Bungalowpark Stelling van Amsterdam

Hergebruik en ondernemen in de Stellingzone.
Gebruikersavatar
Rene Ros
Opzichter van Etiquette
Berichten: 2160
Lid geworden op: 22 jul 2006 15:09
Fort of organisatie: Doc. Stelling van Amsterdam
Locatie: Weesp
Contacteer:

Re: Bungalowpark Stelling van Amsterdam

Bericht door Rene Ros »

Stichting Krayenhoff heeft er echter niets over te vertellen en geen beslissing te nemen behalve over haar standpunt.

Gisteren hebben we een gesprek gehad met ESBI Bouw waarin we onze bezwaren kenbaar hebben gemaakt. Een groot deel van die bezwaren kan ESBI Bouw niets aan doen, dat is het kader dat het Recreatieschap heeft gesteld. B.v. een gedeeltelijk vrij schootsveld. Liever het hele bos behouden met een aantal magazijnen dan een gedeeltelijk vrij schootsveld niet waar? We hebben nog 40+ forten zonder een bos ervoor dus één mét een munitiebos is geen probleem.
We zullen zien of de plannen nog aangepast worden.

Mvg,
René

Gebruikersavatar
Rene Ros
Opzichter van Etiquette
Berichten: 2160
Lid geworden op: 22 jul 2006 15:09
Fort of organisatie: Doc. Stelling van Amsterdam
Locatie: Weesp
Contacteer:

Re: Bungalowpark Stelling van Amsterdam

Bericht door Rene Ros »

Voor Spaarndam heb ik het ook al eens gesuggereerd, maak er een kleinschalige dierentuin van. Heb je wel meer verkeer dan een bungalowpark...

Maar het idee wordt mogelijk toegepast op een mob-complex bij Lopik: http://www.zorgzoo.nl/

Mvg,
René

Menno

Re: Bungalowpark Stelling van Amsterdam

Bericht door Menno »

ik las net dat er een fort uit de waterlinie op de schop gaat, een baksteenfort uit 1880
gaat gerestaureerd worden en daarna gaat het een bed en breakfast worden : http://www.hetkontakt.nl/n-25519
tja........

we kunnen niet alles behouden zoals het is/was..... en de boel voor een handje vol fortofielen behouden zoals het is kan niet. is ook niet goed voor de forten zelf tenzij je wilt dat het ruines worden tzt.
ik ga steeds meer tegenstander worden voor het plan Spaarnwoude. .... o nee, ben net om ..... ben tegenstander ;-)
bed en breakfast kan misschien wel de oplossing zijn. is kleinschalig (maar niet rendabel).
met een mooi wandelpark eromheen, met speciale aandacht voor natuurwaarde.... "in de oorspronkelijke staat terug gebracht".

groet,
Menno

@edwin : archeologie terugbrengen in oorspronkelijke staat kan niet, daar zijn de sporen vaak te vaag en te onduidelijk voor. archeologie zelf is vernietigend, de sporen zijn daarna uitgewist en bestaan alleen nog op papier en op foto. replica's in de vorm van artistieke uitingen kan wel, zoals gebruik maken van gekleurde tegels die oude sporen aangeven of naambordjes van straten. Ik ken vele voorbeelden van hoe je iets kan aangeven, wat waar was of hoe iets eruit zou kunnen hebben gezien. geen slap aftreksel dus, maar meer kunstzinnig of realistisch.

Gebruikersavatar
Rene Ros
Opzichter van Etiquette
Berichten: 2160
Lid geworden op: 22 jul 2006 15:09
Fort of organisatie: Doc. Stelling van Amsterdam
Locatie: Weesp
Contacteer:

Re: Bungalowpark Stelling van Amsterdam

Bericht door Rene Ros »

Een foto-impressie on-line geplaatst voor hen die nog nooit op het munitiemagazijncomplex zijn geweest:
http://www.forten.info/cgi-bin/fotoalbu ... rndam_2007

Mvg,
René

Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Statenvragen over Bungalowpark Stelling van Amsterdam

Bericht door Nieuwsredactie »

Antwoorden van GS op vragen van statenlid Breunissen (GroenLinks) over 'Ontwikkeling vakantiepark Landal Greenparks nabij Fort benoorden Spaarndam.

http://www.noord-holland.nl/web/file?uu ... 7b26d498b4

Wandelenindenatuur
Sergeant
Berichten: 11
Lid geworden op: 12 feb 2010 16:12
Fort of organisatie: Fort aan de Middenweg

