Bungalowpark Stelling van Amsterdam

Hergebruik en ondernemen in de Stellingzone.
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bungalowpark Stelling van Amsterdam

Bericht door Nieuwsredactie »

De nieuwe bestemming van het Fort benoorden Spaarndam en het voorliggende munitiemagazijncomplex zou dinsdagavond 8 december in restaurant Villa Westend bij Spaarndam bekend gemaakt worden. Maar die ochtend stond het al in de krant. Projectontwikkelaar ESBI Bouw zal het geheel gaan ombouwen tot een bungalowpark dat via Landal Greenparks verhuurd zal worden.
Daarvoor wordt wel het laatste munitiemagazijncomplex in Noord-Holland uit de Koude Oorlog geheel gesloopt. En de helft van het bos gekapt om het schootsveld te herstellen. Het fort zelf wordt voor de helft een "geschiedkundig museum" (later bezoekerscentrum?) en de andere helft supermarkt, restaurant en café.

Annette Baerveldt, bestuurslid van Recreatie Noord-Holland, verwelkomde het grote aantal aanwezigen. Een jaar geleden was er een informatieavond over het programma van eisen voor de herontwikkeling. Veel belangstellenden meldden zich en er werden ook veel plannen ingediend. Drie ondernemers werden gevraagd het plan verder uit te werken. Uiteindelijk koos de het bestuur van Recreatie Noord-Holland voor het plan van ESBI Bouw. Ze vindt het ontzettend leuk dat het fort toegankelijk wordt en behouden blijft. En ook de verkeersstromen en de financiën zien er goed uit.

Afbeelding

Mark Petter van ESBI Bouw, welke veel vakantieparken ontwikkelt, gaf veel detailinformatie en duidelijke antwoorden op de vragen vanuit het publiek.
De bedoeling is om het fort authentiek te restaureren: zandlaag op dak, muren gezandstraald en gestuct; nieuwstaat. Maar toch ook muurschilderingen te behouden. Het linker deel van het hoofdgebouw is bestemd als museum en bezoekerscentrum waar elke ruimte een tijdvak vanaf 1870 tot 1963 op interactieve wijze toont. Het middendeel (poterne en frontgebouw) en de rechter helft van het hoofdgebouw zijn bedoeld voor voorzieningen van het recreatiepark: receptie, restaurant, fietsverhuur, winkeltje (met het verwenpakket worden de broodjes in de bungalow bezorgd), café en kinderspeelhal. Mede hierdoor kan het fort het hele jaar zeven dagen per week open zijn. Het fort zal dan aansluiten op wandel-, fiets- en kanoroutes en mogelijk ook voor pleziervaart maar die mogen alleen voor het museum komen, café enzovoort zijn alleen voor de bungalowhuurders bedoeld.

De hefkoepels, geschut, zoeklichten en smalspoor worden allemaal gerestaureerd of gereconstrueerd. Een nieuwe brug en een kabelvlot op de flanken van het fort verbindt het met de bungalows in het munitiebos. Er komen voorzieningen voor roofvogels, groene specht, ijsvogel, rugstreeppad enzovoort.
In de voorstelling wordt de helft van het bos grotendeels verplaatst en komt een kleine golfbaan. De granaatvrije schuilplaatsen worden gerestaureerd en deels voor vleermuizen ingericht. De ijsbaan kan blijven bestaan en op het naastgelegen terrein moet een of twee maal per jaar een historisch schouwspel plaatsvinden in de tijdsgeest van het fort.
Om alles te financieren wordt deels subsidie van de provincie gebruikt en deels door de bouw en verkoop van 80-100 bungalows die een stichting beheerd en via Landal verhuurd worden. De 6.400 m2 vloeroppervlak van de 40 munitiemagazijnen wordt vervangen door eenzelfde oppervlak van duurzame, energiezuinige bungalows met een houten kringenwetwoning uitstraling. Per jaar worden er 25.000 bezoekers in het bungalowpark "Stelling van Amsterdam" verwacht, vooral gezinnen met kinderen en 55+. De presentatie eindigde met "Vele mogelijkheden voor toerisme en recreatie".

