Crash verhuist naar Fort bij Aalsmeer

Hergebruik en ondernemen in de Stellingzone.
Plaats reactie
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Crash verhuist naar Fort bij Aalsmeer

Bericht door Nieuwsredactie »

Bron: http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/re ... 091408.ece (met toestemming overgenomen)

Gepubliceerd op 06 februari 2008, 13:40
Laatst bijgewerkt op 06 februari 2008, 14:09

Rijsenhout - Het Fort bij Aalsmeer wordt het nieuwe onderkomen van het Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45. Crash is nu nog gevestigd in Lisserbroek, maar moet daar weg omdat de eigenaar de grond aan Gansoord 50 heeft verkocht aan een projectontwikkelaar. Crash zit volgens wethouder Herman Tuning in Fort bij Aalsmeer, dat gemeentelijke eigendom is, 'op rozen'. ,,Een passende ruimte, zowel qua omvang als qua uitstraling'', oordeelt hij. Crash zelf denkt er precies zo over.

Een raadsmeerderheid drong er al enkele keren op aan het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum te betrekken bij de plannen voor het Museumpark: een samenvoeging van de historische musea in Haarlemmermeer waarvoor een haalbaarheidsonderzoek wordt verricht. De mogelijkheid dat Crash een plek krijgt in het Museumpark is na de verhuizing naar Fort bij Aalsmeer nog steeds aanwezig. De voortzetting van het museum Crash wordt in Lisserbroek bedreigd omdat het zijn loods daar weldra moet verlaten. Een nieuw onderkomen is niet gemakkelijk te vinden want Crash heeft veel ruimte nodig, die nog betaalbaar moet zijn ook. In Lisserbroek beschikt het over zo’n 400 vierkante met nog 200 vierkante meter opslag. In deze tuinbouwloods zijn de klimatologische omstandigheden echter niet optimaal want er is geen verwarming mogelijk. Dit is slecht voor de collectie en heeft een negatieve invloed op de bezoekersaantallen in de winter. Bovendien is Crash in Lisserbroek moeilijk te vinden en slecht bereikbaar.

Tegen deze achtergronden kan Fort bij Aalsmeer gerust worden bestempeld als de gedroomde plek voor Crash, zegt Tuning. Het museum krijgt hier een vergelijkbaar aantal vierkante meters tot zijn beschikking, verdeeld over een aantal ruimten, waaronder twee kleinere loodsen bij het fort. Met de geschiedenis van het fort zijn allerlei verbanden te leggen. Huisvesting in Fort bij Aalsmeer vergroot de toegankelijkheid van het historisch erfgoed en maakt verdere professionalisering van Crash mogelijk. De kans op hogere bezoekersaantallen is groot. Voor de verhuizing naar het fort wordt de subsidie voor Crash door de gemeente met 15.000 euro per jaar verhoogd.

Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Veel waardering voor nieuw CRASH Luchtoorlog- en verzetsmus

Bericht door Nieuwsredactie »

Bezoekers onder de indruk van expositie in Fort bij Aalsmeer
Veel waardering voor nieuw CRASH Luchtoorlog- en verzetsmuseum ’40-‘45

Bron: persbericht CRASH d.d. 23-6-2008

Het nieuwe CRASH Luchtoorlog- en verzetsmuseum ’40-’45 heeft het afgelopen weekend ruim 150 bezoekers getrokken. De waardering van het publiek voor de expositie in het Fort bij Aalsmeer in Aalsmeerderbrug was bijzonder groot. Prima, mooi en indrukwekkend werd de nieuwe presentatie door velen genoemd.

Het museum is onlangs verhuisd van Lisserbroek naar een nieuw onderkomen in het fort bij Aalsmeer in Aalsmeerderbrug (bij Rijsenhout).
De inrichting is nog niet volledig afgerond maar ter gelegenheid van het radio-zendweekend werd het museum beperkt opengesteld voor bezoekers. De belangstelling was zeer groot. Donateurs en oude bekenden van de stichting toonden zich verbaasd over de snelheid waarmee in zeer korte tijd een volwaardige tentoonstelling is gerealiseerd. Voor veel bezoekers was het de eerste keer dat ze kennis maakten met de stichting CRASH, die onderzoek doet naar de luchtoorlog boven de Randstad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij waren zonder uitzondering lovend over het museum, zowel over de locatie als over de inrichting. Ook de afdeling van het museum die het verzet in Haarlemmermeer en de onderduikboerderijen centraal stelt, was geopend en maakte veel indruk. Door de vele positieve reacties is het voor CRASH nu overduidelijk dat het fort de perfecte plek is voor het museum.

Het radio-zendweekend werd voor de derde maal bij CRASH ’40-’45 gehouden. Met militaire radio’s uit de Tweede Wereldoorlog en de periode kort daarna werd verbinding gemaakt op de korte golf met andere radioamateurs in Nederland en andere landen. Voor deze gelegenheid werd gebruik gemaakt van de speciale en unieke callsign (oproepnaam) PH6CRASH. Ook dit bijzondere evenement trok veel bezoekers en zorgde zelf door het maken van de verbindingen voor de nodige reclame voor de openstelling van het museum.

Het museum aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug is vanaf nu iedere zaterdag weer geopend van 11.00 tot 16.00 uur

Voor meer informatie kunt u bellen met het secretariaat;
0297-530667 of kijken op de website http://www.crash40-45.nl

Plaats reactie