Re: Bungalowpark Stelling van Amsterdam

Bericht door Wandelenindenatuur »

DEBAT OVER DE TOEKOMST VAN HET FORT IN NIEUWE FASE: RECREATIESCHAP SPAARNWOUDE VERBIEDT PUBLIEKSMANIFESTATIE IN FORT BENOORDEN SPAARNDAM

De directie van het Recreatieschap Spaarnwoude heeft gezien "de precaire situatie rond de Esbi-plannen, de politieke commotie en de vele onwaarheden die in kranten hebben gestaan" besloten om het geplande Nemo-wandel/theaterfestival "Walkabout" op 30 mei in het fort Benoorden Spaarndam te verbieden.

Aanleiding is het besluit van het Recreatieschap om door Esbi in het Fort Benoorden Spaarndam en het Munitiebos een bungalowpark te laten realiseren met een bezoekerscentrum, supermarkt, restaurant, speeltuin, treintje en andere centrale voorzieningen. Dit plan leidde tot veel protesten van buurtbewoners en lokale natuurorganisaties. Zij vinden dat unieke natuurwaarden worden aangetast en dat ook het monumentale karakter van het fort verdwijnt.

Wandelorganisatie Nemo is geschokt en verbijsterd door de opstelling van het Recreatieschap. Doel van het evenement was juist om de verschillende zienswijzen en belangen tot hun recht te laten komen, buurtbewoners en lokale organisaties bij het gebied te betrekken en een gemeenschappelijke noemer te vinden voor de toekomst van het fort. In plaats van samenwerking en dialoog kiest het Recreatieschap voor een loopgravenstrijd, waarbij zij duidelijk positie kiest. De hekken van het fort worden gesloten, de brug wordt opgehaald, het geschut wordt in stelling gebracht en de vijand wordt gelokaliseerd. De Esbi-plannen worden niet meer met argumenten verdedigd, maar met verboden en afweergeschut, alsof het terrein nu al verdedigd moet worden als bouwterrein voor het bungalowpark van Esbi.

Als vervolg op het geslaagde evenement in 2009 had wandelorganisatie Nemo vergevorderde plannen voor het wandel/theaterevenement Walkabout in het Fort
Benoorden Spaarndam. Stichting Erfgoed Noord-Holland had Nemo hiervoor uitgenodigd in het kader van de publiekscampagne "De Groene Stelling". Nemo heeft toen Stichting Krayenhoff (de beheerder van het fort) toestemming voor het evenement gevraagd en gekregen. Vervolgens heeft Nemo lokale organisaties op het gebied van natuur en cultuur benaderd om een bijdrage te leveren aan het evenement. De reacties waren erg positief en het evenement
stond al stevig in de steigers. Het verbod van het Recreatieschap is dan ook voor iedereen een onverwachte en pijnlijke beslissing, nog afgezien van de concrete schade die Nemo leidt.

Het doel van de Walkabout is om meer draagvlak te vinden voor de waardering en het behoud van dit bijzondere gebied en bewoners uit de omgeving (Haarlem, Velsen, Amsterdam, Spaarndam) te betrekken bij de toekomst van het fort en het munitiebos. Het fort is immers ontoegankelijk en onbekend. Nemo heeft er uitdrukkelijk voor gekozen om het evenement niet als actiewandeling te organiseren, maar als een open dag voor iedereen die zich betrokken voelt bij het gebied. Daarom is ook het Recreatieschap gevraagd haar naam aan het evenement te verbinden en een bijdrage te leveren. Dat deze vraag zou leiden tot een verbod van het hele evenement, kwam als een grote verrassing.

Het bizarre van de hele situatie is dat er geen enkele aanleiding is. Niemand weet nog hoe de definitieve Esbi-plannen eruit zien. Bovendien moeten de plannen nog getoetst worden aan het Programma van Eisen en de diverse wettelijke kaders (Werelderfgoed, Nationaal Landschap, Rijksbufferzone, EHS, Ruimte om de stadbeleid). En dan volgen nog de MER en de bestemmingsplanprocedures. Er is nog alle ruimte om te reageren op de plannen en in een democratisch proces de plannen aan te passen. Ook de inzet van lokale organisaties is een expliciete doelstelling in de opzet van het bezoekerscentrum in het fort. De verkrampte houding van het Recreatieschap lijkt een symptoom dat het Recreatieschap de situatie niet in de hand heeft en de vermarkting van het werelderfgoedmonument niet goed kan verdedigen. Ook haar rol als projectontwikkelaar lijkt in strijd met haar functie als publiekrechtelijk orgaan in het kader van de "gemeenschappelijke regeling". Blijkbaar is het bestuur (gedeputeerde Meerhof en betrokken wethouders) niet in staat de publieke belangen van het Recreatieschap te bewaken en maatschappelijk draagvlak te creëren voor de (omstreden) privatisering van cultureel erfgoed.

