Wat kostte dat nou?

De Stelling als historisch geheel.
Plaats reactie
fremitus

Wat kostte dat nou?

Bericht door fremitus »

Krijg de opmerking regelmatig bij rondleidingen. "Dat zal wel wat gekost hebben, die 42 forten. En dan geen schot lossen. Zonde van 't geld ".
Ik mompel dan zoiets van "Vergelijkbaar met de kosten van de Delta werken" en "We hebben toch maar mooi geen WW1 hier gehad".
Maar wat kostte dat nou allemaal ongeveer? En in tegenwoordige Euro's met inflatiecorrectie. Kijk niet op een tonnetje meer of minder hoor :wink:

Gebruikersavatar
Rene Ros
Opzichter van Etiquette
Berichten: 2158
Lid geworden op: 22 jul 2006 15:09
Fort of organisatie: Doc. Stelling van Amsterdam
Locatie: Weesp
Contacteer:

Re: Wat kostte dat nou?

Bericht door Rene Ros »

Ik reageer dan altijd dat een ongebruikte brandblusser ook geen zinloze aanschaf is als je daar rustiger van slaapt.
De reactie die ik hier had geplaatst is blijkbaar bij een correctie afgekapt, daarom de tekst van het artikel dat in een komende nieuwsbrief zal verschijnen:

"Wat kostte de Stelling nou? Vergelijkbaar met de kosten van de Delta-werken?" vroeg Fred Braaksma, van Fort aan Den Ham, op het Stelling Forum. Denkende dat die vraag al eens was beantwoord, in de website gezocht maar toch niet gevonden.

Wel was bekend dat er 33 jaar aan de Stelling is gebouwd en dat het ongeveer 40 miljoen toenmalige guldens kostte. Dat kan je niet zomaar met 2,20371 vermenigvuldigen naar de Euro omdat je met de prijsindex rekening moet houden. Zelfs dat zegt weinig over de kosten om het nu geheel nieuw te bouwen. Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) heeft op haar website een soort rekenmachine voor het omrekenen van bedragen van/naar andere jaren.
Als we het jaar 1905 als prijspeil voor de gehele bouwperiode nemen, dan heeft de Stelling ongeveer 424 miljoen euro gekost (prijspeil 2006).

Een vergelijk met de Delta-werken wordt al snel gemaakt alhoewel dat bedoelt was om het water buiten de dijken te houden. Er werd van 1958 tot en met 1997 (39 jaar) aan gewerkt. Mocht je denken dat van de Delta-werken wel precies de kosten bekend zijn, vergeet het dan maar. Drie boeken over het onderwerp noemen geen enkel bedrag. Zoeken op het Internet is een drama omdat sindsdien elk groot plan 'Deltaplan' wordt genoemd.
De website AbsoluteFacts noemt "meer dan 5 miljard euro" en Deltapark Neeltje Jans vermeldt "2,36 miljard Euro" voor de Oosterscheldekering (zie foto rechts). De website van het Nationaal Brandweer Documentatie Centrum lijkt met "tussen de 8 en 10 miljard euro" (prijspeil 2002) de meest nauwkeurige. Voor het prijspeil 2006 is dat 8,5 en 10,6 miljard euro.

Dat betekent dat aan de Stelling slecht zes jaar korter is gewerkt. En dat de kosten voor de Stelling rond de 5 procent van de kosten voor Delta-werken bedraagt. Dat zegt meer over de duur van de bouw dan hoeveel het Nederland heeft gekost.

'De waarde van de gulden/euro': http://www.iisg.nl/hpw/calculate-nl.php
'Zeeland overwon met de Deltawerken' van NBDC: http://www.nbdc.nl/cms/show/id=438746/contentid=24564

Gebruikersavatar
Rene Ros
Opzichter van Etiquette
Berichten: 2158
Lid geworden op: 22 jul 2006 15:09
Fort of organisatie: Doc. Stelling van Amsterdam
Locatie: Weesp
Contacteer:

Re: Wat kostte dat nou?

Bericht door Rene Ros »

Bij een recent bezoek aan Deltapark Neeltje Jans blijkt dat daar 9,3 miljard gulden voor de gehele Deltawerken wordt genoemd (prijspeil 1986). Voor het prijspeil 2008 is dat 6,5 miljard euro zodat de kosten voor de Stelling rond de 6,7 procent van de kosten voor de Deltawerken bedraagt. En niet de eerder genoemde 5 procent.

René

fremitus

Re: Wat kostte dat nou?

Bericht door fremitus »

Dan hebben we toch jaren een hoop plezier. en dat voor zo'n koopje :wink:
Beter dan dure vliegtuigen.

peter balkengat

Re: Wat kostte dat nou?

Bericht door peter balkengat »

hahaha, idd beter dan deure vliegtuigen! wel bizar dat die prijzen zo kunnen verschillen over de jaren heen! Ben
benieuwd of New York nu ook is overgehaald om toch maar voor een deltawerk te kiezen na de storm Irene

Plaats reactie