Afbeelding

Het zijn plannen die nog aan wijziging onderhevig zijn, er moet nog het nodige onderzoek en overleg plaatsvinden. Onder andere moet het bestemmingsplan aangepast worden. Als het volgens planning verloopt zal in het derde kwartaal van 2010 begonnen worden met de bouwwerkzaamheden.
Vanuit het publiek kwamen veel vragen over verkeersdruk, ontsluitingsroutes en parkeren. Men vindt dat de huidige wegen het verkeer al niet aan kunnen. Maar ook vele andere vragen waarvan de antwoorden in de bovenstaande tekst zijn opgenomen.
Er werd ook gevraagd of er niet een of meer munitiemagazijnen behouden kunnen blijven (ook wel plofhuisjes genoemd alhoewel ploffen niet de functie was). Mark Petter gaf aan dat er gedacht wordt aan een staalskelet met informatiebord. Dat is leuk om een lang verdwenen kerk visueel te maken maar voor een nog bestaand gebouw? In de wandelgangen gaven meerdere medewerkers van het recreatieschap aan dat een staalskelet niet de bedoeling is maar gekeken zal worden of er toch een of meer magazijnen bewaard kunnen blijven.

Annette Baerveldt liet ook nog doorschemeren dat het plan ook bijdraagt aan de financiële situatie van het recreatieschap. Dus de verkoop en exploitatie, met subsidiegeld, is niet alleen om het fort op te knappen... Ze sloot af met te concluderen dat het een goede avond was geworden, waarbij vragen gesteld werden die ze zelf niet verzonnen zou hebben. Begonnen zal worden met de uitwerking van het plan. Bewoners wordt gevraagd opbouwend kritisch te blijven.

Afbeelding

Persoonlijk is uw redacteur zeer teleurgesteld dat er mogelijk niet gekeken is of de munitiemagazijnen heringericht kunnen worden als bungalows. Dat liever dan niet authentieke houten woningen BINNEN het verdedigingswerk. Een bungalowpark en een museum/voorzieningen combinatie in een fort waren hier al eens apart geopperd. Het herstel van het fort kan nog alle kanten op maar de toezeggingen over hefkoepels enzovoort klinken te mooi om waar te zijn. En met bankproducten zegt men tegenwoordig "en is dan ook niet waar". We zullen zien wat er uiteindelijk van de plannen gerealiseerd zal worden.
Afsluitend de woorden van een andere betrokkene: "Ik hoop dat het niet het zoveelste overopgepoetste fort zal worden; Fort bij Vijfhuizen is al erg genoeg."

Fort benoorden Spaarndam: http://www.stelling-amsterdam.nl/forten ... dam-noord/
Magazijn Spaarndam: http://www.stelling-amsterdam.nl/bunker ... spaarndam/
'Herontwikkeling Fort benoorden Spaarndam' (1) in Nieuwsbrief 288: http://www.stelling-amsterdam.nl/index. ... ef-288.htm
'Herontwikkeling Fort benoorden Spaarndam 2' in Nieuwsbrief 302: http://www.stelling-amsterdam.nl/index. ... ef-302.htm
Recreatieschap Spaarnwoude: http://www.spaarnwoude.nl/
ESBI Bouw: http://www.esbibouw.nl/

Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Vrijwilligers positief over komst vakantiepark

Bericht door Nieuwsredactie »

Bron: Haarlems Dagblad d.d. 9-12-2009
http://www.haarlemsdagblad.nl/article55 ... -Spaarndam

Vrijwilligers van de stichting Krayenhoff zijn positief over de plannen voor Fort benoorden Spaardam en de daaraan verbonden bouw van het vakantiepark 'De Stelling van Amsterdam'.

Met de opbrengst van de plusminus tachtig recreatiewoningen van Landal Greenparks komt geld vrij om het antieke en hevig vervallen fort in authentieke staat te herstellen.

Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Arkbewoners en Spaarndammers niet blij met komst vakantiepar

Bericht door Nieuwsredactie »

Bron: IJmuider Courant d.d. 9-12-2009
http://www.ijmuidercourant.nl/nieuws/re ... kantiepark

De arkbewoners van Zijkanaal B en Spaarndammers zijn onaangenaam verrast door de komst van een vakantiepark met tachtig woningen op het nabije munitiecomplex.

Ze vrezen grote verkeersoverlast. Ook zijn ze bang voor herrie vanuit het café en restaurant die in het Fort benoorden Spaarndam worden gevestigd. Dat bleek dinsdagavond op een informatiebijeenkomst in Villa Westend.

Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Fel verzet tegen vakantiepark bij Fort Benoorden

Bericht door Nieuwsredactie »

Bron: IJmuider Courant d.d. 29-1-2010
http://www.ijmuidercourant.nl/nieuws/re ... -Benoorden

Arkbewoners in Zijkanaal B, de Dorpsraad Spaarndam en natuurorganisaties trekken gezamenlijk op tegen de bouw van een vakantiepark bij Fort benoorden Spaarndam. ’De komst van Landal Greenparks ruïneert een uniek natuurgebied’, aldus een nieuwe actiegroep.

Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Geen vakantiepark nabij Fort benoorden Spaarndam

Bericht door Nieuwsredactie »

Bron: website Groenlinks Haarlem d.d. 31-1-2010
http://haarlem.groenlinks.nl/FortBenoordenSpaarndam

De fracties van Groenlinks Haarlem en Velsen zijn absoluut tegen de plannen van het recreatieschap Spaarnwoude voor een vakantiepark met golfbanen op het voormalige munitieterrein nabij het Fort Benoorden Spaarndam. Bebouwing van het gebied betekent niet alleen aantasting van dit natuur- en cultuurhistorisch waardevolle gebied maar leidt ook een onaanvaardbare verhoging van de verkeersdruk voor het omliggende wegennet in Spaarndam/Haarlem en Velserbroek.

Gebruikersavatar
Edwin Kapitein
Generaal
Berichten: 237
Lid geworden op: 27 feb 2009 17:56
Fort of organisatie: Fort bij Edam, Staatsbosbeheer
Locatie: Beverwijk

Re: Bungalowpark Stelling van Amsterdam

Bericht door Edwin Kapitein »

Ik volg dit item een beetje op afstand maar wat me verbaasd is de totale afwezigheid van discussie op dit forum.
Waar ik erg benieuwd naar ben is, hoe de verschillende belanghebbenden en geintersseerden naar deze ontwikkeling kijken.

Ik doe bij deze een oproep om eens de voors en tegens van dit plan op tafel te leggen. Misschien is het wat naief om te denken dat een ieder hier zijn/haar ongenuanceerde mening naar voren wil brengen want je weet nooit wie er mee kijkt en wie je tegen de haren in zal strijken terwijl je hem of haar later ook nog nodig zou kunnen hebben.

Ik snap dat er geld nodig is om een fort te behouden. Maar als ik de plannen van de projectontwikkelaar zie dan lijkt het mij dat er misschien wel meer schade aan het fort wordt aangebracht om verval te voorkomen dan wanneer de vrijwilligers op de huidige voet verder zouden gaan.
Is het ook niet de morele plicht van de provincie en het recreatieschap om het fort van verval te behoeden zonder dat dat ook meteen geld moet opbrengen.

Als natuurbeheerder maak ik mij grote zorgen over de instanthouding van beschermde soorten. Heeft deze aannemer ervaring met het maken van vleermuisverblijven en is er uberhaubt ervaring met het maken van vleermuisverblijven in dit soort groepschuilplaatsen?
De meeste soorten stellen nog al hoge eisen aan de mate van rust in hun leefomgeving, iets dat mijns inziens ver te zoeken is op een bungalowpark.

Het verbaast me een beetje dat dit soort grootschalige ingrepen zo maar kunnen binnen een unesco-monument. Als de Mac Donalds een fileaal zou openen in de piramide van Cheops zou de hele wereld verontwaardigd zijn. Als er in duitsland een brug door een unesco-beschermd landschap aangelegd wordt is dit reden genoeg om ze van de werelderfgoedlijst te schrappen. Moeten wij ons dan niet heel sterk afvragen waar we binnen de Stelling mee bezig zijn?
Ik kijk uit naar jullie reactie's zowel van voor als tegenstanders, van vrijwilligers, provincie, recreatieschap, projectontwikkelaar en belangstellenden cq.-hebbende.

