Pagina 1 van 1

Bomvrije damsluis Hoofddorp straks weer in oude glorie

Geplaatst: 14 jul 2008 20:18
door Nieuwsredactie
Bron: Haarlems Dagblad d.d. 13-7-2008
http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/re ... ude_glorie

Nog dit jaar gaat de gemeente de damsluis bij molen de Eersteling herstellen. Het metselwerk van de uit 1893 daterende sluis vertoont al langere tijd scheuren, wat wordt veroorzaakt omdat de fundering niet goed meer is.

Het herstel gaat bijna twee miljoen euro kosten, maar langer wachten betekent dat de kosten straks nog veel hoger uitvallen.

De sluis is als onderdeel van de Stelling van Amsterdam officieel een monument dat zelfs op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. De stelling is een van de zeven Nederlandse monumenten die op deze lijst voorkomen. De sluis maakt ook deel uit van het enige beschermde stadsgezicht dat de gemeente sinds kort kent: het stuk Hoofdvaart vanaf de molen tot en met het Beursplein. De staat waarin het monument nu verkeert, is nogal deplorabel. Niet alleen zitten er scheuren in het metselwerk, gras en onkruid tieren welig op en tussen de stenen.

De gemeente nam de sluis vier jaar geleden over van het ministerie van verkeer en waterstaat, waarbij de gemeente beloofde de sluis te herstellen. De kosten werden toen geraamd op een kwart miljoen.

Re: Bomvrije damsluis Hoofddorp straks weer in oude glorie

Geplaatst: 10 apr 2009 15:29
door ArjanS
Ik zie nog weinig gebeuren.
Men zei toch dat hoe langer men wacht des te hoger de kosten uitvallen...
De voorrang ligt duidelijk op het VCP centrum en herindeling centrum.