Pagina 1 van 1

Hollandse wereldwonderen

Geplaatst: 24 jul 2008 21:06
door Nieuwsredactie
Vanwege het onderwerp van uw website attenderen wij u op een nieuwe serie van Teleac: Hollandse wereldwonderen. Deze wordt uitgezonden vanaf 1 oktober op Nederland 2, 16.10 – 16.35 uur.
De serie bestaat uit ‘portretten’ van de zeven Nederlandse Werelderfgoederen en van een genomineerde:

1. De molens van Kinderdijk
2. De Stelling van Amsterdam
3. Het Woudagemaal in Lemmer
4. Schokland: eiland op het droge
5. De Beemster
6. Het Rietveld Schröderhuis
7. Willemstad Curaçao
8. De Waddenzee

Naast de uitzendingen zullen er ook korte educatieve videoclips over diverse onderwerpen uit de programma’s worden gemaakt. Deze komen in de Beeldbank van Teleac (http://www.teleac.nl/beeldbank - nog in opbouw).

Verdere informatie over de programma’s vindt u op http://www.teleac.nl/hollandsewereldwonderen.

De programma’s zijn in opdracht van Teleac geproduceerd door Wolthuis Watermill Productions. Dit project komt tot stand dankzij een bijdrage van de Stichting Platform Werelderfgoed Nederland (http://www.werelderfgoed.n/).

Re: Hollandse wereldwonderen

Geplaatst: 02 sep 2008 19:01
door Nieuwsredactie
Vanaf woensdag 1 oktober om 16.10 uur (Ned. 2)

Hollandse wereldwonderen,
Werelderfgoed in Nederland

Bron: persbericht Teleac/NOT

Vanaf woensdag 1 oktober 2008 om 16.10 uur (Ned. 2) start Teleac met ‘Hollandse wereldwonderen’. De nieuwe 8-delige serie laat zien waarom Werelderfgoed in Nederland als ‘De molens van Kinderdijk’ en ‘De Waddenzee’ van uitzonderlijke universele betekenis zijn voor de wereldgemeenschap, en waarom ze geplaatst zijn op de Lijst van Werelderfgoed van de UNESCO. Het commentaar bij ‘Hollandse wereldwonderen’ wordt ingesproken door Floortje Dessing. De serie kwam tot stand dankzij een bijdrage van de Stichting Platform Werelderfgoed Nederland.

De serie ‘Hollandse wereldwonderen’ belicht achtereenvolgens ‘De molens van de Kinderdijk’, ‘De Stelling van Amsterdam’, ‘Het Woudagemaal in Lemmer’, ‘Schokland: eiland op het droge’, ‘De Beemster’, ‘Het Rietveld Schröderhuis’, ‘Willemstad Curaçao’ en ‘De Waddenzee’.

De UNESCO zetelt in Parijs en kwam voort uit de idealen die na de Tweede Wereldoorlog leefden over duurzame vrede en gelijke kansen voor iedereen. Onderwijs werd onder meer ingezet om dat doel te bereiken. In 1972 kwam de Overeenkomst voor het Werelderfgoed tot stand. Daarin is de bescherming en het beheer van ons cultureel en natuurlijk erfgoed vastgelegd. Het verdrag wordt uitgevoerd door de Commissie voor het Werelderfgoed, waarin 21 landen zitting hebben.

Ieder aangesloten land kan onderwerpen aandragen voor opname op de Lijst van Werelderfgoed. Een land is ook verplicht om potentiële Werelderfgoederen op te sporen en aan te melden. Plaatsing op de lijst levert geen geld op. Ieder land is zelf verantwoordelijk voor het beheer en behoud. Eenmaal geplaatst op de Lijst van Werelderfgoed levert dat wel een algemene erkenning op dat het monument, de archeologische ‘site’ of het natuurgebied van grote en uitzonderlijke waarde is voor de mensheid. Belangrijk is ook dat de landen elkaar helpen bij het behoud en beheer van hun Werelderfgoederen.