Verbindingsweg tussen A8 en A9 zeker nodig

Ruimtelijke ordening, streekplan, kringenwet, samenhang.
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Verbindingsweg tussen A8 en A9 zeker nodig

Bericht door Nieuwsredactie »

Bron: persbericht provincie Noord-Holland d.d. 24-6-2008 http://www.noord-holland.nl/thema/nieuw ... _nodig.asp

Een verbindingsweg tussen de A8 (Zaandam) en A9 (Heemskerk) is absoluut noodzakelijk om de verkeersproblemen op de N203 en N246 nu en in de toekomst op te lossen.

Dit komt ook de leefbaarheid en de verkeersveiligheid in de omgeving ten goede. Dit is de conclusie van een verkenning naar nut en noodzaak van een nieuwe weg tussen de A8 en A9. Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland hebben ingestemd met de resultaten van deze verkenning. Een autoweg (80 km/u) vanaf de A8 die aansluit op de A9 bij de huidige afslag Heemskerk lijkt het meest kansrijk.

Voor het verkeer vanaf de A9 in de richting van Zaanstad/Amsterdam en vice versa ontbreekt een stuk auto(snel)weg tussen de Nauernasche Vaart en de A9 ter hoogte van Heemskerk/Uitgeest. Hierdoor raken de provinciale wegen N203 en N246 overbelast. Bovendien heeft dit nadelige gevolgen voor de omgeving (geluid en stank) en de verkeersveiligheid.

Daarom is de provincie een verkenning gestart naar mogelijke oplossingen voor deze problemen. De provincie werkt hierbij samen met de gemeenten Zaanstad, Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest, de Stadsregio Amsterdam en Rijkswaterstaat.

De uitkomsten
De verkenning bevestigt dat de problemen op de N246 en N203 in de toekomst groter worden als er niets wordt gedaan. Het verkeer loopt dan nog meer vertraging op en dit komt de leefbaarheid in de omgeving ook niet ten goede. Zo zal het verkeer tussen nu en het jaar 2020 op de N203 toenemen met 50% en op de N246 met 100%. Hierdoor komt het verkeer in de spits vast te staan.

In totaal zijn vier varianten onderzocht:

* De Golfbaanvariant: een snelweg vanaf de A8 met 2x2 rijstroken (120 km/u) richting de A9 ten zuiden van de parkeerplaats langs de A9;
* De Heemskerkvariant: een snelweg vanaf de A8 met 2x2 rijstroken (120 km/u) die aansluit op de A9 bij de bestaande afslag Heemskerk;
* De Uitgeestvariant: een snelweg met 2x2 rijstroken (120 km/u). Deze variant buigt naar het noorden toe, gaat onder het spoor en de N203 door en komt ten noorden van Uitgeest uit op de A9, halverwege de bestaande afslagen Castricum en Akersloot;
* De N203-variant: de A8 wordt hier verlengd als N8 (provinciale weg) en is een autoweg met 2x2 rijstroken (80 km/u). De weg loopt om de nieuwe wijk Saendelft heen, buigt naar het noorden, gaat onder het spoor en de bestaande N203 door en sluit aan op de N203 bij de westpunt van Krommenie. Vanaf dit punt tot aan de A9 blijft het een weg met 2x2 rijstroken.

De regionale bestuurders van gemeenten en provincie hebben in de stuurgroep geconcludeerd dat de Heemskerkvariant het beste uit de bus lijkt te komen als 80 km-weg.

Het vervolg
Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland hebben nu ingestemd met de uitkomsten van de verkenning. De verschillende colleges van B&W van de gemeenten moeten de uitkomsten van de verkenning nog vaststellen. Hiermee is de keuze voor een variant echter nog niet definitief. Na de zomer wordt een klankbordgroep opgericht. Op dit moment worden daarvoor de voorbereidingen gestart.

Gebruikersavatar
Rene Ros
Opzichter van Etiquette
Berichten: 2159
Lid geworden op: 22 jul 2006 15:09
Fort of organisatie: Doc. Stelling van Amsterdam
Locatie: Weesp
Contacteer:

Re: Verbindingsweg tussen A8 en A9 zeker nodig

Bericht door Rene Ros »

Voor de Stelling is de Golfbaan-variant uiteraard uit den boze. Welke variatie aansluiting op de A9 er ook komt, het ligt onmiddellijk tegen de hoofdverdedigingslijn (de St.Aagtendijk).

De Heemskerk-variant tast de Liniewal beoosten Veldhuis aan en ligt erg dicht bij het Fort bij Veldhuis.
Zowel de Heemskerk-variant als de Uitgeest-variant tasten het open karakter en het uitzicht tussen de forten sterk aan, tenzij ze op maaiveld-niveau worden aangelegd en verdiept nog minder.

De minst slechte variant is de N203-variant die gebruik maakt van een bestaand access. Zo jammer dat ze die nieuwbouwwijk al aangelegd hebben, nou moet de weg er omheen slingeren.
De aansluiting op de A9 komt bij de N203 variant zo ver mogelijk van de forten en de hoofdverdedigingslijn te liggen.

