‘De Groene Stelling’

Toegankelijkheid, recreatie, toerisme en bezoekerscentra.
Plaats reactie
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

‘De Groene Stelling’

Bericht door Nieuwsredactie »

Bron: voetnoot persbericht provincie Noord-Holland

Op zaterdag 29 maart organiseren Stadsherstel Amsterdam en Cultureel Erfgoed Noord-Holland in opdracht van de provincie Noord-Holland de feestelijke aftrap voor het nieuwe toeristenseizoen. Hierbij wordt de natuur en het groen op en rondom de Stelling extra zichtbaar en toegankelijk gemaakt. De provincie wil hiermee ook in het voorjaar meer aandacht op de Stelling vestigen. In het najaar (september) wordt al sinds een aantal jaren ‘De Stellingmaand’ georganiseerd. In 2007 bezochten 26.000 mensen toen een of meerdere forten van de Stelling. Hierbij zijn ook de forten die normaal zijn afgesloten door het publiek te bezoeken.

Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Fortenlinie wordt tijdelijk Groene Stelling

Bericht door Nieuwsredactie »

Bron: persbericht provincie Noord-Holland d.d. 28-3-2008 http://www.noord-holland.nl/thema/nieuw ... elling.asp

In de komende maanden zijn de forten van de Stelling van Amsterdam weer geregeld te bezichtigen. Zaterdag 29 maart wordt het publieksseizoen feestelijk geopend.

De 135 kilometer lange verdedigingslinie rondom de hoofdstad geniet grote bekendheid bij liefhebbers van militaire geschiedenis, maar heeft daarnaast veel te bieden aan rust- en natuurzoekers. Deze onderbelichte kant krijgt met de campagne De Groene Stelling de volle aandacht.

Wandelen en fietsen langs De Groene Stelling
Op 29 maart kunt u deelnemen aan een wandeling naar het Stellingonderdeel ‘drinkwatervoorziening van Amsterdam’. Vanaf de opening tot en met de Stellingmaand in september presenteert Cultureel Erfgoed Noord-Holland bovendien elke maand een nieuwe fietsroute. Deze printbare routes zijn te vinden op de website van de Stelling van Amsterdam en worden gekoppeld aan een agenda van de forten waarlangs de desbetreffende route gaat. De provincie en Recreatie Noord-Holland werken aan een doorlopende wandelroute langs de gehele Stelling, die in 2009 gereed zal zijn.

Restauratie molenstomp
De start van het seizoen vindt plaats bij de stomp van de Oude Molen in Amsterdam-Osdorp, eigendom van Stadsherstel Amsterdam. De molenstomp is het enige overgebleven waterstaatkundige werk tussen Halfweg en Amstelveen dat deel uitmaakte van de Linie van Amsterdam, voorloper van de Stelling. Later werd deze linie de schaduwlinie van de Stelling. Stadsherstel Amsterdam gaat met de restauratie van de molenstomp beginnen zodra daarvoor de benodigde financiering is verkregen. De molen krijgt een nieuw leven als theehuis met een ruimte voor historische exposities, geëxploiteerd door de vrijwilligers van de Vrienden van de Oude Molen.

Nationaal Landschap
Het is dankzij de Stelling van Amsterdam dat er rondom de hoofdstad een ring van natuur te vinden is. De verdedigingslinie die werd aangelegd tussen 1880 en 1914 bestaat uit dijken, sluizen, 42 forten en batterijen en ligt op een afstand van 15 tot 20 km van het centrum van Amsterdam. Het leger, de regering en het staatshoofd konden zich binnen deze ring terugtrekken bij een aanval op Nederland. Met een ingenieus systeem kon het land rondom de verdedigingslinie onder water worden gezet (inundatie). Zo zou een watervlakte ontstaan die te ondiep was voor schepen en te diep voor man en paard. Lange tijd mocht het gebied dat bij inundatie onder water zou komen te staan niet worden bebouwd. Dat was vastgelegd in de Kringenwet, die tot 1963 gold. Zo kon rondom de forten de natuur helemaal haar gang gaan. Juist door deze natuurgebieden draagt de Stelling sinds 2005 de titel Nationaal Landschap. Bovendien staat ze sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Gebruikersavatar
Rene Ros
Opzichter van Etiquette
Berichten: 2159
Lid geworden op: 22 jul 2006 15:09
Fort of organisatie: Doc. Stelling van Amsterdam
Locatie: Weesp
Contacteer:

Re: Fortenlinie wordt tijdelijk Groene Stelling

Bericht door Rene Ros »

Nieuwsredactie schreef:Op 29 maart kunt u deelnemen aan een wandeling naar het Stellingonderdeel ‘drinkwatervoorziening van Amsterdam’.
'Militaire Drinkwatervoorziening', zie
http://www.stelling-amsterdam.nl/forten/riekerpolder/
Nieuwsredactie schreef:De molenstomp is het enige overgebleven waterstaatkundige werk tussen Halfweg en Amstelveen dat deel uitmaakte van de Linie van Amsterdam, voorloper van de Stelling.
Deze linie wordt nu meestal Posten van Krayenhoff genoemd
Nieuwsredactie schreef:Later werd deze linie de schaduwlinie van de Stelling.
Dit is onjuist. Er zijn wel plannen voor geweest maar nooit uitgevoerd. Voor zover bekend zelfs geen voorzieningen tijdens de mobilisatie van 1914-1918.

Groet,
René

Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: ‘De Groene Stelling’

Bericht door Nieuwsredactie »

Bron: Haarlems Dagblad, 30-3-2008 http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/re ... 338207.ece

Applaus onderbrak de speech van Onno Meerstadt, directeur Stadsherstel, toen hij zei: ,,Van het benodigde geld is er nog maar 75%, maar we gaan wel beginnen met de restauratie van De Oude Molen.’’ Langs het Zwartepad tegenover Badhoevedorp, werd zaterdag bij de gammele molenromp een dubbel feestje gevierd. Meerstadt gaf er met gedeputeerde Rinske Kruisinga en de Amsterdamse wethouder Marijke Vos het startsein voor de Groene Stelling én dat voor de restauratie van het gemeentelijk monument.

Plaats reactie