Noordpolder bij Muiden onder water voor Pampus film

Ruimtelijke ordening, streekplan, kringenwet, samenhang.
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Noordpolder bij Muiden onder water voor Pampus film

Bericht door Nieuwsredactie »

Bron: persbericht Stichting Forteiland Pampus d.d. 29-3-2011

In goed overleg met het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht mag de komende week een groot deel van de Noordpolder tussen Muiden en Muiderberg onder water worden gezet. De onderwaterzetting wordt speciaal in scene gezet voor de opname van een film over de Stelling van Amsterdam.
De filmopnames zijn bestemd voor het nieuwe bezoekerscentrum op het Forteiland Pampus. De museale ruimtes gaan de geschiedenis van het fort en de Stelling van Amsterdam levensecht in beeld brengen. Onderwaterzetting hoort daar bij - door inundatie kon het leger vroeger elke vijand tot staan brengen die met paarden en kanonnen wilde aanvallen.
Als directeur van de Stichting Forteiland Pampus is Nanette Elfring een van de opdrachtgevers. Ze legt de betekenis van de film nader uit: “In ons nieuwe bezoekerscentrum laten we straks de geschiedenis van het forteiland écht tot leven komen. De film laat zien dat water echt niet alleen rondom Pampus een ultieme verdedigingslinie vormde. Op tal van plekken rondom Amsterdam werd ons land onder water gezet als er oorlog dreigde.”
Als opdrachtgever van de film is de Stichting Forteiland Pampus tegemoet gekomen aan de eerdere protesten van de bewoners van de polder. Voor de zekerheid zal Rijkswaterstaat een opblaasbare dam plaatsen rondom een drietal lager gelegen boerderijen en de bijbehorende stallen en opslagruimtes. Elfring: “De bewoners krijgen bovendien een rol als soldaat figurant in de film, dat vinden ze erg leuk. En bovendien beseft iedereen dat het hele feest al dezelfde dag weer is afgelopen. Als het een dag lang hard regent in de polder hebben ze veel meer last.”
De inundatie begint donderdagavond om 9 uur. Bij de haven van Muiden wordt naast het Muiderslot de Steenen Beer opengezet, de inundatiesluis die daar nog altijd ligt. Vervolgens zal het water langzaam door de sluis vanaf het IJsselmeer en de Vecht de Noordpolder overstromen. Volgens de berekeningen is er dan om 6 uur vrijdagochtend in vrijwel de gehele polder een waterdiepte van één meter.
De opnames zullen aansluitend bij het eerste daglicht gemaakt worden, zodat er zo min mogelijk hinder is voor het verkeer. Volgens de planning wordt de polder direct na de opnames weer leeggepompt. De verwachting is dat de weilanden rond acht uur ’s avonds weer droog zullen staan. Het verkeer over de Noordpolderweg en tussen Muiden en Muiderberg wordt zo lang als dat nodig is omgeleid over de A1.

Plaats reactie