Pagina 1 van 1

'Contouren rest fort Cruquius opmetselen'

Geplaatst: 12 aug 2009 00:27
door Nieuwsredactie
Bron: Haarlems Dagblad d.d. 11-8-2009
http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/re ... opmetselen

De contouren van het nooit afgebouwde fort Cruquius zouden moeten worden opgemetseld. Daarmee wordt dit restant van de Stelling van Amsterdam eer aangedaan. Dat stelt de stichting Menno van Coehoorn voor aan de gemeente Haarlemmermeer.

De stichting zet zich in heel Nederland in voor het behoud van verdedigingswerken. En op de hoek van de Bennebroekerdijk en de Spaarneweg liggen die, zo meldde deze krant onlangs op de Zomerpagina. Je moet er wel oog voor hebben, want het zijn niet meer dan grote hopen aarde overwoekert met struiken.

En hoewel het nu op molshopen lijkt, gaat het volgens Rob Verhoef van de stichting om belangrijke onderdelen van de Stelling van Amsterdam. Om vijandige troepen te stoppen op de Ringdijk (de polder zou bij een aanval immers onder water staan) werd rond 1843 een torenfort bij Cruquius gebouwd. Maar verder dan de fundering en een eerste bouwlaag kwam men indertijd wegens geldgebrek niet.

Re: 'Contouren rest fort Cruquius opmetselen'

Geplaatst: 12 aug 2009 00:29
door Rene Ros
Uit de bronnen is niet bekend dat er een verdieping zou zijn gebouwd, dan zou het huidige perceel waarschijnlijk hoger liggen.
Als er nog een fundering is, staan de schuilplaatsen er vermoedelijk op. Opmetselen van muren zou schade aan de schuilplaatsen betekenen?

René