Het evenement de Walkabout zou in het teken staan van de "Slag van Baduhenna", de opstand van de Friezen tegen de Romeinen in en rond Velsen in 128 na Chr. Dankzij het geheim van Baduhenna leidden de Romeinen een grote nederlaag. Achter de muren van hun fort kiest het Recreatieschap nu de positie van de Romeinen. Het is de dus de grote vraag hoe Baduhenna zich in deze tijd manifesteert, en hoe sterk de positie is van de nieuwe Romeinen...

Meer informatie: http://nemo.pz.nl/walkabout.html
Bijlagen
Beeld van de Walkabout in 2009 (foto: Nemo)
Beeld van de Walkabout in 2009 (foto: Nemo)
09-09-20 165.JPG (22.75 KiB) 9223 keer bekeken
logo raven.jpg
Raven zijn het symbool van de Walkabout (illustratie: Nemo)
(85.01 KiB) 3286 keer gedownload

Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Amsterdamse wethouder: kritiek op besluit rond Landal

Bericht door Nieuwsredactie »

Bron: IJmuider Courant d.d. 31-3-2010
http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/re ... ond-Landal

De Amsterdamse wethouder Vos uit kritiek op de besluitvorming rond de komst van Landal Greenparks in recreatieschap Spaarnwoude. In een brief schrijft zij dat de besluitvorming rond het 'ja tegen Esbi Bouw om bij Fort benoorden Spaarndam in Velserbroek zo'n tachtig vakantiewoningne te realiseren ondoorzichtig is. Hierom vraagt zij het recreatieschap alle ondernemingsplannen openbaar te maken, die zijn ingediend om van het historische fort een attractieve recreatieve voorziening te maken. Opmerkelijk is dat Amsterdam vertegenwoordigd is in het bestuur, dat juist het plan van Esbi Bouw heeft omarmd.

Gebruikersavatar
Rene Ros
Opzichter van Etiquette
Berichten: 2160
Lid geworden op: 22 jul 2006 15:09
Fort of organisatie: Doc. Stelling van Amsterdam
Locatie: Weesp
Contacteer:

Re: Bungalowpark Stelling van Amsterdam

Bericht door Rene Ros »

Diverse documenten op website Recreatieschap Spaarndam:
http://www.spaarnwoude.nl/content/conte ... 123_000000

Op het Cultuurhistorisch onderzoek had ik in 2007 de volgende opmerkingen:
p. 5 linksonder: de taak van het fort luidde "Afsluiting en verdediging van het acces gevormd door den Slaperdijk met den Westlaan en den Straatweg op den Zuidelijken berm van den Slaperdijk.".

p. 5 linksonder: "Een stoomgemaaltje pompte het water uit het kanaal naar de watergang..."
Het stoomgemaal (of aanpassingen eraan) staat niet in overzichten van de vestingbegroting. Uit een kaart blijkt dat het een stoomgemaal was voor wintergebruik. Hieruit kan geconcludeerd worden dat het gemaal geen militaire functie had. Ook een beetje onzinnig om water van een hoger peil in Zijkanaal B met stoom naar een lager peil te pompen, een inlaatduiker was genoeg.
Op dezelfde (archief)kaart staat aangegeven dat o.a. bij het gemaal Velserbroek water in de polder werd gelaten. De duikers met schuiven in de twee dammen bij het Fort benoorden Spaardam zullen daarom waarschijnlijk alleen een functie hebben gehad om de fortgracht en voorstelling apart te reguleren, als de polder geïnundeerd zou zijn.

p.5-6: "Ook een aantal andere locaties binnen de Stelling werd benut voor dergelijke complexen (bijvoorbeeld Fort Velsen en Fort Uitermeer)."
Is niet correct, alleen Uitermeer als munitieopslag middels nieuwe loodsen. En bij Fort benoorden Purmerend een viertal voertuigloodsen.

p. 9: "De fundamenten (betonnen poeren) van de genieloods (afgebrand 1924) zijn nog aanwezig in het weiland oostelijk van het forteiland."
Naar mijn mening is de herkomst van deze (grindbeton!) poeren onbekend, mogelijk Duits. De beide oorspronkelijke loodsen stonden ten oosten van de toegangsweg.

