Dochter Georgiër bezoekt Fort ad St.Aagtendijk

De individuele forten en vestingen.
Plaats reactie
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Dochter Georgiër bezoekt Fort ad St.Aagtendijk

Bericht door Nieuwsredactie »

Dochter Georgiër bezoekt na 67 jaar executieplaats in Beverwijk
Bron: persbericht gemeente Beverwijk d.d. 17-4-2012

BEVERWIJK – Precies 67 jaar nadat haar vader op het fort aan de Sint Aagtendijk werd doodgeschoten, brengt de Georgische Dali Asanisjvili op vrijdag 20 april een bezoek aan Beverwijk. Zij is de eerste nabestaande ooit die de executieplaats op het fort bezoekt.

Dali Asanisjvili (70) kreeg pas onlangs van onderzoeker/journalist Remco Reiding (35) te horen wat met haar vader Arsen Asanisjvili is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Al die jaren stond hij te boek als vermist.
Arsen behoorde tot een groep van 22 Georgiërs die het fort moesten bewaken. Het Duitse leger had er een munitieopslagplaats tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De Georgiërs dienden eerst in het Rode Leger, maar zij werden gevangengenomen door de Wehrmacht. Om de vreselijke omstandigheden van het krijgsgevangenenkamp te ontvluchten, kozen zij voor dienst in het Duitse leger. Eenmaal overgebracht naar Nederland zochten zij contact met het verzet.
Op 20 april 1945, de verjaardag van Hitler, werd een aantal Georgiërs op het fort betrapt op het stelen van handgranaten. De vijftien Georgiërs die zich nog op het fort bevonden, werden dezelfde avond geëxecuteerd.

Russisch Ereveld
Na de oorlog werden de stoffelijke resten opgegraven en herbegraven op het Russisch Ereveld in Leusden. Hier liggen onder meer 101, in en nabij Kamp Amersfoort vermoorde Sovjetrussen begraven, evenals de stoffelijke resten van 691 aan ziekte gestorven krijgsgevangenen, die zijn overgebracht vanuit het Limburgse dorp Margraten. De Stichting Russisch Ereveld heeft alle graven ter adoptie aangeboden om de nagedachtenis aan de soldaten levend te houden.

Tot de slachtoffers van de executie behoorde ook Arsen Asanisjvili, maar zijn dochter Dali Asanisjvili hoorde nooit iets over diens lot. Totdat een jonge Nederlander, Remco Reiding, haar in Georgië opspoorde en vertelde dat haar vader in Leusden begraven ligt.
Deze week maakt Dali Asanisjvili op uitnodiging van de Stichting Russisch Ereveld voor het eerst in haar leven de reis vanuit Georgië naar Nederland. De stichting organiseert samen met de gemeente Beverwijk een korte plechtigheid op het fort. Daarbij zal onder andere burgemeester Han van Leeuwen een bloemstuk leggen.

Kind van het Ereveld
Het verhaal van de Georgiërs staat beschreven in het boek Kind van het Ereveld, dat begin deze maand is uitgekomen. Remco Reiding spoorde vrijwillig de families van 187 in Leusden begraven soldaten op, waaronder de nazaten van vier in Beverwijk vermoorde Georgiërs. Het boek is verkrijgbaar bij de Beverwijkse Boekhandel. Meer informatie is te vinden op http://www.kindvanhetereveld.nl.
Reiding geeft op 19 april om 20.00 uur een lezing in de Beverwijkse Harmonie Kapel, Groenelaan 74, Beverwijk. Aanmelden kan bij het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland via jabrak@ziggo.nl.
Op 20 april wordt bovendien een digitaal monument geopend, waarop alle oorlogsslachtoffers van de vier IJmondgemeenten worden vastgelegd.
Met de vermelding van de Georgiërs wordt het officiële startschot van de website http://www.oorlogsslachtoffersijmond.nl gegeven.

Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Georgische vrouw Dali vindt vrede in Beverwijk

Bericht door Nieuwsredactie »

Bron: Noordhollands Dagblad d.d. 20-4-2012

Eindelijk vrede in haar hart. Dat zegt Dali Asanisjvili (70) uit Georgië bij haar bezoek Fort Sint Aagtendijk.

Daar is precies 67 jaar geleden, kort voor de bevrijding, haar vader Arsen Asanisjvili vermoord door de Duitsers.
De tranen vloeiden bij herhaling bij dochter Dali. Zij was de eerste nabestaande van de vijftien gedode Georgiërs, die naar Beverwijk kwam. Veel eerder kon niet. Het is pas twee jaar geleden dat journalist Remco Reiding, auteur van het pas verschenen boek ’Kind van het ereveld’, haar in haar dorp wist op te sporen.

Bij de plechtigheid waren onder meer aanwezig ambasseur Shota Gvineria, journalist Remco Reiding en burgemeester Han van Leeuwen. Er waren toespraken, bloemen en ook de volksliederen klonken.

Gebruikersavatar
Rene Ros
Opzichter van Etiquette
Berichten: 2161
Lid geworden op: 22 jul 2006 15:09
Fort of organisatie: Doc. Stelling van Amsterdam
Locatie: Weesp
Contacteer:

Herdenking Georgiërs: stilstaan naast de snelweg

Bericht door Rene Ros »

Het is eind van de middag en het fort is bijna verlaten.
Een 70-jarige vrouw praat in een vreemde taal.

Het wordt vertaald tot 'stond deze boom er toen mijn vader hier was'?
Een paar omstanders kijken elkaar aan en knikken.

Ondersteund doet ze een paar passen in het gras,
en zwijgend drukt ze even haar hand tegen de knotwilg.

Afbeelding
Op 20 april jl. was het op de dag af 67 jaar geleden dat haar vader Arsen Asanisjvili met veertien lotgenoten op het Fort aan de St. Aagtendijk door de Duitse bezetter werd vermoord.
Drie jaar geleden had Remco Reiding haar in Georgië gevonden en hoorde Dali Asanisjvili voor het eerst wat haar vader in de Tweede Wereldoorlog was overkomen en waar hij begraven ligt.
Voor het eerst nam ze een vliegtuig en ging naar die vreemde plek langs snelweg A9. Haar komst was voor de gemeente Beverwijk de aanleiding voor een heuse herdenking op het linker terreplein van het fort.

Lees verder in het volledige artikel in Nieuwsbrief StvA 394

mhil
Generaal
Berichten: 691
Lid geworden op: 01 mar 2009 14:24
Fort of organisatie: sector Zaandam
Locatie: Beverwijk

Re: Dochter Georgiër bezoekt Fort ad St.Aagtendijk

Bericht door mhil »

Hetgeen aan de herdenking vooraf ging, terug in de tijd.
19460621 godsdienstig Staatkundig Dagblad.jpg
19460621 godsdienstig Staatkundig Dagblad.jpg (53.53 KiB) 5641 keer bekeken

mhil
Generaal
Berichten: 691
Lid geworden op: 01 mar 2009 14:24
Fort of organisatie: sector Zaandam
Locatie: Beverwijk

Re: Dochter Georgiër bezoekt Fort ad St.Aagtendijk

Bericht door mhil »

Het verhaal achter het verhaal........(deel 1 vanwege vergroting matig te lezen ! :shock: )
19450605 Nieuwsblad voor Kennemerland.jpg
(57.64 KiB) 1282 keer gedownload
19450605 Nieuwsblad voor kennemerland (2).jpg
19450605 Nieuwsblad voor kennemerland (2).jpg (29.7 KiB) 5606 keer bekeken
bron: Koninklijke Bilbliotheek (http://resources2.kb.nl/010445000/pdf/DDD_010446945.pdf)

Plaats reactie