WN2000: "Vooruitzien en terugblikken"

Toegankelijkheid, recreatie, toerisme en bezoekerscentra.
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

WN2000: "Vooruitzien en terugblikken"

Bericht door Nieuwsredactie »

Vooruitzien en terugblikken,
Seizoen 2007 was voor WN2000 een bewogen jaar met tegenvallers, maar vooral veel meevallers.

Het zat WN2000 niet alleen mee in het seizoen 2007, als tegenvaller noemen we de nieuw bij het museum te trekken bunker pal aan de badweg. Zo lekte het dak van de nieuwe ingangsbunker vreselijk. Dit diende gerepareerd te worden, hetgeen ook is gebeurd.

De meevallers, die de tegenvallers gelukkig vele malen overtroffen maakten het seizoen weer tot een grandioos succes. Bij de museumopenstellingen mochten we meer
bezoekers ontvangen dan in seizoen 2006. Dit is natuurlijk ook ons streven en het is goed om uit de statistieken te lezen dat dit ook weer is gelukt.
Om de bezoeker nog meer te bieden heeft WN2000 de openingstijden afgestemd met collega’s. Bij een bezoek aan zowel het Bunker Museum IJmuiden als de foto-expositie van de AWMM kregen de bezoekers ruime korting op de toegangsprijs. Wij proberen ook voor seizoen 2008 deze afspraken te maken.
Ook het aantal rondleidingen overtrof het aantal van vorige jaar in ruime mate. Of wij ook in 2008 weer meer rondleidingen hebben durven wij niet met honderd procent zekerheid te zeggen. Het toenemende aantal rondleidingen legt namelijk een enorme druk op onze gidsen. Wilt u ons helpen om toch het resultaat van 2007 te overtreffen, door het gidsenteam te versterken, dan nodigen wij u uit om contact met ons op te nemen. Wij gaan de uitdaging graag aan!

Het succes van het boek Seefront IJmuiden was voor velen een teleurstelling. De oplage was namelijk na enkele weken al uitverkocht. WN2000 houdt niet van teleurstellingen en heeft in overleg met de auteurs het initiatief genomen om zowel het boek Landfront IJmuiden als het boek Seefront IJmuiden te laten herdrukken. Beide boeken zijn nog leverbaar bij de kassa van het Bunker Museum IJmuiden.

Het was ook in 2007 dat WN2000 het nieuwe Bedrijfsplan voor de komende 10 jaar presenteerde. Nog geen jaar later kunnen we concluderen dat vele van de gestelde doelen al gehaald zijn. Voor grote projecten uit het Bedrijfsplan zijn vergunningen, projectplannen als de financiën al grotendeels rond. Ook in 2007 zorgde WN2000 ervoor dat de
vuurleidingpost M178, ofwel de Autobunker, toegankelijk werd gemaakt. Door de Reinunie werden containers en prikstokken gesponsord waar door de vrijwilligers maar liefst 40 kubieke meter vuilnis in werd gestort, vuilnis afkomstig uit de Autobunker, maar ook uit omliggende bunkers en de directe omgeving van de bunker. Dus niet alleen de bunker kreeg een opknapbeurt, het hele duinterrein in de omgeving werd grondig schoon geruimd. Het afgegraven terrein rondom de M178 bunker is ingeplant met helmgras dat door het PWN
beschikbaar werd gesteld. Deze bekendste bunker van IJmuiden kan nu tijdens een rondleiding bezocht worden. Onze gidsen vertellen u diep in het inwendige van de bunker graag de verhalen over de commandovoering en anekdotes over bijvoorbeeld de bunkerscheet.