p.15, hoofdstuk Soorten schilderingen en datering.
Naar mijn mening is geen van de schilderingen georganiseerd in opdracht van hogere instanties. Ze zullen allen op initiatief van enkele soldaten (met toestemming) zijn aangebracht. En alleen in de periodes 1913-1922 (i.t.t. 1914-1916 voor de meeste andere forten) en 1939-1945 toen het fort permanent werd bewoond. Het is niet uitgesloten dat het om bekende schilders gaat, ook zij werden gemobiliseerd. Ook in andere forten zijn sjabloon- en nep-marmer schilderingen aangetroffen, in ieder geval Fort bij Krommeniedijk en Fort bij Spijkerboor (in de laatste niet alleen de gele wanden).

p. 20 over munitiecomplex.
"Deze zijn echter niet dusdanig dat sprake is van een bijzonder waardevol complex. Aanleg en aanplant, alsmede de bebouwing zijn puur functioneel en missen onderscheidende kenmerken, behalve de soberheid, eigen aan het Nederlandse leger." Geldt dat ook niet voor de forten van de Stelling? Waar we nu wel een hoge waarde aan toekennen.

René

Wandelenindenatuur
Sergeant
Berichten: 11
Lid geworden op: 12 feb 2010 16:12
Fort of organisatie: Fort aan de Middenweg

Re: Bungalowpark Stelling van Amsterdam

Bericht door Wandelenindenatuur »

Afgelopen donderdag 1 april gaf Nemo het volgende bericht uit:

"Gesprek tussen Recreatieschap en Nemo over de Walkabout

Vanmiddag was het gesprek tussen Jan Hylkema directeur Recreatie Noord-Holland en Peter Spruijt van Nemo.

Het Recreatieschap is akkoord met de organisatie van het wandel/theaterevenement de Walkabout in en rond het fort Benoorden Spaarndam. Het Recreatieschap wil participeren in de voorbereiding van het evenement, logistieke diensten leveren en een inhoudelijke bijdrage leveren. Nemo zegt toe het programma gezamenlijk af te stemmen. Zoals uit de huidige opzet van het evenement al blijkt, is het evenement geen actiebijeenkomst, maar een wandel/theaterevenement, waarbij het centrale verhaal van Baduhenna op een ludieke manier verwijst naar de discussies van de laatste maanden. Tijdens het evenement worden de verschillende visies op de toekomst van het fort op een evenwichtige wijze gepresenteerd, waarbij alle visies tot hun recht komen. Dat geldt zowel voor het Recreatieschap, Esbi als lokale natuurgroepen en de actiegroep. Het evenement heeft dus de functie van een open dag, waar buurtbewoners worden uitgenodigd kennis te maken met het fort, de omgeving en de plannen voor de toekomst van het fort.

Nemo heeft voorgesteld om het geplande evenement van 30 mei af te gelasten, vanwege logistieke problemen, het broedseizoen en de (te) korte voorbereidingstijd na de verwarring van de laatste weken. Het evenement wordt nu gehouden op 19 september, tijdens de Stellingmaand. Verwacht wordt dat in september een veel groter publiek bereikt kan worden. Nemo stelt de komende week een projectplan op om de praktische voorbereidingen verder af te stemmen met het Recreatieschap. Nemo is blij met de coöperatieve houding van het Recreatieschap en hoopt dat door het evenement de betrokkenheid bij het fort vergroot wordt; want dat is het gemeenschappelijke belang van iedereen die bezorgd is over de toekomst van het fort."

Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Uitstelling beantwoording kamervragen

Bericht door Nieuwsredactie »

Bron: Officiele bekendmakingen Overheid d.d. 23-2-2010
https://zoek.officielebekendmakingen.nl ... -1723.html

Mededeling van minister Cramer (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer):
Op 5 februari 2010 heb ik Kamervragen ontvangen van uw leden Linhard en Vermeij (beiden PvdA) over de plannen voor het vestigen van een Landal-Greenpark bij Fort Benoorden Spaarndam. Tot mijn spijt moet ik u meedelen dat deze vragen niet binnen de daarvoor gestelde termijn beantwoord kunnen worden, gezien de noodzaak om hierover advies in te winnen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ik zal u zo spoedig als mogelijk de antwoorden op de Kamervragen doen toekomen.

Plaats reactie