'Open karakter Geniedijk gaat door komst ACT verloren'

Restauraties, herinrichting en conservering.
Plaats reactie
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

'Open karakter Geniedijk gaat door komst ACT verloren'

Bericht door Nieuwsredactie »

Bron: http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/re ... 280591.ece

,,Het laatste stuk Geniedijk met het prachtige open karakter gaat met de aanleg van de werkstad A4 voorgoed verloren.’’ Dat voorzien Rob Verhoef, regionaal correspondent van de stichting Menno van Coehoorn. Hij berichtte zijn standpunt aan de CDA-raadsfractie van Haarlemmermeer. Donderdag spreekt de gemeenteraad over de aanleg van het Masterplan ACT en de fractie heeft hoeders van militair erfgoed om een reactie gevraagd. Onderdeel van het masterplan is de aanleg van het Geniepark, een water- en groenvoorziening langs het werelderfgoed de Geniedijk.

,,Dat lijkt een goed initiatief als je kijkt naar het prachtige stuk Geniedijk tussen Hoofddorp en het Fort bij Aalsmeer. Op dit moment is dat eigenlijk nog het enige stuk van dat werelderfgoed dat nog zichtbaar is als zodanig in de Haarlemmermeer. De rest van de dijk is dat nog nauwelijks omdat het is ingebouwd tussen allerlei ruimtelijke elementen'', aldus Verhoef. ,,Met de komst van de werkstad en het aanleggen van het Geniepark gaat er naast de positieve recreatieve ontwikkelingen echter ook heel wat verloren'', zegt hij, doelend op de twee keer 32 meter die langs de A4 van de dijk zal worden afgesnoept. Daardoor zal ook de bomvrije damsluis aan de oostkant van de weg worden opgeofferd.

Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

’ACT moet wel van Geniedijk afblijven’

Bericht door Nieuwsredactie »

Bron: Haarlems Dagblad, http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/re ... 311383.ece

De Geniedijk mag niet de dupe worden van de aanleg van het bedrijventerrein ACT. De bebouwing moet op ruime afstand van de verdedigingslinie blijven en de speciale vrachtsnelweg van en naar Schiphol moet onder de dijk door in plaats van er dwars doorheen, vindt een ruime meerderheid van de gemeenteraad. De Geniedijk behouden is ook de insteek van wethouder Arthur van Dijk: ,,Mensen moeten die dijk zien en zich afvragen wat die daar doet.''

De plannen voor wat het meest duurzame bedrijvenpark van Europa moet worden, beginnen vastere vorm aan te nemen. En het is een vorm waarvoor de raad veel waardering heeft, want op wat kanttekeningen na oogstte het masterplan vorige week louter lof. Een droombeeld, noemde VVD'er Bert Slotboom het zelfs. PvdA'er Anne de Rooij constateerde dat 'duurzaamheid moet kunnen, en ook kán' en GroenLinkser Peter Boerman had het over een 'aansprekend plan'.

Plaats reactie