Funderingen gevonden met Google Earth, 8 september 2006

Het Duitse radarstation bij Muiden.
Gebruikersavatar
Rene Ros
Opzichter van Etiquette
Berichten: 2160
Lid geworden op: 22 jul 2006 15:09
Fort of organisatie: Doc. Stelling van Amsterdam
Locatie: Weesp
Contacteer:

Funderingen gevonden met Google Earth, 8 september 2006

Bericht door Rene Ros »

In mei werden op een Google luchtfoto funderingen gezien waarvan we niet wisten dat ze er nog waren. Op luchtfoto's uit 1944 en 1945 zijn deze funderingen ook al te zien, waaruit wederom blijkt dat er maar weinig aan Seeadler is veranderd sinds de ontmanteling door de Duitsers.

Op twee plekken zijn vier witte stippen te zien die in een vierkant staan; dit moeten de funderingen van de twee torens met Heinrich- of Y-peilers zijn. Daarmee werden de eigen Duitse jachtvliegtuigen gepeild terwijl ze naar geallieerde vliegtuigen werden gedirigeerd.Door het agrarische gebruik en de vakantie waren de twee weilanden niet te betreden tot na het hooien in begin september. Vanaf de nabijgelegen Papelaan kan op die plek, bij heel kort gras, inderdaad vier verhogingen gezien worden. Dichterbij blijken de funderingen nog zichtbaar en niet te missen. Het betreft gewapend grindbeton in balken van, volgens eigen onderzoek met de prikstok, vermoedelijk een meter breed en met een vierkante grondvorm van circa 7 bij 7 meter (buitenmaat). En dat klopt met de grondvorm van de peiltorens.

Enkele pagina's op de website over Radarstation Seeadler zijn aangepast aan deze toch wel heel opmerkelijke vondst. En ook in de luchtfoto zijn de twee funderingen nu aangegeven, zodat je zelf kan zien waar we in mei zo euforisch op reageerden.

Plaats reactie