Lezing over de laatste aangespoelde drenkeling op het voormalig eiland Schokland in Fort Veldhuis

Aankondigingen en napraten.
Forumregels
Alleen voor informatie over bijzondere cultuur-historische activiteiten op, in of over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
Veldhuis
Generaal
Berichten: 229
Lid geworden op: 03 sep 2006 20:27
Locatie: Heemskerk
Contacteer:

Lezing over de laatste aangespoelde drenkeling op het voormalig eiland Schokland in Fort Veldhuis

Bericht door Veldhuis »

Lezing over de laatste aangespoelde drenkeling op het voormalig eiland Schokland

Op zondag 12 juni s er in Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis een lezing over de laatste aangespoelde drenkeling op het voormalig eiland Schokland. In 1942 viel de Noordoostpolder droog en was Schokland geen eiland meer. Op 24 augustus 1940 spoelde op Schokland een lichaam van een drenkeling aan. Het bleek te gaan om de Engelse vlieger Bill Tudhope. Hij bleek de laatste drenkeling die op het voormalig eiland aanspoelde. Hans Hollestelle heeft zich verdiept in de geschiedenis en achtergrond van deze geallieerde piloot. De lezing vangt aan te 14.00 uur.

Daarnaast is er het gehele seizoen te zien de tentoonstelling “Fort bij Veldhuis 1914-1918” dit is een door Tom van Hooff ingerichte tentoonstelling over de Stelling van Amsterdam en Fort Veldhuis gedurende de Eerste Wereldoorlog. Een interessante tentoonstelling bestaande uit foto’s, documenten en andere voorwerpen.De spreker

Hans Hollestelle is bestuurslid van de vereniging Vrienden van Schokland en daarnaast ook hoofdredacteur van het cultuurhistorische tijdschrift De Vriendenkring. Hij raakte gefascineerd door dit merkwaardige verhaal en hij begon zich te verdiepen in Bill Tudhope. Sinds een aantal jaren geeft hij lezingen over “De laatste drenkeling van Schokland”.

De Stichting

De Stichting Aircraft Recovery Group doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis te Heemskerk.

Het Fort

Het Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het Fort is gelegen aan de Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk. De ligging van het fort is op de grens van Heemskerk en Zaanstad.

Openingstijden 11.00 uur – 17.00 uur
Toegang: Volwassenen € 3,50, kinderen van 8 tot 12 jaar, € 2,50, kinderen jonger dan 8 jaar gratis en houders van een veteranenpas gratis.


Luchtoorlogmuseum “Fort Veldhuis”
Genieweg 1
1967 PS Heemskerk
06-20298691
info@arg1940-1945.nl
www.arg1940-1945.nl

Plaats reactie