Pagina 1 van 2

Oude foto 'Fort aan den Ham'

Geplaatst: 28 apr 2008 18:19
door fremitus
Uit NH Dagblad van maandag 28-4.
Ik heb zeker niet de expertise om de diverse veronderstellingen te bevestigen of te weerleggen.
Maar als Emiel, die ik grote uniformkennis toedicht, zegt dat het uniform model 1912 is en dus NIET de bouw van Fort bij Krommeniedijk kan zijn, kan het natuurlijk ook geen Fort aan den Ham zijn zoals de kop van het artikel suggereert. (1903)

Re: Oude foto 'Fort aan den Ham'

Geplaatst: 28 apr 2008 20:00
door Rene Ros
Dag Fred,

Ik heb het artikel eerder toegespeeld gekregen. De kwaliteit van de afdruk is naar mijn mening te slecht om enige conclusie te trekken. Aan de redactie heb ik gevraagd een betere afdruk te leveren, maar tot heden geen reactie van hen.

De eerste 'deskundigen' in het artikel noemen een groepsschuilplaats maar lijken op een nevenbatterij te doelen. Een van hen plaatst de ingangen van het bouwsel ook aan de verkeerde kant als de foto vanuit de richting van Fort aan den Ham is genomen. En de vorm van een stolpboerderij is nogal veel voorkomend in deze contreien.
De tekeningen die ik ken van nevenbatterijen tonen geen ronde buitenvormen van het beton. Ook de nevenbatterijen die zonder gronddekking zijn (Penningsveer) of waren (Nigtevecht) hebben geen ronde vormen.

Als Emiel Schurink goed zit met het uniform (na 1912) dan kunnen het helemaal geen nevenbatterijen zijn want die zijn voor het laatst in 1908 gebouwd.
Na 1912 zijn alleen nog schuilplaatsen gebouwd. Namelijk in de duinen tbv de kustverdediging. En bij Spaarndam, tussen Spaarndam en De Liede, en voor/bij Fort bij Vijfhuizen. Maar op de foto lijken geen dunwandige schuilplaatsen afgebeeld. Het lijkt meer op een dikwandige granaatvrije schuilplaats. Die zijn alleen in de Voorstelling bij Spaarndam te vinden. De dijk met verhogingen in de achtergrond zou de oude zeedijk en de liniewal kunnen zijn. Ik heb geen goede oude kaart van die omgeving om de boerderij te kunnen plaatsen.

Groet,
René

Re: Oude foto 'Fort aan den Ham'

Geplaatst: 28 apr 2008 20:40
door fremitus
Kijk. Dàt bedoel ik met expertise en onderbouwing. Bedankt.
Dat Wim Boon de eerste zeven jaar van z'n leven op het fort heeft gewoond, leek me niet echt een steekhoudend argument.
Toch leuk dat zo'n plaat weer opduikt. (eentje maar?) Èn dat Fort aan den Ham weer in de media genoemd is. :wink:

Re: Oude foto 'Fort aan den Ham'

Geplaatst: 29 apr 2008 12:02
door casparvandenberg
Het is jammer dat de afdruk zo slecht is. Deze zou aan de hand van de gedragen uniformen inderdaad goed te dateren moeten zijn. De lnkerman LIJKT mij de pet M1912 te dragen, maar m et zekerheid kan ik dat vanaf deze digitale afbeelding niet zeggen. Verder is de nekele rij knopen vanaf 1907 in gebruik en wordt de jas in 1912 groen met gekleurde kragen. Het verschil tussen groen en donkerblauw valt op dit soort foto's ook nog wel eens weg. Dus tot er een betere afdruk is lijkt het mij voorbarig om conclusies te trekken.

Re: Oude foto 'Fort aan den Ham'

Geplaatst: 01 mei 2008 18:18
door Rene Ros
Voor de volledigheid ook nog even het eerste artikel over de oude foto. Uit het Noordhollands Dagblad van 19 april.

