Markante Geniedijk behouden

Ruimtelijke ordening, streekplan, kringenwet, samenhang.
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Markante Geniedijk behouden

Bericht door Nieuwsredactie »

Bron: Hoofddorp Witte Weekblad d.d. 5-11-2009
http://www.echo.nl/ww-hd/buurt/redactie ... .behouden/

De gemeenteraad wil de Geniedijk voor de toekomst behouden. Dit Unesco-monument, onderdeel van de 'Stelling van Amsterdam', moet meer bekendheid krijgen als aantrekkelijke plaats voor cultuur-, natuurbeleving en recreatie.

Haarlemmermeer wil er alles aan te doen om haar deel van de Stelling voor de toekomst te behouden door een groot aantal maatregelen die in de 'Visie op de Geniedijk' staan. Het college wil de forten Aalsmeer en Hoofddorp herontwikkelen en ze voor recreatie en andere doeleinden geschikt maken. Het Fort Vijfhuizen, knap gerestaureerd als kunstfort, is een aansprekend voorbeeld. Veel onderdelen van de Stelling, zoals sluizen en kazematten, zijn er belabberd aan toe. Die wil het college restaureren. De dijk wordt ook als grasland gebruikt voor bijvoorbeeld schapen. Dat is leuk voor de fietsers, maar kan ook de natuur benadelen.

De gemeente wil de Geniedijk door een nieuwe inrichting, goed beheer en een plan voor behoud en vervanging van bomen nog aantrekkelijker maken voor recreatie. Tot slot moeten er bestemmingsplannen komen om alle maatregelen in goede banen te leiden. De gemeentelijke visie baseert zich op een ideale situatie. Toch ontkomt zij er niet aan om prioriteiten te stellen. De uitvoering van de visie kost namelijk veel geld en de toekomst wijst uit of er voldoende fondsen kunnen worden aangeboord, zoals het Investeringsbudget Landelijk Gebied, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Planontwikkelingsfonds. Een hele toer in deze economisch moeilijke tijd.

Plaats reactie