Eén plan voor ruimtelijke inrichting de Beemster en Stelling

Ruimtelijke ordening, streekplan, kringenwet, samenhang.
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Eén plan voor ruimtelijke inrichting de Beemster en Stelling

Bericht door Nieuwsredactie »

Titel: Eén plan voor ruimtelijke inrichting de Beemster en Stelling van Amsterdam
Bron: nieuwsbericht provincie Noord-Holland d.d. 23-1-2013

Provincie Noord-Holland en de gemeente Beemster hebben de handen ineen geslagen voor de ruimtelijke inrichting van de Beemster en de Stelling van Amsterdam.

De twee unieke landschappen, beiden aangewezen als Unesco werelderfgoed, overlappen elkaar voor een deel. Het doel van het plan is ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk maken, waarbij de cultuurhistorische waarden en kwaliteiten van beide werelderfgoederen overeind blijven.

Het gebied heeft een aantal kenmerkende elementen die samen deze plek haar unieke karakter geven. Het Beemster landschap kenmerkt zich door open ruimtes met lange zichtlijnen waardoor het grillige verloop van de doorlopende dijk (Zuiddijk) om de Beemsterpolder goed zichtbaar is. Aan deze dijk liggen vier van de vijf forten van de Stelling van Amsterdam uit het gebied die vrij uitzicht hebben tot aan de Beemster. Ook deze kenmerkende weidse blik vanuit de Stelling van Amsterdam op het Beemsterlandschap wil men behouden. Tegelijkertijd moet er ruimte zijn om bijvoorbeeld beperkte woningbouw te realiseren, zonder dat dit het unieke cultuurhistorische karakter van het gebied aantast.

Daarom is voor beide werelderfgoederen één plan ontwikkeld, waarin uitgangspunten zijn bepaald, die onder andere de openheid vanuit de forten tot aan de groene linten van de Beemster behoudt. En tegelijkertijd de doorzichten binnen de Beemster waarborgen. De forten hebben allemaal een andere ligging ten opzichte van de Beemster en de wijze waarop de forten uitkijken op de Beemster is van invloed op de beleving en daarmee de ruimte voor verdichting. Het plan beschermt dus het unieke karakter van het gebied en geeft ruimte voor ontwikkeling.

(red.: het is niet bekend hoe men in bezit van het plan kan komen.)

Plaats reactie