Justitie onderzoekt corruptie polder Muiden

Het Duitse radarstation bij Muiden.
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Justitie onderzoekt corruptie polder Muiden

Bericht door Nieuwsredactie »

Bron: NRC d.d. 8-9-2010
http://www.nrc.nl/economie/article26169 ... der_Muiden

Het onderzoek van justitie naar ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) richt zich onder meer op betalingen van een bouwbedrijf in verband met gebiedsontwikkeling in de Bloemendalerpolder bij Muiden. Dat blijkt uit gesprekken met betrokkenen. De ex-gedeputeerde van Noord-Holland wordt verdacht van ambtelijke omkoping en corruptie.

Bouwbedrijf Van Erk uit Bergambacht is een van de grootste grondbezitters in de Bloemendalerpolder, tussen Muiden en Weesp, waar ten minste 2.870 woningen moeten komen. Justitie kijkt naar betalingen die Van Erk aan de ex-gedeputeerde deed. Volgens Van Erk en Hooijmaijers zijn dat vergoedingen voor advieswerk na zijn aftreden als gedeputeerde ruimtelijke ordening. Justitie vermoedt dat het gaat om een beloning voor Hooijmaijers’ bemoeienis met de Bloemendalerpolder.

Van Erk kreeg in 2001 een groot deel van het gebied in handen door samenwerking met de Amsterdamse vastgoedhandelaren Tom van Dam en John Wijsmuller. De laatste is omstreden. Wijsmuller had in de jaren 90 een vastgoedbedrijf met onder anderen Willem Endstra en Jan-Dirk Paarlberg. Endstra werd in 2004 vermoord. Paarlberg kreeg onlangs 4,5 jaar cel voor witwassen, fraude en oplichting. De grondspeculanten Wijsmuller en Van Dam verkochten in 2007 hun belang in de grond aan Van Erk. Het bouwbedrijf ging daarop een financiële samenwerking met Bouwfonds aan.

Muiden werd eind 2008 na ruzie door gedeputeerde Hooijmaijers uit de samenwerking gezet, omdat de gemeente niet akkoord ging met het plan voor 2.870 woningen.
Plaats reactie