Edwin Kapiten

Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Kamervragen over komst vakantiepark bij Fort benoorden Spaar

Bericht door Nieuwsredactie »

Bron: IJmuider Courant d.d. 4-2-2010
http://www.ijmuidercourant.nl/nieuws/re ... 777360.ece

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft minister Cramer (Milieu) vragen gesteld over de voorgenomen bouw van een park van Landal Greeparks in Velserbroek, ter hoogte van Zijkanaal B.

De PvdA'ers Linhard en Vermeij maken zich zorgen over de komst van het vakantiepark, vooral omdat die volgens artikelen in deze krant samenhangt met de financiële situatie van recreatieschap Spaarnwoude. De Kamerleden willen weten of de minister het acceptabel vindt dat recreatieschappen uit financiële nood grote commerciële ondernemers zoals Landal Greenparks binnenhalen, wat ten koste gaat van waardevolle landschappen.

Wandelenindenatuur
Sergeant
Berichten: 11
Lid geworden op: 12 feb 2010 16:12
Fort of organisatie: Fort aan de Middenweg

Stuur protestbrief tegen Landal GreenParks naar wethouder!

Bericht door Wandelenindenatuur »

Uit verontrusting over de komst van Landal GreenParks naar Fort Benoorden Spaarndam in Velserbroek roepen inwoners van Velserbroek, Spaarndam, Haarlem e.o. op een protestbrief te sturen naar wethouder Baerveldt (D66) van de gemeente Velsen. De oproep wordt ondermeer verspreid via online media en sociale netwerken, zoals Hyves en Yahoo-nieuwsgroepen. De site http://www.spaarnwoude.natuurbelangnederland.nl bevat verdere informatie en wordt al druk bezocht.

Dit is de oproep:

Stuur een protestemail tegen de geplande bouw van Landal GreenParks in Velserbroek naar wethouder Baerveldt!

Binnenkort komen de eerste grutto's weer uit hun overwinteringsgebied in Afrika aan om op het Landje van Gruijters in Velserbroek op te vetten en uit te rusten alvorens zij verder trekken naar hun broedgebieden. De komst van Landal GreenParks naar het Munitiebos bij Fort Benoorden Spaarndam gaat ten koste van een uniek natuurrijk vogel- en natuurgebied bij Fort Benoorden Spaarndam, waarvan het Landje een onderdeel is. De minimaal honderdduizend jaarlijkse bezoekers en hun auto’s zullen de rust en natuur verstoren en de vogels voorgoed wegjagen. Dat hebben omwonenden en leden van natuur- en recreatieorganisaties (verenigd in het platform Natuurbehoud Fort Benoorden Spaarndam) onlangs bekend gemaakt. Met de komst van Landal GreenParks wordt ruim 23 hectare natuur op de schop genomen. De hoeveelheid bezoekers met alle bijbehorende activiteiten zorgen voor een permanente verstoring van rust en natuur in een nog veel omvangrijker gebied. Bezoek aan het vakantiepark zal leiden tot een onaanvaardbare verkeersbelasting. De kwaliteit van de leefomgeving van inwoners van Spaarndam, Velserbroek en Haarlem wordt hierdoor ernstig aangetast.

Door de plannen verdwijnt het bijzondere karakter van het fort en de directe omgeving. Het fort wordt deels een drukbezochte voorziening van het vakantiepark en deels een attractiepark. Waarbij Spaarndam gaat functioneren als een soort Volendam. Het unieke karakter van het fort verdwijnt volkomen. Het fort dient geconserveerd te worden in de huidige staat en moet publieksfuncties krijgen, maar deze functies moeten passen bij de natuur- en cultuurwaarden van de omgeving. Verdere informatie hierover kun je vinden op de website: http://www.spaarnwoude.natuurbelangnederland.nl

Maak bezwaar tegen deze onzalige plannen! Stuur een protestemail naar wethouder Baerveldt (D66) van de gemeente Velsen. Dat kan via het contactformulier dat hier voor je klaar staat: http://www.spaarnwoude.natuurbelangnede ... ouder.html .