René

fremitus

Re: Verbindingsweg tussen A8 en A9 zeker nodig

Bericht door fremitus »

Toen ik in 1972 :!: in Heemskerk ging wonen, stond op de kaart al een dubbele stippellijn tussen de A8-A9 getekend. Toen al nodig.
Maar goed dat ze toen niet doorgezet hebben want toen werd er nog niet omgekeken naar een oud fort, liniedijk, batterij of kruitmagazijn. :wink:
Er zal ongetwijfeld nog veel vergaderd worden voordat de linie daadwerkelijk doorbroken wordt.
Misschien is straks de olie op en worden er alleen fietspaden en treinbanen gelegd. :mrgreen:

fremitus

Re: Verbindingsweg tussen A8 en A9 zeker nodig

Bericht door fremitus »

Het lijkt erop dat de gemeentelijke voorkeur ligt bij variant 4b. De Heemskerkvariant met 90km/h wegen.
Deze weg zou dan (inclusief bermsloten) 70m breed worden. De 4a (120km/h) zou 120m breed zijn.
Dat is dus 70 meter van de hogedijk bij de "heuveltjes", paaltjes O5, O18
Afbeelding

Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Verbindingsweg tussen A8 en A9 zeker nodig

Bericht door Nieuwsredactie »

Bron: nieuwsartikel provincie Noord-Holland d.d. 30-1-0-2009.
http://www.noord-holland.nl/web/show/id ... entid=6532

De provincie Noord-Holland wil samen met de regio €110 miljoen investeren in de verbindingsweg tussen de A8 (Zaandam) en A9 (Heemskerk). Dat staat in de brief die de provincie vandaag heeft gestuurd aan de minister van Verkeer en Waterstaat.

fremitus

Re: Verbindingsweg tussen A8 en A9 zeker nodig

Bericht door fremitus »

En de Heemskerkvariant lijkt door alle betrokken gemeenten nog steeds de voorkeur te hebben.
En nu maar afwachten wat de compensatie zal worden bij de coupure van de liniedijk.

Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Eurlings bekijkt verbinding A8-A9

Bericht door Nieuwsredactie »

Bron: RTV Noord-Holland d.d. 4-11-2009
http://www.rtvnh.nl/nieuws/index.asp?ne ... tijdlijn=1
Minister Eurlings weet op zijn vroegst komend voorjaar of er geld is voor een nieuwe verbinding tussen de A8 bij Zaanstad en de A9 bij Heemskerk.

De benodigde hoeveelheid geld van Eurlings hangt geheel af van de gekozen variant. Een heel sobere versie van de weg zou volgens gedeputeerde Elisabeth Post 156 miljoen euro kosten. De weg zou in dat geval wel regelrecht door de Stelling van Amsterdam gaan, de oude verdedigingslinie die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

fremitus

Re: Verbindingsweg tussen A8 en A9 zeker nodig

Bericht door fremitus »

Over Dresden Elbe vallei.

From the UNESCO website 2008:
The Committee said it regretted the construction of the bridge underway and urged the authorities to opt for the digging of a tunnel in its stead. It said that in the event that the construction of the bridge was not stopped and damage reversed, the property would be deleted from the World Heritage List in 2009. Meanwhile the property remains on the Danger List.

In 2009 Dresden Elbe Valley removed from the UNESCO list.
Dresden is only the second property ever to have been removed from the World Heritage List. The Oman´s Arabian Oryx Sanctuary was delisted in 2007.

Zou UNESCO weet hebben van de A8-A9 plannen? (en kunnen waarschuwen)

jabri
Kapitein
Berichten: 38
Lid geworden op: 19 aug 2006 20:30
Fort of organisatie: geen
Locatie: Kerk Avezaath Tiel
Contacteer:

Re: Verbindingsweg tussen A8 en A9 zeker nodig

Bericht door jabri »

Zo staat het op de site van Unesco http://whc.unesco.org/en/list bij de FAQ's

Where can I send a letter of concern about a threat to a World Heritage site, or a site on the List of World Heritage in Danger?

The World Heritage Committee relies on citizens to play an active role in protecting World Heritage sites. If you have any concern about an existing site, do not hesitate to contact the National Commission of the country in charge of the site. To see the contact details of the National Commission, click on the name of the country in the list of States Parties.

You may also contact the World Heritage Centre
Jan BrillemanSolvitur ambulando

fremitus

Re: Verbindingsweg tussen A8 en A9 zeker nodig

Bericht door fremitus »

Je zal maar een brief schrijven en de oorzaak zijn (= klokkeluider) dat de Heritage vermelding ingetrokken wordt.
Je durft je toch niet meer in een fort te vertonen dan? :cry:
Het loopt meestal slecht af met klokkeluiders. :wink:

Plaats reactie