De afgelopen maanden vroeg ik mij af hoe het met de andere nationale reduits staat zoals hierboven genoemd. Ik heb een poging gedaan de locaties van de verschillende forten te achterhalen, puur bureauwerk en Google Maps/Earth. Dat is zeker niet compleet maar biedt wel al de mogelijkheid om grafisch een indruk te geven met kaartjes die uit de database komen."De aanleg van eene centrale verdedigingslinie, ter bevestiging hetzij van de hoofdstad des Rijks of wel van een klein doch voornaam gedeelte des lands, is voor eene natie, die niet anders dan een verdedigende oorlog zal hebben te voeren eene noodzakelijkheid en men ziet dan ook allerwege een dergelijk stelsel door de kleine Staten aangenomen. België heeft zijne linie van Antwerpen, Denemarken zijne positie op het eiland Seeland, Ruménië zijn geretrancheerd kamp van Bucharest, Zwitserland zijne afsluiting van Rhönedal en St. Gothardpas."
(Memorie van Antwoord, Begrooting van uitgaven ten behoeve van de voltooiïng van het Vestingstelsel, Dienst 1902.)
De letters die in de kaartjes gebruikt worden doen nu even niet ter zake, wel de kleuren:
- groen: vrijwel geheel aanwezig
- oranje: deels aanwezig
- rood: geheel verdwenen
- geel: niet gebouwd (hier niet gebruikt)
- grijs: onbekend
Eerst de Stelling van Antwerpen, maar dan alleen de buitenlinie uit de periode van onze Stelling: Dan de verdediging van Kopenhagen: Geheel links/west staat een oranje symbool voor Vestvolden, de liniewal met natte gracht voorzien van vele kaponnieres. Die volgen nu even apart: Vervolgens Boekarest in Roemenië: Zouden de namen Sector 1 en Sector 4 ook nog met de forten te maken hebben? Leuk is dat het middelpunt van alle forten een plein is met 'Monument 0', zie ook (brr) Wikipedia.
De auto- en spoorweg die alle forten verbonden is heden ten dage de rondweg van de stad.
De verdediging van Rhönedal en St. Gothardpas in Zwitserland is heel wat lastiger terug te vinden. Dit systeem is nog tijdens de Koude Oorlog aangepast, uitgebreid en geheim gebleven. Ook op het Internet is er nog weinig van te vinden. De locaties zijn daarom niet compleet, status vaak onbekend en de locatie niet nauwkeurig: Als toegift de Äußere Festungsring van de Festungsring Köln. Geen reduit maar toch leuk vergelijkingsmateriaal van een positie rond een stad. De Zwischenwerken waren vrijwel volledige forten (niet zoals onze tussenbatterijen) maar die heb ik er even buiten gelaten, hun status is vergelijkbaar met de forten en misschien nog wel erger.
Veel forten zijn verdwenen maar ze hebben er wel een groene strook tussen de bebouwing aan overgehouden. Ook de Militärringstraße hebben zie hier aan overgehouden.
De kleuren spreken verder voor zich, zeker in vergelijking met deze van de Stelling van Amsterdam: Hetgeen de motivatie van de UNESCO ondersteunt...
Mvg,
René