Pagina 1 van 1

Bouw forten

Geplaatst: 17 okt 2011 22:42
door Arnold
In het informatieboekje over Fort aan de Drecht lees ik dat het dakgewelf werd gestort nadat de ruimte was opgevuld met zand met daarop planken in de welbekende gebogen vorm. Een zeer arbeidsintensief werk, zoals in feite de totale bouw. Ik ben beniewd of deze methode bij alle forten is gebruikt en of er ook andere technieken zijn toegepast.
Kan iemand hier iets over zeggen en eventueel verwijzen naar toegankelijke informatie over de bouw van de forten? Het is een interessant "weetje" waarvan ik wel zeker wil zijn alvorens daar in een rondleiding iets over te vertellen.
In de gebruikelijke lectuur wordt wel aandacht besteedt aan de voorbereiding, weggraven slappe grond en opvullen met zand, het aanbrengen van een zanddekking om de grond in te laten klinken, maar weinig tot niets over de bouw zelf.
Wie helpt mij op weg?
Groet, Arnold

Re: Bouw forten

Geplaatst: 17 okt 2011 22:52
door Rene Ros
Dag Arnold,

Het volstorten van de lokalen met zand, dan beton erop storten en zand weggraven: ik geloof er geen zak van. Al in de bakstenen-periode werkten onze voorouders met tijdelijke stutten. Door het gewicht van het beton zal het zand comprimeren en krijg je m.i. geen perfecte segmentboog als plafond...

Helaas inderdaad weinig informatie over de daadwerkelijke bouw. Dat werd overgelaten aan particuliere partijen. Een paar dagboeken resteren wel maar geven weinig informatie.

Mvg,
René Ros

Re: Bouw forten

Geplaatst: 18 okt 2011 17:49
door Arnold
Dank voor je snelle reactie. Ik kon het zandverhaal ook moeilijk geloven mede gezien de toch behoorlijk nauwkeurige maatvoering van het gestortte beton. Wel jammer dat er zo weinig info is over de daadwerkelijke bouw.
Gr. Arnold

Re: Bouw forten

Geplaatst: 18 okt 2011 18:45
door Edwin Kapitein
Er staat mij iets bij dat er bestekken zijn waarin iets genoemd wordt over de bekisting maar ik heb ze nooit persoonlijk gezien.
René zegt dit jou iets?

Groet,
Edwin

Re: Bouw forten

Geplaatst: 18 okt 2011 19:46
door Rene Ros
Edwin Kapitein schreef:Er staat mij iets bij dat er bestekken zijn waarin iets genoemd wordt over de bekisting maar ik heb ze nooit persoonlijk gezien.
René zegt dit jou iets?
Ik heb maar een paar bestekken helemaal doorgelezen, maar daar staat alleen in welke afmetingen iets moet hebben, de samenstelling van betong, met welke kleur geverfd enzovoort. Maar zelden over hoe iets gedaan moet worden.

René