(Stuur deze email over de protestemailactie s.v.p. door naar je vrienden en kennissen.)
Fort Benoorden Spaarndam met op de voorgrond grutto's op het Landje van Gruijters (Foto: Hubert Koekenberg, Velserbroek)
Fort Benoorden Spaarndam met op de voorgrond grutto's op het Landje van Gruijters (Foto: Hubert Koekenberg, Velserbroek)
Fort Benoorden Spaarndam met op de voorgrond grutto's op het Landje van Gruijters (copyright Hubert Koekenberg, Velserbroek).jpg (147.7 KiB) 15719 keer bekeken

Menno

Re: Bungalowpark Stelling van Amsterdam

Bericht door Menno »

Op zich is het al apart dat men er brood in ziet. Het zal dan vooral de locatie zijn die aantrekkelijk is.
Maar op steenworp afstand ligt al een camping/bungalowpark : http://www.parcbuitenhuizen.nl/nl/1/home/
Is er genoeg toeristenpotentieel? Amsterdam is een grote trekpleister, voor een dag.
Maar goed, dat is het risico van Landal.

Op zich ben ik niet tegen goed hergebruik van een monument. Als ik kijk hoe ze bij Markenbinnen te werk zijn gegaan,
dat is heel mooi geworden. Tijdens rondleidingen zeg ik altijd dat ie is "kapot gerestaureerd" en "je ziet door de verf en tapijt het fort niet meer",
maar dat is vooral omdat het zo'n contrast is met "mijn" fort, Krommeniedijk. Die verf en tapijt kunnen weer verwijderd worden tzt.
Toch is het goed, want het fort krijgt een functie en blijft behouden. Zou je dat niet doen, dan neemt de natuur het over
en over een paar eeuwen hebben wortels van bomen, mossen en varens er een ruïne van gemaakt. Ook mooi op zich.

Dit fort, benoorden Spaarndam, ligt er nu al 100 jaar. In die jaren is er veel gebeurt. De eerste gebruikers zijn er niet meer,
maar zullen hun monument toch graag behouden zien. Stel dat Landal er een pretpark van maakt, over 100 jaar is het fort er nog steeds,
maar is door Landal het een en ander gedaan in de omgeving. Dit is dan wel weer terug te brengen in originele staat. Kijk maar naar Markenbinnen,
daar is het fortterrein mooi gemaakt (teletubbielandschap ;-) ). Je zou dus toestemming kunnen geven aan een ieder die het fort wil hergebruiken,
ook bepaalde muren eruit slopen kan (kijk naar de schietbanen in fort Hoofddorp). Het moet niet te gek worden natuurlijk, verdieping erop, lift erin.
Het monument moet dan zoveel mogelijk reversibel (terug te breng in originele staat) worden verbouwd. Het landschap eromheen zal toch om de zoveel
tijd een opknap beurt moeten hebben. Als daar dan pakweg 50 jaar een bungalowpark komt is niet erg.

Ik ben trouwens tegen het bungalowpark !!
Kan er niet een museum of zo in?

groet,
Menno (fort bij Krommeniedijk)

Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

'Vrienden van de forten' ook tegen komst...

Bericht door Nieuwsredactie »

'Vrienden van de forten' ook tegen komst recreatiewoningen Landal Greenparks
Bron: Haarlems Dagblad d.d. 16-2-2010
http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/re ... Greenparks

De bouw van ongeveer tachtig recreatiewoningen in het munitiebos bij Fort Benoorden Spaarndam stuit opnieuw op verzet. Ditmaal laat de Stichting Vrienden van de Forten van Spaarndam van zich horen. Secretaris Eric Loos: ,,Het originele aangezicht van de stelling van Amsterdam wordt volledig verpest.'' De 'vrienden' is de zoveelste belangengroep die zich laat horen in de strijd tegen de komst van de recreatiewoningen.

Plaats reactie