Graafwerk?

Restauraties, herinrichting en conservering.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Rene Ros
Opzichter van Etiquette
Berichten: 2159
Lid geworden op: 22 jul 2006 15:09
Fort of organisatie: Doc. Stelling van Amsterdam
Locatie: Weesp
Contacteer:

Graafwerk?

Bericht door Rene Ros »

Wie weet wat de graafmachines aan het doen zijn op de Inundatiekade van de Nauernasche Vaart tot De Dam nabij het magazijn De Dam? En in opdracht van wie?
DSCF2765.jpg
DSCF2765.jpg (54.6 KiB) 4985 keer bekeken
Mvg,
René

Gebruikersavatar
Rene Ros
Opzichter van Etiquette
Berichten: 2159
Lid geworden op: 22 jul 2006 15:09
Fort of organisatie: Doc. Stelling van Amsterdam
Locatie: Weesp
Contacteer:

Re: Graafwerk?

Bericht door Rene Ros »

Zelf nog wat nagekeken. De kade heeft geen monumentstatus. In het prov. monumentregister wordt het dus niet genoemd en kan ik daar ook geen eigenaar achterhalen. Kadaster is gesloten. :-)
In het deel 'Noord tot West' staat op bladzijde 26 wel een plattegrond van de gehele kade en een aantal doorsneden.
Is Landschap Noord-Holland de eigenaar/gebruiker? Op hun website zie ik er onder 'Actueel' niets over staan.

Mvg,
René

Gebruikersavatar
Edwin Kapitein
Generaal
Berichten: 237
Lid geworden op: 27 feb 2009 17:56
Fort of organisatie: Fort bij Edam, Staatsbosbeheer
Locatie: Beverwijk

Re: Graafwerk?

Bericht door Edwin Kapitein »

Naar wat ik begrepen heb is Landschap Noordholland bezig om het oorspronkelijk profiel van de kade te herstellen. om daarna de originele beplanting er op terug te planten.

Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Herstel historische liniedijk Stelling van Amsterdam

Bericht door Nieuwsredactie »

Tekst: persbericht Stichting Landschap Noord-Holland d.d. 10 mei jl.
Foto met de beplanting: Patricia Smits Schouten (Stichting Landschap Noord-Holland).
Overige foto's: René G.A. Ros.

De Stelling van Amsterdam is een uniek verdedigingswerk. Het is grotendeels aangelegd in de periode van 1881-1914 om de hoofdstad te beschermen in oorlogstijd. Landschap Noord-Holland heeft in april een restauratie uitgevoerd van de liniedijk tussen Fort aan Den Ham en Fort bij Veldhuis in de buurt van Uitgeest. Dit stukje liniedijk is nu weer in originele staat hersteld.

Afbeelding

In de loop van de jaren is de stelling op veel plaatsen in verval geraakt. Gelukkig stelde de provincie Noord-Holland, de Nationale Postcodeloterij en het Prins Bernhard cultuurfonds budget beschikbaar om herstel uit te voeren. Daardoor kon Landschap Noord-Holland in april een restauratie uit voeren van de liniedijk tussen Fort aan Den Ham en Fort bij Veldhuis. Dit ligt in de buurt van Uitgeest. Het profiel van deze liniedijk was in de loop der jaren door erosie sterk aangetast. De liniedijk is hersteld waarbij ook beplanting werd aangebracht.

iniedijken van de Stelling van Amsterdam kaal waren zonder beplanting. Uit historisch onderzoek van Landschap Noord-Holland naar de beplanting bleek het tegendeel. Er zijn bestekken boven water gekomen waarin nauwkeurig de beplanting voor de liniedijken werd beschreven. Waar op de liniedijk, welke soorten en hoe de beplanting moest worden onderhouden.

Afbeelding

De reden voor de aanleg van beplanting is helder, het camoufleerde de troepenbewegingen. Dit was heel effectief, want de vijand had zo geen zicht op wanneer er activiteit was. Bovendien kon de vijandige artillerie geen nauwkeurige beschietingen uitvoeren, omdat ze niet kon zien waar haar schoten neerkwamen. Tot slot diende de beplanting ook als leverancier van geriefhout voor de troepen in de forten.

Om een zo goed mogelijke camouflage te bereiken werd de beplanting, waar mogelijk, aangelegd volgens het zogenaamde viertrapsprincipe. Onderaan de liniedijk een rij bomen die tot aan de voet werd afgezet, halverwege het dijktalud bomen die op 1 m hoogte geknot werden en op het andere talud van de liniedijk aan de voet een rij bomen op 1,5 m hoogte. Dan de verharde weg waarop oorlogstroepen zich konden verplaatsen en aan de overkant van die weg een rij opgaande bomen. Zo werd als het ware een wal opgeworpen van beplanting.

Op de liniedijk tussen Fort aan Den Ham en Fort bij Veldhuis is nu een stukje originele liniedijk te bewonderen. Voor een echt goed beeld van camouflerende beplanting moet men een beetje geduld hebben tot de aangeplante bomen goed zijn aangeslagen.

Afbeelding

Stichting Landschap Noord-Holland
'Graafwerk?' op Stelling Forum
Thema-nieuwsbrief 344 'Stelling van Amsterdam verscholen in het groen'
Inundatiekade van de Nauernasche Vaart tot De Dam
Wal van den Dam tot het Fort bij Veldhuis en Buskruitmagazijn bij de Dam
Fort bij Veldhuis

Plaats reactie