IN ORBIT

Aankondigingen en napraten.
Forumregels
Alleen voor informatie over bijzondere cultuur-historische activiteiten op, in of over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
Gebruikersavatar
Brok
Generaal
Berichten: 139
Lid geworden op: 26 okt 2006 11:43
Fort of organisatie: Kunstfort bij Vijfhuizen
Locatie: Haarlem
Contacteer:

IN ORBIT

Bericht door Brok »

IN ORBIT
Rob Sweere solo
10 juli t/m 28 augustus 2011
Opening: zondag 10 juli 15:00 - 18:00u.
(Aansluitend Restaurant ’t Fort geopend)
http://www.kunstfort.nl/nl/tentoonstell ... 7-in-orbit

Deze zomer toont het Kunstfort bij Vijfhuizen een overzicht van het werk van beeldend kunstenaar Rob Sweere. Hij verleidt de bezoekers om, via zijn tot contemplatie uitnodigende werken, de omgeving en hun plaats daarin op een nieuwe manier bewust te worden. Hij doet dit door middel van kunstobjecten waar men daadwerkelijk in plaats kan nemen en tevens langs een niet-materiële, conceptuele weg.
Zo werd Sweere onder andere bekend door zijn project van mondiale omvang, genaamd Silent Sky Project# waarvan uitvoering #40 in de bijzondere context van het Fort zal plaatsvinden. Naast de tentoonstelling van bestaande werk, wordt er ook een spannend nieuw object gerealiseerd, dat zijn première zal beleven op het fortterrein: Contemplatorium - Vortex.

De projecten en installaties van Rob Sweere zijn volgens eigen zeggen pas kunst tijdens hun werkzaamheid; op het moment van transformatie van de deelnemer. Dit maakt zijn werk bij uitstek een vorm van belevingskunst. “Ieder werk is een uitnodiging om waar te nemen; een ervaring te hebben die bij je binnendringt en je verandert”, aldus Sweere. Toegewijd regisseert hij de omstandigheden waarin je als toeschouwer kunt ‘zijn’: Met een werk als In Between… bijvoorbeeld, sluit hij de horizon uit het blikveld van de toeschouwer, waardoor het uitzicht op een onmetelijke hemel en naar beneden op het open water, een indringende visuele ervaring wordt. Hoewel hij de poëtische betekenis van de ervaring aan de toeschouwer zelf laat, is zijn werk niet compleet zonder die ervaring. “De beleving die de bezoeker heeft; dát is het eigenlijke kunstwerk.”

Plaats reactie