Lezing over de aanslagen op Adolf Hitler en de aanvallen op het Duitse slagschip Tirpitz in luchtoorlogmuseum Fort Veldh

Aankondigingen en napraten.
Forumregels
Alleen voor informatie over bijzondere cultuur-historische activiteiten op, in of over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
Veldhuis
Generaal
Berichten: 229
Lid geworden op: 03 sep 2006 20:27
Locatie: Heemskerk
Contacteer:

Lezing over de aanslagen op Adolf Hitler en de aanvallen op het Duitse slagschip Tirpitz in luchtoorlogmuseum Fort Veldh

Bericht door Veldhuis »

Vandaag, 2 oktober, worden er in Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis te Heemskerk twee lezingen verzorgd:

Gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn er tientallen aanslagen gepleegd op de Duitse leider Adolf Hitler. Die in 1944 door kolonel Claus von Staufenberg is daarvan wel de bekendste. Ron van der Aar heeft zich verdiept in deze aanslagen en zal vandaag hierevan het verrhaal vertellen. De lezing vangt aan te 12.00 uur.

Het Duitse slagschip Tirpitz was een constante dreiging voor de Geallieerde scheepvaart naar Rusland. Het schip lag in een fjord in Noorwegen en hoewel het nauwelijks uitvoer bond het diverse Engelse vlooteenheden. Om het schip uit te schakelen zijn er, met name door het 617 squadron, meerdere luchtaanvallen op het schip gedaan. Uiteindelijk lukte het om het schip met hele zware bommen tot zinken te brengen. Hoe dit alles in zijn werk ging wordt door Jan van Dalen, welke een studie van deze missies en het 617 squadron heeft gemaakt.
De lezing vangt aan te 14.00 uur

De sprekers

Ron van der Aar is in het dagelijks leven leraar aan de Tata Steek bedrijfsschool. Daarnaast is hij bestuurslid van de Aircraft Recovery Group 1940-1945. Hij is zeer geïnteresseerd in diverse perioden van de Tweede Wereldoorlog.

Jan van Dalen is in het dagelijks leven werkzaam bij de Nederlandse Spoorwegen. Hij is al jaren bezig met de geschiedenis van het 617 squadron. Hij is een geregelde gast op de jaarlijkse reünie van dit squadron en hij kent vele van de oud vliegers persoonlijk.

De Stichting

De Stichting Aircraft Recovery Group doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis te Heemskerk.

Het Fort

Het Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het Fort is gelegen aan de Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk. De ligging van het fort is op de grens van Heemskerk en Zaanstad.


Toegang: Volwassenen € 3,50, kinderen van 8 tot 12 jaar, € 2,50, kinderen jonger dan 8 jaar gratis en houders van een veteranenpas gratis.

Openingstijden 11.00 uur – 17.00 uur

Luchtoorlogmuseum “Fort Veldhuis”
Genieweg 1
1967 PS Heemskerk
06-20298691
info@arg1940-1945.nl
www.arg1940-1945.nl

Plaats reactie