Lezing over het luchtgevecht tussen August Geiger en Bob Braham in luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis

Aankondigingen en napraten.
Forumregels
Alleen voor informatie over bijzondere cultuur-historische activiteiten op, in of over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
Veldhuis
Generaal
Berichten: 229
Lid geworden op: 03 sep 2006 20:27
Locatie: Heemskerk
Contacteer:

Lezing over het luchtgevecht tussen August Geiger en Bob Braham in luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis

Bericht door Veldhuis »

Op zondag 18 september is er in Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis een lezing over het luchtgevecht tussen August Geiger en Bob Braham. Beiden waren zeer goede vliegers en piloot van een nachtjager. August Geiger een Duitser die Engelse bommenwerpers moest onderscheppen en Bob Braham een Engelsman die juist Duitse nachtjagers moest bestrijden. Op 29 september 1943 kwamen zij elkaar tegen boven het IJsselmeer en ontstond er een luchtgevecht dat werd gewonnen door Braham. Geiger kwam daarbij om het leven. Bij de drooglegging van Zuid-Flevoland kwamen de resten van zijn vliegtuig boven en worden nu tentoongesteld in luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis. Alle ins- en outs worden vandaag verteld door Bert Wijs, die alle bijzonderheden omtrent dit gevecht heeft uitgezocht. De lezing vangt aan te 14.00 uur.

De Spreker

Bert Wijs is verbonden aan de Stichting Ongeland. Een in Flevoland gevestigde stichting die tot doel heeft informatie te verschaffing over de tweede wereldoorlog en de burgers van Flevoland bewust maken van hetgeen in deze periode in het IJsselmeergebied zich heeft afgespeeld. Daarnaast is hij auteur van het boek Geborgen in de Polderklei, een interessant boek dat een aantal crashgevallen in Flevoland behandeld.

De Stichting

De Stichting Aircraft Recovery Group doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis te Heemskerk.

Het Fort

Het Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het Fort is gelegen aan de Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk. De ligging van het fort is op de grens van Heemskerk en Zaanstad.

Toegang: Volwassenen € 3,50, kinderen van 8 tot 12 jaar, € 2,50, kinderen jonger dan 8 jaar gratis en houders van een veteranenpas gratis.

Openingstijden 11.00 uur – 17.00 uur

Luchtoorlogmuseum “Fort Veldhuis”
Genieweg 1
1967 PS Heemskerk
06-20298691
info@arg1940-1945.nl
www.arg1940-1945.nl

Plaats reactie