Pagina 1 van 1

Afslag Piramide

Geplaatst: 16 nov 2006 23:11
door Rene Ros
Hier in het westen van het land is elke hobbel in het terrein met een bedoeling door mensen aangelegd. Al langer zat ik dan ook met verbazing te kijken naar een heuveltje bij de afslag Muiderslot/Muiderberg van de snelweg A1 in de richting Amersfoort. De prikstok was er al eens gestuit op een egale plaat beton en het was tijd het ding eens nader af te tasten en op te meten.

Onder grote belangstelling van langsrijdende automobilisten (heeft iemand me herkend en getoeterd?) ging ik met prikstokken en meetlint in de weer. De oostzijde van het beton bleek steil te eindigen maar de zijkanten lopen schuin af. Het geheel is met een laagje van 10-20 cm grond en gras afgedekt.
Bij het bepalen van de lengte werd een vondst gedaan die verder meten overbodig maakte. In het gras was de conische opbouw voor een periscoop te zien (zie foto), een typisch onderdeel van een groepsschuilplaats annex 'piramide'. Overigens kwamen ook de breedte (min.4,20m) en lengte (min.5,20m) redelijk overeen met dat type.

Afbeelding

Uit een oude luchtfoto was al duidelijk dat hier de mitrailleurkazemat Muiden Midden en een piramide stonden. Voor de aanleg van de huidige snelweg lag de piramide ten zuiden van het Uitwateringskanaal van het Naardermeer. Bij de aanleg van de snelweg en de brug over de Vecht is dat kanaal verlegd en kwam de piramide blijkbaar in het dijklichaam van de snelweg terecht. Alleen het dak steekt boven het maaiveld uit en is met een laagje grond afgedekt.
Zou de mitrailleurkazemat Muiden Midden nog onder de snelweg liggen???

Kazematten Muiden: http://www.stelling-amsterdam.org/forte ... n-kazemat/
Luchtfoto: http://maps.forten.info/toonkaart.php?r ... huilplaats

Geplaatst: 17 nov 2006 19:10
door DigiWillem
Leuke vondst RenÈ. Is die ruimte nu nog hol of zit hij vol zand? Zou er nog iets interessants in kunnen zitten?

Geplaatst: 17 nov 2006 19:29
door Rene Ros
DigiWillem schreef:Leuke vondst RenÈ. Is die ruimte nu nog hol of zit hij vol zand? Zou er nog iets interessants in kunnen zitten?


Denk dat ie opgeruimd was en toen volgestort. Ik ben maar niet gaan graven...

Volgens http://www.autosnelwegen.nl/ is de Vechtbrug op 17-9-1965 opengesteld.Groet,

RenÈ