Fort Krommenie

De individuele forten en vestingen.
mhil
Generaal
Berichten: 714
Lid geworden op: 01 mar 2009 14:24
Fort of organisatie: sector Zaandam
Locatie: Beverwijk

Fort Krommenie

Bericht door mhil »

20200421 Zwartewegje Krommeniedijk of Krommenierweg locatie 57 mm geschut (3).jpg
1900 57 mm geschut (6-veld) Zwarte wegje bij Krommeniedijk, later heette dat Krommeniërweg..jpg
Mooie vergelijkingsfoto van nu en toen......er is weinig veranderd (ook wel eens leuk om te zien).
Boven de cap van de soldaat met een bruin jack is de torenspits van de kerk van Krommeniedijk te zien.
Krommeniedijk. De locatie is het Zwarte wegje bij Krommeniedijk, later heette dat Krommeniërweg. Het Zwarte wegje was 168,5 m. lang en 2,2 m. breed. Het type geschut betreft een zogenaamde 6-veld dat een kaliber heeft van 57 mm. Deze vuurmonden zijn in gebruik geweest van 1894 t/m 1940. Ze zijn nog ingezet tijdens de gevechten in de meidagen '40.

Het is een type veldkanon op radaffuit, dat redelijk mobiel was. Het is in gebruik geweest bij het Korps Rijdende Artillerie (Gele Rijders). Dat is ook te zien aan de kleding van de stuksbediening en commandant: zij dragen namelijk een kwartiermuts (met kwastje aan de voorzijde). Een typisch hoofddeksel voor dit korps. Ook de man in het donkere jasje, de stukscommandant, die een overduidelijk zo'n kwartiermuts draagt (goed te zien in profiel).

De datering is een stuk lastiger. Zoals u ziet is deze vuurmond vele decennia gebruikt geweest. Maar ik meen op de jas van de commandant een dubbele rij knopen te zien. Dat zou betekenen dat de foto vóór 1905, met uitloop tot 1907, gemaakt zal zijn (tenzij deze commandant het jasje langer doorgedragen heeft. Mobilisatie '14-'18 kent namelijk ook veel van dergelijke foto's). Het Korps Rijdende Artillerie heeft tot de dag van vandaag nog steeds een 6-veld kanon voor demonstraties.

6-veld geschut werd vervaardigd door de firma Krupp en Schneider & Cie aan het einde van de 19e eeuw. Het is dus van Duits fabricaat. De firma Krupp heeft in de genoemde periode veel artillerie materiaal voor het Nederlandse leger gemaakt. (Tegenwoordig zou dit bedrijf zich in Essen bevinden. Voorheen zat het ook in Maagdenburg, met name toen het materiaal voor de Nederlandse artillerie maakte).

Ik vertrouw erop u hiermee van dienst te zijn geweest.
Met vriendelijke groet

P. van Brakel Nederlands Militair Museum


Bron: http://www.ouduitgeest.nl/
Plaats reactie