Broedvogels van Pampus in 2009

Over planten en dieren op, in, onder en boven de forten en liniedijken.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Rene Ros
Opzichter van Etiquette
Berichten: 2158
Lid geworden op: 22 jul 2006 15:09
Fort of organisatie: Doc. Stelling van Amsterdam
Locatie: Weesp
Contacteer:

Broedvogels van Pampus in 2009

Bericht door Rene Ros »

Tekst: Dick A. Jonkers, Stichting Forteiland Pampus. Eerder gepubliceerd in 'Voor Pampus'.
Foto's: René Ros.

Voor de tweede keer in het bestaan van Fort aan het Pampus is gekeken naar de soorten en aantallen broedvogels die daar voorkomen. De eerste keer dat er een inventarisatie is uitgevoerd was in 2000. Er nestelden toen veertien verschillende soorten broedvogels op het eiland; in 2009 waren dat er vijftien namelijk:

Boerenzwaluw
Groenling
Heggenmus
Kleine Karekiet
Krakeend
Krooneend
Merel
Putter
Rietgors
Soepeend
Tuinfluiter
Wilde Eend
Winterkoning
Witte Kwikstaart
Zwarte Kraai

Wanneer naar beide jaren wordt gekeken zijn er verschillen, zowel in de soorten als in de aantallen. Verdwenen waren de fitis en de bosrietzanger, die beide tot de kleine insecten- etende zangvogels behoren en onder in de begroeiing broeden. Daar staat tegenover dat er twee nieuwkomers waren: putter en groenling. Deze soorten nestelen in de vlieren, die talrijk op Pampus aanwezig zijn.

Afbeelding

Er zijn twee groepen eilandbewoners onder de vogels. Degene die het fort zelf als woonplaats hebben uitverkoren en zij die de struiken, bomen en ondergroei gebruiken. Echte fortbewoners zijn de boerenzwaluwen, waarvan na gericht zoeken 18 nesten zijn gevonden. De vrees in 2000 dat dit aantal zou verminderen na het aanbrengen van de overkapping was dus ongegrond. Oplettende gidsen en bezoekers zullen gemerkt hebben dat de zwaluwen nooit in de donkere delen nestelen en goede aan- en afvliegmogelijkheden moeten hebben. De twee andere fortbewoners, de winterkoning en de witte kwikstaart, nestelen dicht bij de ingangen.

Bij de naam ‘soepeend’ zal gedacht worden dat dit een nieuw ontstane soort is, maar dat is niet het geval. Het is een verzamelnaam voor alle kruisingen die ontstaan zijn uit de vermenging van tamme en wilde eenden. Bijzonder was de aanwezigheid van twee paar krooneenden. Van een ervan is een nest met eieren gevonden; het andere paar is gezien met rondzwemmende jongen. De krooneend is een zeldzame broedvogel, waarvan in heel Nederland maximaal 170 paren voorkomen.
De zwarte kraai broedt nog steeds met één paar op het eiland. Deze alleseter vindt daar kennelijk voldoende van zijn gading, zodat hij niet drie kilometer hoeft te vliegen naar de wal. Tot slot nog de kleine karekiet die de rietkragen bevolkt en daarin in mei en juni volop zijn ‘kietkietkiet kurrekurrekurre’ laat horen.

Het ligt in de bedoeling ook in de komende jaren de vogelbevolking van Pampus te blijven volgen.

Forteiland Pampus: http://www.pampus.nl/
Fort aan het Pampus: http://www.stelling-amsterdam.nl/forten/pampus/

Gebruikersavatar
Edwin Kapitein
Generaal
Berichten: 237
Lid geworden op: 27 feb 2009 17:56
Fort of organisatie: Fort bij Edam, Staatsbosbeheer
Locatie: Beverwijk

Re: Broedvogels van Pampus in 2009

Bericht door Edwin Kapitein »

Leuk onderzoek,

Die krooneendjes zijn helemaal spectaculair
Dat zouden ze van meer forten moeten publiceren. Zeker in het kader van de groene stelling.

Complimenten,
Edwin Kapitein

Plaats reactie