben een uur lang geschoten. Er zijn zeker tienduizend kogels afgevuurd. Ze hebben er echt op los geknald."
Zoals afgesproken hebben de Britse mariniers alle afgevuurde kogels eigenhandig opgeruimd. "Ze hebben het eiland keurig netjes achtergelaten", zegt De Jager. ,,De kogels liggen nu bij mij op kantoor als aandenken. We hebben hier vaak groepen kinderen rondlopen die een rondleiding over het eiland doen. Ze kunnen er eentje meekrijgen als souvenir."

Fort bij IJmuiden: http://www.stelling-amsterdam.nl/forten/ijmuiden/
IJmuider Courant: http://www.ijmuidercourant.nl/

Plaats reactie