100 jaar jubileum Korps Nationale Reserve

De Stelling als historisch geheel.
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

100 jaar jubileum Korps Nationale Reserve

Bericht door Nieuwsredactie »

PERSBERICHT: 100 jaar jubileum Korps Nationale Reserve start met onthulling monument

Kolonel Gerard van der Thiel, commandant Korps Nationale Reserve van de Koninklijke Landmacht, onthult maandag 4 augustus op de Grebbeberg bij Rhenen het monument 'Als 't moet'. Het is gemaakt ter gelegenheid van 100 jaar Korps Nationale Reserve en is een eerbetoon aan de gesneuvelden van de Vrijwillige Landstorm bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog. Het beeld toont symbolisch de bereidheid van de burger (man met spade in de grond en geweer op de rug) om bij dreiging de overheid hulp te bieden.

De Vrijwillige Landstorm werd opgericht bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914. Daarna bleef deze als reserve bestaan. In de meidagen van 1940 vochten vele landstormers mee en waren de nodige gesneuvelden te betreuren. Het huidige Korps Nationale Reserve, met 3.000 reservisten een grote flexibele component binnen de Koninklijke Landmacht, zet de tradities van de Vrijwillige Landstorm voort en viert op 4 augustus het eeuwfeest met een herdenking bij het nieuwe monument op de Grebbeberg.

Het monument is vervaardigd door Roel van der Burg (PhotoSculptura) en is een replica van een in 1923 gemaakt beeld door August Falise. Het beeld werd toen aangeboden aan de voorzitter van de Nationale Landstormcommissie, het lid van de Tweede Kamer L.F. Duymaer van Twist. Het originele beeld ging verloren in 1945 tijdens het geallieerde bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag. Het beeldonderschrift luidde: 'Als 't moet'. Deze inscriptie was het credo van de vrijwilliger: naast burger, ook soldaat! De inscriptie op het nieuwe monument luidt: TER HERINNERING AAN DE GEVALLENEN VAN DE VRIJWILLIGE LANDSTORM MEIDAGEN 1940". Het nieuwe monument op de Grebbeberg zal een vaste plaats gaan innemen in de tradities van het Korps Nationale Reserve.

Het Korps Nationale Reserve is inzetbaar voor bewaking- en beveiligingtaken in Nederland. Dit korps van de Koninklijke Landmacht bestaat uit drie natresbataljons (één in elke gevechtsbrigade) met in totaal 3.000 actief dienende reservisten. Deze militairen oefenen geregeld en vervullen hun functie voor vrede en vrijheid naast een burgerbaan of studie.

http://korpsnationalereserve.nl
knr_100jaar_logo-110x300.jpg
knr_100jaar_logo-110x300.jpg (23.86 KiB) 3008 keer bekeken

Plaats reactie