Daarvoor wordt wel het laatste munitiemagazijncomplex in Noord-Holland uit de Koude Oorlog geheel gesloopt. En de helft van het bos gekapt om het schootsveld te herstellen. Het fort zelf wordt voor de helft een "geschiedkundig museum" (later bezoekerscentrum?) en de andere helft supermarkt, restaurant en café.
Annette Baerveldt, bestuurslid van Recreatie Noord-Holland, verwelkomde het grote aantal aanwezigen. Een jaar geleden was er een informatieavond over het programma van eisen voor de herontwikkeling. Veel belangstellenden meldden zich en er werden ook veel plannen ingediend. Drie ondernemers werden gevraagd het plan verder uit te werken. Uiteindelijk koos de het bestuur van Recreatie Noord-Holland voor het plan van ESBI Bouw. Ze vindt het ontzettend leuk dat het fort toegankelijk wordt en behouden blijft. En ook de verkeersstromen en de financiën zien er goed uit.

Mark Petter van ESBI Bouw, welke veel vakantieparken ontwikkelt, gaf veel detailinformatie en duidelijke antwoorden op de vragen vanuit het publiek.
De bedoeling is om het fort authentiek te restaureren: zandlaag op dak, muren gezandstraald en gestuct; nieuwstaat. Maar toch ook muurschilderingen te behouden. Het linker deel van het hoofdgebouw is bestemd als museum en bezoekerscentrum waar elke ruimte een tijdvak vanaf 1870 tot 1963 op interactieve wijze toont. Het middendeel (poterne en frontgebouw) en de rechter helft van het hoofdgebouw zijn bedoeld voor voorzieningen van het recreatiepark: receptie, restaurant, fietsverhuur, winkeltje (met het verwenpakket worden de broodjes in de bungalow bezorgd), café en kinderspeelhal. Mede hierdoor kan het fort het hele jaar zeven dagen per week open zijn. Het fort zal dan aansluiten op wandel-, fiets- en kanoroutes en mogelijk ook voor pleziervaart maar die mogen alleen voor het museum komen, café enzovoort zijn alleen voor de bungalowhuurders bedoeld.
De hefkoepels, geschut, zoeklichten en smalspoor worden allemaal gerestaureerd of gereconstrueerd. Een nieuwe brug en een kabelvlot op de flanken van het fort verbindt het met de bungalows in het munitiebos. Er komen voorzieningen voor roofvogels, groene specht, ijsvogel, rugstreeppad enzovoort.
In de voorstelling wordt de helft van het bos grotendeels verplaatst en komt een kleine golfbaan. De granaatvrije schuilplaatsen worden gerestaureerd en deels voor vleermuizen ingericht. De ijsbaan kan blijven bestaan en op het naastgelegen terrein moet een of twee maal per jaar een historisch schouwspel plaatsvinden in de tijdsgeest van het fort.
Om alles te financieren wordt deels subsidie van de provincie gebruikt en deels door de bouw en verkoop van 80-100 bungalows die een stichting beheerd en via Landal verhuurd worden. De 6.400 m2 vloeroppervlak van de 40 munitiemagazijnen wordt vervangen door eenzelfde oppervlak van duurzame, energiezuinige bungalows met een houten kringenwetwoning uitstraling. Per jaar worden er 25.000 bezoekers in het bungalowpark "Stelling van Amsterdam" verwacht, vooral gezinnen met kinderen en 55+. De presentatie eindigde met "Vele mogelijkheden voor toerisme en recreatie".

Het zijn plannen die nog aan wijziging onderhevig zijn, er moet nog het nodige onderzoek en overleg plaatsvinden. Onder andere moet het bestemmingsplan aangepast worden. Als het volgens planning verloopt zal in het derde kwartaal van 2010 begonnen worden met de bouwwerkzaamheden.
Vanuit het publiek kwamen veel vragen over verkeersdruk, ontsluitingsroutes en parkeren. Men vindt dat de huidige wegen het verkeer al niet aan kunnen. Maar ook vele andere vragen waarvan de antwoorden in de bovenstaande tekst zijn opgenomen.
Er werd ook gevraagd of er niet een of meer munitiemagazijnen behouden kunnen blijven (ook wel plofhuisjes genoemd alhoewel ploffen niet de functie was). Mark Petter gaf aan dat er gedacht wordt aan een staalskelet met informatiebord. Dat is leuk om een lang verdwenen kerk visueel te maken maar voor een nog bestaand gebouw? In de wandelgangen gaven meerdere medewerkers van het recreatieschap aan dat een staalskelet niet de bedoeling is maar gekeken zal worden of er toch een of meer magazijnen bewaard kunnen blijven.
Annette Baerveldt liet ook nog doorschemeren dat het plan ook bijdraagt aan de financiële situatie van het recreatieschap. Dus de verkoop en exploitatie, met subsidiegeld, is niet alleen om het fort op te knappen... Ze sloot af met te concluderen dat het een goede avond was geworden, waarbij vragen gesteld werden die ze zelf niet verzonnen zou hebben. Begonnen zal worden met de uitwerking van het plan. Bewoners wordt gevraagd opbouwend kritisch te blijven.

Persoonlijk is uw redacteur zeer teleurgesteld dat er mogelijk niet gekeken is of de munitiemagazijnen heringericht kunnen worden als bungalows. Dat liever dan niet authentieke houten woningen BINNEN het verdedigingswerk. Een bungalowpark en een museum/voorzieningen combinatie in een fort waren hier al eens apart geopperd. Het herstel van het fort kan nog alle kanten op maar de toezeggingen over hefkoepels enzovoort klinken te mooi om waar te zijn. En met bankproducten zegt men tegenwoordig "en is dan ook niet waar". We zullen zien wat er uiteindelijk van de plannen gerealiseerd zal worden.
Afsluitend de woorden van een andere betrokkene: "Ik hoop dat het niet het zoveelste overopgepoetste fort zal worden; Fort bij Vijfhuizen is al erg genoeg."
Fort benoorden Spaarndam: http://www.stelling-amsterdam.nl/forten ... dam-noord/
Magazijn Spaarndam: http://www.stelling-amsterdam.nl/bunker ... spaarndam/
'Herontwikkeling Fort benoorden Spaarndam' (1) in Nieuwsbrief 288: http://www.stelling-amsterdam.nl/index. ... ef-288.htm
'Herontwikkeling Fort benoorden Spaarndam 2' in Nieuwsbrief 302: http://www.stelling-amsterdam.nl/index. ... ef-302.htm
Recreatieschap Spaarnwoude: http://www.spaarnwoude.nl/
ESBI Bouw: http://www.esbibouw.nl/