Pagina 1 van 1

Locatie Fort Bijlmer

Geplaatst: 02 mar 2012 16:47
door Rene Ros
N.a.v. een vraag per e-mail hier een afbeelding van een militaire kaart met het Fort in de Laander en Westbijlmerpolder over een topografische kaart uit 1997. Daarop is de Amsterdam Arena nog niet aangegeven maar de wegen zijn wel goed te herkennen.
Overigens is dit slechts een uitsnede, de tekeningen zijn op punten buiten deze uitsnede op elkaar uitgelijnd. Vooral de waterlopen van de Gaasp en de restjes van de Bijlmermeerringvaart.

Mvg,
René

Afbeelding

Ans van Dijk en 'Fort Bijlmer'

Geplaatst: 05 mar 2012 07:47
door Rene Ros
Een foto van Ans van Dijk op Nu.nl was de oorzaak dat mensen op zoek gingen naar 'fort bijlmer' en veroorzaakten vanaf 24 februari jl. een meerdaagse piek in de bezoekcijfers. Wie was Ans van Dijk en wat heeft 'fort bijlmer' ermee te maken? Zie:
Doodstraf voor Ans van Dijk
Sectorpark Ouderkerk, Afdeling Munitie / Fort in de Laander en Westbijlmerpolder
Bewaringskampen Politieke Delinquenten (i.v.m. bijzondere gerechtshoven)

Re: Locatie Fort Bijlmer

Geplaatst: 18 mei 2012 01:05
door mhil
Heeft dit plaatje ook betrekking op Fort Bijlmer ?
Post achter de Ringvaert van den Bijlmermeer polder.jpg
Post achter de Ringvaert van den Bijlmermeer polder.jpg (26.83 KiB) 11420 keer bekeken
Post nr 9 achter de Ringvaert van den Bijlmermeer polder.jpg
Post nr 9 achter de Ringvaert van den Bijlmermeer polder.jpg (64.73 KiB) 11420 keer bekeken
De tekening heeft als bijschrift :
"Tekening van post no. 9 achter de Ringvaart van den Bijlmeermeer polder (later genaamd: de post in de zuidpunt van den Bijlmermeerpolder), schaal 1:1000 ,...datering circa 1868"

Bron: http://nimh-beeldbank.defensie.nl/memor ... 56eee2038d

Re: Locatie Fort Bijlmer

Geplaatst: 02 jun 2012 11:41
door huibterhaar
Ik ben geen deskundige maar volgens mij is dit Batterij Welgelegen in dezelfde Bijlmermeer. Het staat reeds op een topografische kaart van het kadaster op WatWasWaar (zie string onder als kaart 25_4l_rd) aangegeven. Tijdsaanduiding kaart is 1830-1850 dus ruimschoots voordat Fort Bijlmer is gebouwd (nl 1868). Het was, naar ik aanneem, onderdeel van de posten Krayenhoff. Het had een mooi schootsveld op de Rijksstraatweg richting Utrecht hetgeen toen 1 van de belangrijkste wegen naar Amsterdam was. Fort Bijlmer is later gebouwd om dezelfde weg en spoorweg te beveiligen.

Fort Bijlmer werd later gebouwd tegenover boerderij Bellevue die op dezelfde kaart al staat aangegeven, tussen de spoorweg aan de ene kant en de ringsloot & boerderij Bellevue in. De Batterij stond ca 1 km zuid-westelijker. Ik ben de Batterij na 1870 niet meer op kaarten tegengekomen. Fort Bijlmer telkens wel.

http://watwaswaar.nl/#Su-Y4-4-fE-1v-1-2zwG-2URE---jjk

kaart 25_4l_rd

Groet

Huib ter Haar

Re: Locatie Fort Bijlmer

Geplaatst: 02 jun 2012 13:48
door Rene Ros

Re: Locatie Fort Bijlmer

Geplaatst: 06 jun 2012 21:45
door huibterhaar
Hier een kaart waarop zowel Fort Bijlmer staat als de Batterij, zie pijlen. Het kadaster lijkt indertijd het Fort zelf te hebben ingetekend, na 1868, op een iets voezelige manier. De kaart zelf is uit 1830-1850. Beide objecten lagen vlak bij elkaar. Interessant om te zien dat de Bijlmermeer toen nog maagdelijk leeg en agrarisch was. Wat een tegenstelling met nu. Het NL-Retail-hoofdkantoor van ING staat nu waar toen het Fort stond. Rene Ros heeft een foto van waar de Batterij stond op de site.

