Fort Waver-Amstel

De individuele forten en vestingen.
mhil
Generaal
Berichten: 688
Lid geworden op: 01 mar 2009 14:24
Fort of organisatie: sector Zaandam
Locatie: Beverwijk

Fort Waver-Amstel

Bericht door mhil »

Op 23 september even gebruik gemaakt van de mogelijkheid om met Natuurmonumenten Fort Waver-Amstel te bezoeken.

Het interieur van het fort is mooi bewaard gebleven. Naar zegge is het relatief jonge fort (1911) destijds uitgerust met 40 volt stroom voor de verlichting. Er zijn nog verschillende authentieke stoppenkasten, licht schakelaars en vele leidingen. De huidige verlichting brandt dmv een omvormer eveneens op 40 V.
Het sanitair is ook goed bewaard gebleven. Er zijn verschillende toiletten voor officieren, onderofficieren en manschappen. Meerdere water reservoirs zijn er te vinden waar het water via leidingen wordt gevoerd naar verschillende waterpunten. Uiteraard is er een waterzuiveringsinstallatie. In de wasruimten zijn verschillende "waskommen" met kraantjes die omgeklapt kunnen worden waardoor deze open/dicht gezet kunnen worden.
20180923 Fort Waver waterhuishouding.jpg
Er bestaan plannen (als er geld is) om de opgeblazen koepels af te gaan sluiten met glas tegen de elementen. Deze koepels zijn, evenals de middelste mitrailleurpost via een gesloten gang te benaderen. Buiten zijn naast opgeknapte mitrailleurposten ook uitkijkkoepels en verschillende authentiek (lijkende) lampen te zien. Een deel van het fort (o.a poterne) is verhuurd aan een wijnproeverij en daardoor niet toegankelijk.
20180923 Fort Waver buiten.jpg
Het fort is zeker de moeite waard om eens te bezoeken.
Houd de site van Natuurmonumenten in de gaten (https://www.natuurmonumenten.nl/natuurg ... ver-amstel)
Leden krijgen korting.

Plaats reactie