Mvg,
René

Re: Oude foto 'Fort aan den Ham'

Geplaatst: 02 mei 2008 16:31
door fremitus
Het èèrste artikel van 26 maart 2008. Welwillend beschikbaar gesteld door Noordhollands Dagblad.
26april.jpg
26april.jpg (272.16 KiB) 8518 keer bekeken

Re: Oude foto 'Fort aan den Ham'

Geplaatst: 13 mei 2008 20:33
door Rene Ros
casparvandenberg schreef:Het is jammer dat de afdruk zo slecht is. Deze zou aan de hand van de gedragen uniformen inderdaad goed te dateren moeten zijn. De lnkerman LIJKT mij de pet M1912 te dragen, maar m et zekerheid kan ik dat vanaf deze digitale afbeelding niet zeggen. Verder is de nekele rij knopen vanaf 1907 in gebruik en wordt de jas in 1912 groen met gekleurde kragen. Het verschil tussen groen en donkerblauw valt op dit soort foto's ook nog wel eens weg. Dus tot er een betere afdruk is lijkt het mij voorbarig om conclusies te trekken.
Is dit een beetje beter?
soldaten.jpg
soldaten.jpg (19.09 KiB) 8495 keer bekeken
Groet,
René

Re: Oude foto 'Fort aan den Ham'

Geplaatst: 15 mei 2008 20:00
door emiel
Hoi heren.

Mijn reacties staan al in de krant en die kloppen 100% (uniform na 1912),en net wat rene zegt SPAARNDAM!!!


grt emiel

Re: Oude foto 'Fort aan den Ham'

Geplaatst: 10 jun 2008 01:00
door Rene Ros
(Reactie aan Zaans Dagblad)

Iedereen die al eens een fort van de Stelling van Amsterdam heeft bezocht, kan zien dat de bouwwerken op de foto niet tot een fort behoren. Niet alleen omdat het niet binnen aarden wallen en een gracht ligt, maar ook door de ronde vorm.
Ook nevenbatterijen tussen de forten, betonnen opstellingen voor zwaar geschut met schuilplaatsen voor de soldaten, zijn het niet omdat ook die een heel andere, rechthoekige buitenvorm hebben.
Aangezien het uniform-model van na 1912 gedragen wordt, dan kan het ook geen fort of nevenbatterij zijn omdat die vrijwel allemaal voor 1912 zijn gebouwd. De schuilplaatsen die in 1916-1918 op een aantal locaties in de Stelling van Amsterdam zijn gebouwd, zijn ook van een heel ander model.

De enig mogelijke conclusie is dat de bouwwerken op de foto niet tot de Stelling van Amsterdam behoren, maar schuilplaatsen zijn die langs de kust zijn gebouwd als onderdeel van de kustverdediging. Hierin konden soldaten schuilen tijdens een beschieting vanaf zee. Door langs een groot deel van de kust deze schuilplaatsen te bouwen kon de kust bewaakt worden en een landing van vijandelijke troepen op tijd waargenomen worden.
Deze schuilplaatsen zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog paarsgewijs gebouwd, vooral van Hoek van Holland tot IJmuiden. Er zijn nog verschillende exemplaren bekend, onder het duinzand verborgen en vaak verward met Duitse bunkers.
Maar het is moeilijk te bepalen waar de foto is genomen. De stolpboerderij is typisch Noord-Holland. Gezien de dijk op de achtergrond en de vreemde heuveltjes rechtsachter, zou Huisduinen bij Den Helder een mogelijkheid zijn. Dan zijn de heuveltjes op de achtergrond het Fort Erfprins. Bij het nabijgelegen Fort Kijkduin is een soortgelijke schuilplaats te bezoeken.
Had de toen 25-30 jarige fotograaf Melle Hammer wellicht familie of zakelijke redenen om naar Den Helder of andere locaties aan de kust te reizen?

John Verbeek (auteur boek Kustverdediging 1900-1940) en René G.A. Ros (auteur website Stelling van Amsterdam)
Kustverdediging: http://www.forten.info/catalogus/kustverdediging/
Stelling van Amsterdam: http://www.stelling-amsterdam.nl/

Re: Oude foto 'Fort aan den Ham'

Geplaatst: 02 jul 2008 12:45
door Ziegel
De gebouwen in de voorstelling bij Spaarndam kennen niet de vorm van de rechthoekige uitsteeksels.

Daarnaast weet ik niet wat of de 'uitlaat' in het midden van het dak op het tweede betonnen gebouwtje voorkomen in de onderkomens van de voorstelling.

Met de brief van Rene hierboven moet ik het dus helaas eens zijn, al had ik liever gehad dat het wel bij Spaarndam was geweest.

PS: :arrow: Fort Noord heeft sinds kort een nieuwe brug.