Voor 2008 heeft WN2000 uit het Bedrijfsplan dus het nodige op de agenda staan. De entree van het Bunker Museum IJmuiden zal verplaatst worden naar de bunker aan de Badweg. Hiervoor wordt er momenteel hard gewerkt aan een stalen toegangstrap. Deze trap, die vanuit de bunker de bezoeker naar het bunkerterrein zal leiden, wordt gesponsord door de provincie Noord Holland en IJmond Veelzijdig. Het werk is uitbesteed aan Loonwerkbedrijf Ton van Petten. In de toegangsbunker, die wij in de loop van 2008 gereed maken, heten wij u van harte welkom in het Educatorium. Het Educatorium, mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds, wordt een multifunctionele ruimte. Naast lesprogramma’s voor scholen worden hier films vertoond en lezingen gegeven.

Het museumterrein zal met medewerking van Rijkswaterstaat worden uitgebreid met maar liefst drie expositiebunkers. De bunkers zullen onderling verbonden worden met loopgraven en wandelpaden. De loopgraven zullen verbindingen vormen onder en tussen het duin door. Voor de aanbesteding wordt momenteel nog onderhandeld. De realisatie wordt mogelijk gemaakt mede door IJmond Veelzijdig en het ILG (provincie Noord Holland).

Op het museumterrein zullen strandversperringen opgebouwd worden die WN2000 onlangs heeft weten te bemachtigen. Deze versperringen, genaamd Tetraeders, stonden eens op de invasiestranden in Zeeland. Het transport van deze loodzware versperringen werd deels gesponsord door Sloothaak Haarlem.

Om onze bezoekers in 2008 de juiste weg te wijzen heeft de gemeente Velsen toegezegd de mogelijkheden voor het plaatsen van bewegwijzering naar het museum te bekijken. WN2000 is in overleg om in samenwerking met de ANWB, het ILG en IJmond Veelzijdig informatie panelen bij de opgangen van de Batterijen Olmen en Heerenduin, alsmede het hoofdkwartier van de vesting IJmuiden te plaatsen.

Als uitbreiding op de rondleiding laten we u vanaf volgend jaar ook graag de machinebunker van het type M183 zien. Deze bunker waarvan er maar enkele zijn gebouwd verkeert nog nagenoeg geheel in originele staat. WN2000 verwacht dit jaar alle vergunningen rond te krijgen om de bunker te mogen ontgraven.

Eén grote wens heeft WN2000 nog wel, dit is de voorziening voor vaste spanning, Momenteel zijn we afhankelijk van een generator. Zodra we aangesloten zijn op het vaste energienet verwachten we de deuren ook tussendoor vaker te openen. De gemeente Velsen heeft deze wens van WN2000 hoog op haar prioriteitenlijstje staan.

Al dit werk wordt gedaan door een groep zeer enthousiaste vrijwilligers. Maar alleen met de inzet van deze vrijwilligers redden wij het niet. Wij zijn dringend op zoek naar enthousiastelingen die ons hierbij willen helpen door de handen uit de mouwen te steken.
Bent u zo’n enthousiasteling, aarzel niet en geef u op bij het secretariaat van WN2000 als klusser. U bereikt ons via info@wn2000.nl, telefoonnummer 023 5391603.

Aan al deze inspanningen zijn kosten verbonden. Bij deze doet WN2000 dan ook een dringend beroep op uw historisch besef. Vanaf € 13,= per jaar bent u donateur van WN2000 en helpt u ons onze doelen te verwezenlijken. Uiteraard zijn giften vanuit het bedrijfsleven ook van harte welkom. U kunt zich aanmelden via het formulier op de website of contact opnemen via info@wn2000.nl.

Het seizoen 2008 is inmiddels ingeluid met een nieuwjaarsreceptie in een passende omgeving, de M178 vuurleidingpost (Autobunker). Deze receptie werd mede gesponsord door Holiday Inn IJmuiden Seaport Beach. Wij hopen u in het seizoen 2008 graag te ontvangen. Voor informatie bezoekt u onze website http://www.WN2000.nl of download u ons foldermateriaal dat mede door Folkerts op de Kennemerlaan te IJmuiden, de Rabobank IJmuiden en de Gemeente Velsen gesponsord word.

Plaats reactie