BouwKunstbord op Kustbatterij bij Diemerdam

Aankondigingen en napraten.
Forumregels
Alleen voor informatie over bijzondere cultuur-historische activiteiten op, in of over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

BouwKunstbord op Kustbatterij bij Diemerdam

Bericht door Nieuwsredactie »

Burgemeester onthult BouwKunstbord op Fort Diemerdam

Deelnemers van de stichting Herstelling maken kunstwerk

(Persbericht van Stadsherstel Amsterdam N.V.)

Op zaterdag 20 september om 13.00 uur zal de burgemeester van Diemen, mevr. drs. A.E. Koopman-schap, op Fort Diemerdam een BouwKunstbord onthullen. Dit bouwKunstbord is gemaakt, in op-dracht van Stadsherstel Amsterdam N.V., door SchilderprojeKten in samenwerking met de stichting Herstelling.

Op het fort Diemerdam is de stichting Herstelling, in opdracht van eigenaar Stadsherstel, begonnen om di-verse werkzaamheden uit te voeren. Herstelling is opgericht om mensen met een grote afstand tot de ar-beidsmarkt (weer) te leren om in een werkritme te komen. Door de deelnemers van de stichting in te schake-len, snijdt het mes aan twee kanten. Voor Stadsherstel gaan de kosten voor de restauratiewerk¬zaamheden aanzienlijk omlaag en Herstelling heeft weer mogelijkheden om mensen aan het werk te helpen. Wel is daardoor de duur van de restauratie aanzienlijk langer dan wanneer een reguliere aannemer het werk zou uitvoeren.

De monumentale onderdelen op het fort worden op dit moment gerestaureerd. Het groen wordt onderhouden. In de eerste helft van volgend jaar verwachten we te starten met de nieuwbouw van het restaurantpaviljoen, waarna, als alles volgens planning verloopt, het fort in 2010 gereed is voor zijn nieuwe functie als culturele pleisterplaats. Het is dan een recreatieknooppunt, helemaal als in dat jaar ook het fietspad naar Muiden gerealiseerd is.

Afbeelding

Aangezien de benodigde containers enkele jaren op het fortterrein zullen staan, is door Stadsherstel een manier gevonden om deze zo veel mogelijk uit het zicht te krijgen. Daartoe heeft Herstelling samen met twee kunstenaars beschilderde panelen gemaakt, die de containers zullen afschermen en de bouwplaats zullen opfleuren. De kunstenaars Heleen Boersma en Stéphane Wienneke van SchilderprojeKten (http://www.schilderprojekten.com) doen zulk soort projecten vaker, maar dan met schoolkinderen. Zij vonden het een leuke uitdaging om het dit keer met de deelnemers van Herstelling te doen.

Het project moest aan drie doelstellingen voldoen:
- het opfleuren van de bouwplaats
- het moet bezichtigd kunnen worden tijdens rondwandelingen op het fort. Door middel van de schil-deringen moet het verhaal van de Stelling op een leuke en duidelijke manier te vertellen zijn. Vooral de jeugd moet dit bord aanspreken.
- de deelnemers van Herstelling zouden het natuurlijk ook naar hun zin moeten hebben bij het realise-ren van het project.

Stadsherstel heeft samen met Herstelling en de kunstenaars de verschillende thema’s bedacht en het werk-plan uitgewerkt. In totaal hebben vier ploegen van Herstelling het kunstwerk gemaakt. Zij deden dit op een achtergrond die de kunstenaars reeds hadden opgezet. Per dag ging één groep aan de slag. Het werd die dag als een soort workshop aan de deelnemers aangeboden.

De volgende groepen kregen de volgende thema’s mee:
- Diagnosecentrum Zeehoeve - nieuwe benutting van de Stelling
- De metaalgroep - verdediging van de Stelling
- De schilderploeg - de natuur op en rondom de forten
- De horecadames - proviandering van de Stelling

De achtergrond van het kunstwerk bestaat uit een landschap met forten, met een weiland op de voorgrond dat voor een deel onder water is gezet (geïnundeerd). Per groep werd er gewerkt aan twee panelen. De groe-pen worden van elkaar gescheiden door knotwilgen (op het voorbeeld staat nog een andere boom afge-beeld). In totaal is het kunstwerk circa negen meter breed en circa 2,2 meter hoog geworden.
Conceptachtergrond, waarop door de jongeren van Herstelling diverse onderwerpen zijn geschilderd.

Herstelling, de kunstenaars en Stadsherstel zijn zeer te spreken over dit project. Maar, en dit is natuurlijk het belangrijkste, vooral de deelnemers waren enthousiast.

Er werd tijdens de Stellingmaand - de weekeinden van september - met het project gestart. In het derde weekeind wordt het onthuld. Zodoende is het nog te zien in de laatste twee openstellingen van de Stelling-maand. In die weekeinden zijn er ook weer diverse Diemense clubs die meedoen met verschillende activiteiten op het fort en is er een leuk familie theaterstuk te zien.
In de meegestuurde PDF-bijlage staat het volledige programma van Fort Diemerdam tijdens de Stelling-maand. Voor een meer gedetailleerd overzicht, zie http://www.stadsherstel.nl.

Fort Diemerdam is gelegen aan de Overdiemerweg te Diemen. Het fort, een voormalige kustbatterij in de Stelling van Amsterdam, ligt aan het water van het IJ-meer, tegenover IJburg, naast de oostelijke ontslui-tingsbrug naar IJburg en vlakbij het natuurgebied de Diemer Vijfhoek en de elektriciteitscentrale.

De stichting Herstelling, SchilderprojeKten en Stadsherstel Amsterdam nodigen u van harte uit aanwezig te zijn bij de onthulling van het BouwKunstbord op:

Zaterdag 20 september
om 13.00 uur
op Fort Diemerdam

Plaats reactie