Lezing over de Stelling van Amsterdam bij HGMK

Aankondigingen en napraten.
Forumregels
Alleen voor informatie over bijzondere cultuur-historische activiteiten op, in of over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
Plaats reactie
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Lezing over de Stelling van Amsterdam bij HGMK

Bericht door Nieuwsredactie »

Op donderdagavond 18 januari zal René Ros op uitnodiging van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland, een avond verzorgen over de Stelling van Amsterdam. De lezing wordt gehouden in het Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a in Beverwijk, aanvang 20 uur (zaal open vanaf 19.30 u). Leden van het HGMK hebben gratis toegang, anderen betalen € 5,- entree.

René Ros is een bekende historicus op het gebied van de Stelling van Amsterdam en kan er dus veel over vertellen en laten zien, want hij bezit hierover ook een uitgebreide documentatie. De avond zal na de inleiding worden begonnen met de film “Geheim Landschap” en gaat over militair erfgoed in Europa en Nederland, waarna uitgebreid zal worden ingegaan over de Stelling. Ook worden aan het einde van de lezing lokale objecten uit de Stelling besproken en toegelicht.
De ring van forten om Amsterdam was bedoeld als laatste verdedigingszone van Nederland. Hierbinnen zou het leger zich moeten terugtrekken in geval van een aanval en moest het hier een aantal maanden kunnen uithouden. Alle noodzakelijke zaken, zoals voedsel, brandstof en munitie, werden binnen deze cirkel gebracht. De hoofdverdediging bestond uit ondergelopen land (inundatie), wat diep genoeg moest zijn om niet doorheen te kunnen waden, maar niet diep genoeg om over te varen. De forten waren op strategische plekken gebouwd ter ondersteuning en bescherming van wegen en sluizen.
Tijdens de mobilisatie van 1e Wereldoorlog is de Stelling in paraatheid gebracht en er gaan geruchten dat dit feit de reden was dat Nederland neutraal kon blijven.

Gebruikersavatar
Rene Ros
Opzichter van Etiquette
Berichten: 2159
Lid geworden op: 22 jul 2006 15:09
Fort of organisatie: Doc. Stelling van Amsterdam
Locatie: Weesp
Contacteer:

Re: Lezing over de Stelling van Amsterdam bij HGMK

Bericht door Rene Ros »

Het was een volle bak met ruim 50 aanwezigen. Was weer leuk om te doen, mede door de leuke reacties. Zowel reacties uit de zaal tijdens de documentaire en de lezing (oeh, aha, lachen), als uitgebreider in de pauze en na afloop.

Zelf een bijwonen? Of een lezing over de Stelling voor uw vereniging of bedrijf?
http://doccentrum.stelling-amsterdam.nl ... /lezingen/

Mvg, René

Plaats reactie