Huib
Bijlmer & Batterij 2.jpg
(134.81 KiB) 6402 keer gedownload

Re: Locatie Fort Bijlmer

Geplaatst: 07 jun 2012 21:13
door mhil

Re: Locatie Fort Bijlmer

Geplaatst: 14 okt 2012 18:21
door huibterhaar
Vanaf begin oktober 2012 is er in het ING Bank gebouw Acanthus, dat nu op de locatie van het vroegere fort in den Laander en West Bijlmerpolder staat, een copie van een bouwtekening van het fort opgehangen in de ontvangstkamer bij de hoofdreceptie (A-ingang). Deze copie is gemaakt door het ministerie van Defensie van een originele tekening uit 1883 in haar bezit. De tekening is keurig ingelijst en bedoeld om medewerkers en bezoekers van ING te informeren over de bijzondere geschiedenis van het huidige gebouw. Het heeft inmiddels tot zeer geinteresseerde en verwonderde reacties geleid, omdat de meesten niet hadden verwacht dat hier ooit een oud fort zou hebben gestaan.

Luchtfoto Fort Bijlmer

Geplaatst: 16 okt 2014 14:55
door huibterhaar
Hierbij de enige foto van Fort Bijlmer. Een luchtfoto van Aviodrome uit 1936. De weg is in dat jaar over het fortterrein verlegd, in plaats van eromheen zoals de jaren daarvoor. Rechtsboven ligt het toenmalige dorp Duivendrecht, rechtsonder boerderij Bellevue (nu het ING Treasury gebouw). Op de plaats van het fort ligt nu ING Acanthus. In het midden lag/ligt een golfbaan. Linksonder ligt nu Ajax stadion Arena.

Oefening in 1901 op Fort Bijlmer

Geplaatst: 10 jun 2016 13:57
door huibterhaar
Ik kwam dit bericht tegen in een krant uit 1901 (via delpher.nl, zoekmachine op oude kranten, heel makkelijk). Hoewel fort Bijlmer na de verzakking van het hoofdgebouw door de zachte ondergrond (1868) haar gevechtsfunctie snel verloor, blijkt uit dit artikel dat men in 1901 toch oefeningen deed om dit fort in een dag tijd gevechtsgereed te kunnen maken, ook nadat fort Abcoude haar rol jaren eerder (vanaf 1885) al had overgenomen. Fort Bijlmer lag te dicht bij Amsterdam, de moderne artillerie kon er gewoon overheen schieten.

Het Nieuws van den Dag, donderdag 1 augustus 1901, Oefeningen in de Stelling van Amsterdam.
Naar men ons meldt, is bij de vesting-artillerie te Amsterdam eene nuttige en belangrijke detail-oefening gehouden. In den nacht van 29 op 30 Juli werd onverwachts eene compagnie gemobiliseerd, met opdracht in den vroegen morgen van 30 Juli het fort Bijlmer te bewapenen, en aldaar het verblijf (ook logies) in te richten. Te 6 uur ‘s morgens werd uitgerukt; de kanonnen (15 cm k (?) ) met toebehooren werden medegenomen en tevens het benoodigde, om daar die dag den maaltijd te bereiden en te gebruiken. Te 6 uur ’s avonds waren de werkzaamheden gereed, bestaande in de opstelling van dekkingen en het tot vuren gereed maken van de batterij, enz. De compagnie rukte in, na eenigen tijd het vuur gemarkeerd te hebben.