Stelling krijgt eerste provinciale Beeldkwaliteitplan

Ruimtelijke ordening, streekplan, kringenwet, samenhang.
Plaats reactie
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Stelling krijgt eerste provinciale Beeldkwaliteitplan

Bericht door Nieuwsredactie »

Stelling van Amsterdam krijgt eerste provinciale Beeldkwaliteitplan

Ruimtelijke ontwikkelingen binnen het werelderfgoed De Stelling van Amsterdam, de 19e eeuwse verdedigingslinie van forten dijken en sluizen rond de hoofdstad, worden vanaf volgend jaar onderworpen aan een kwaliteitstoets.
Initiatiefnemer provincie Noord-Holland stelt hiervoor een zogenaamd provinciaal Beeldkwaliteitplan (pBkp) op. Doel is om de landschappelijke en cultuurhistorische karakteristieken van de Stelling te versterken en te bewaren.

Uniek in Nederland
Het is voor het eerst in Nederland dat een kwaliteitstoets wordt ingezet voor de bescherming van een Unesco monument. Uniek is ook dat het pBkp over een groot aantal gemeentegrenzen heen werkt. De provincie Noord-Holland anticipeert hiermee op de komst van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro), waarin provincies van het Rijk de verantwoordelijkheid krijgen om Nationale Landschappen en Unesco monumenten te beschermen en te verbeteren. De Stelling behoort tot beide categorieÎn.

Lastenverlichting gemeenten
De 20 betrokken Noord-Hollandse gemeenten uit de Stellingzone blijven hun eigen bestemmingsplannen opstellen. In november 2007 wordt hoogstwaarschijnlijk de Streekplanherziening Noord-Holland Zuid vastgesteld. Hierin worden gemeenten verplicht om voor Nationale Landschappen en Unesco Erfgoederen per bestemmingsplan een gemeentelijk Beeldkwaliteitplan op te stellen, zoals in Noord-Holland Noord al het geval is. Met de invoering van het pBkp voor de Stelling van Amsterdam is dat voor gemeenten binnen de Stellingzone niet meer noodzakelijk. Hiermee neemt de provincie veel werk uit handen van de gemeenten. Gemeenten krijgen meer helderheid vooraf, waardoor bestemmingsplannen geen onnodige vertraging oplopen. Het pBkp helpt gemeenten tevens bij het zoeken naar creatieve oplossingen voor nieuwe ruimtelijke vraagstukken en er wordt op initiatief van de provincie onder meer een "panel of experts" opgericht onder leiding van Rijksbouwmeester Dirk Sijmons. De provincie heeft alle Colleges van de betrokken Noord-Hollands gemeenten en de inhoudelijk gedeputeerde van de provincie Utrecht uitgenodigd voor een startbijeenkomst op 20 augustus aanstaande.

Rinske Kruisinga, gedeputeerde namens de provincie Noord-Holland en verantwoordelijk voor de Stelling van Amsterdam: "De Unesco status van de Stelling vereist dat je rekening houdt met de kwaliteit van toekomstige ontwikkelingen. Veranderingen blijven wel mogelijk, de deur gaat niet op slot, maar er wordt wel een strenger deurbeleid gevoerd om de landschappelijke en cultuurhistorische waarden van de Stelling te behouden en versterken. Zodoende krijgt de Stelling de bescherming die het verdient en kan iedereen van deze magische kring van forten blijven genieten."

Gebruikersavatar
Rene Ros
Opzichter van Etiquette
Berichten: 2159
Lid geworden op: 22 jul 2006 15:09
Fort of organisatie: Doc. Stelling van Amsterdam
Locatie: Weesp
Contacteer:

Artikel in Haarlems Dagblad

Bericht door Rene Ros »


Gebruikersavatar
Rene Ros
Opzichter van Etiquette
Berichten: 2159
Lid geworden op: 22 jul 2006 15:09
Fort of organisatie: Doc. Stelling van Amsterdam
Locatie: Weesp
Contacteer:

Kan niet meer gebeuren?

Bericht door Rene Ros »

Zou het afgraven van de Liniewal in de Starnmeerpolder, en het dempen van de sloten, nu niet meer gebeurd kunnen zijn???RenÈ

Plaats reactie