De Waterlinie onder Stroom, een geheim wapen

De Stelling als historisch geheel.
Plaats reactie
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

De Waterlinie onder Stroom, een geheim wapen

Bericht door Nieuwsredactie »

In het boek van Cees Fasseur over koningin Wilhelmina (deel II, blz. 266) wordt van het Nederlandse leger tijdens de mobilisatie van 1939 het volgende gezegd:
...het leger beschikte over originele reserveofficieren, zoals de majoor der genie dr. J. C. van Staveren, die het voorstel aan de hand deed om de Waterlinie onder stroom te zetten...
Als een elektrotechnicus zo'n zin leest, is hij in eerste instantie geneigd dit als onzin af te doen.

Lees het hele artikel op Historiek.net.

Nb. Het Dagboek commandant Stelling van Amsterdam bevat:
15 December 1916.
O.V.I. No.71777 (Afd. Genie No.7207G.) Machtiging tot het maken van een hoogspannings-versperring bij Spaarndam. Bedrag f.4.000.-
Mogelijk was dat niet het onder spanning plaatsen van grond of water, maar van een ijzerdraadversperring.

Don Wildeboer

Re: De Waterlinie onder Stroom, een geheim wapen

Bericht door Don Wildeboer »

Hoezo geheim?
Tussen de Belgische kust en Vaals was deze toepassing ook in gebruik door de Duitsers tijdens WW1 en gaf een hoop slachtoffers.
Bron: -Buiten Schot- door Paul Moeyes

historiek
Soldaat
Berichten: 1
Lid geworden op: 26 jul 2012 10:00
Fort of organisatie: Historiek

Re: De Waterlinie onder Stroom, een geheim wapen

Bericht door historiek »

De auteur van het artikel op Historiek werd gewezen op bovenstaande discussie en kwam daarop met een reactie. Namens hem plaats ik zijn reactie hier (de reactie is ook onder het artikel op Historiek te vinden http://historiek.net/overige/6770-de-wa ... der-stroom) - Groet, Yuri Visser

REACTIE

Er is op internet een discussie ontstaan of de methode 'om de Waterlinie onder stroom te zetten' niet dezelfde is als de elektrische versperring die in WW1 door de Duitsers werd gebruikt om de Belgisch-Nederlandse grens af te zetten. Zo'n hoogspanningsversperring schijnt ook nabij Spaardam aangebracht te zijn.

In dat geval hadden we echter te maken met een elektrische draad (soms meerdere draden) die op porseleinen isolatoren werd opgehangen en onder 2000 Volt spanning werd gezet (waarschijnlijk wisselspanning).

Zulke draden zijn wel levensgevaarlijk, maar ze zijn goed zichtbaar en zullen een leger niet tegenhouden. Dit in tegenstelling tot de smokkelaars of vluchtelingen waarvoor ze gemaakt werden.

Het geniale van Van Staveren is juist dat hij een geheime methode ontwikkelde waarbij de grond (of een traject water) door een hoge stroom doorlopen werd. De stapspanning in dat traject doodde de vijand op onzichtbare wijze (zie de fig. in het betreffende artikel).

Had Van Staveren dat met de gebruikelijke wissel- of gelijkspanning willen doen, dan had hij onvoorstelbaar grote vermogens moeten gebruiken. Bovendien zou de grond dan gloeiend heet geworden zijn, dan wel het watertraject tot koken zijn gebracht! Door zeer korte stroom- (spannings-) stoten te gebruiken loste hij dat probleem op, terwijl de opgewekte stapspanning toch dodelijk bleef.

Gebruikersavatar
chris201
Luitenant
Berichten: 23
Lid geworden op: 24 nov 2011 23:02
Fort of organisatie: Dorpsver. Haarlemmerliede
Locatie: Haarlemmerliede
Contacteer:

Re: De Waterlinie onder Stroom, een geheim wapen

Bericht door chris201 »

Ik neem aan dat met "Spaardam" bedoeld wordt "Spaarndam".

Plaats reactie